Muzika

Od Francuske, preko Italije i Austrije zvuci saksofona uskoro u Beogradu

MediaSfera

 

 

 

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 1. oktobra.
Festival će biti otvoren u utorak, 28. septembra u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja koncertom AVIDO duo koga čine Alvaro Kolao Leon, saksofon i Đorđe Davidović, harmonika. Na večeri nazvanoj Austrian Waltz publika će imati priliku da čuje dela Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole, Kloda Debisija i drugih svetski priznatih kompozitora.

AVIDO duo osnovan je 2015. godine u Beču i čine ga dva umetnika sa međunarodnom reputacijom. Sastav je osvojio nagrade na takmčenjima u En Arboru (Mičigen, SAD) i u Osaki (Japan) i uspešno su nastupali širom sveta donoseći nešto novo na klasičnu i krosover scenu. Interpretacije ova dva talentovana muzičara na saksofonu i harmonici kreiraju snažan i jedinstven osećaj, povezujući scensku umetnost sa izvanrednim delima baroka i klasike. Publici pružaju priliku da putuje kroz različite epohe specifičnim zvukom njihovih instrumenata.

Drugo veče festivala, u sredu, 29. septembra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine Grada biće održan koncert Morphing Saxophone Kvarteta koga čine Kristof Greze, sopran saksofon, Edi Lopez, alt saksofon Antoni Malkon, tenor saksofon i Metju Delaž, bariton saksofon. Na programu nazvanom Parisian Nights biće izvođene kompozicije Edvarda Griga, Morisa Ravela i Kloda Levijea.

Članovi sastava Morphing Saxophone Quartet su osvojili prvu nagradu na prestižnom takmičenju kamerne muzike u Osaki 2011. godine, što im je omogućilo da nastupe na 15 koncerata širom Japana naredne godine, kao i na brojnim festivalima u Francuskoj I drugim zemljama. Od baroka do romantizma, moderne muzike do tanga, slušaoci napuštaju njihove koncerte ispunjeni radosni zbog otkrivanja novog originalnog zvuka saksofona.

Duo Vibrance iz Srbije nastupiće treće večeri festivala, u četvrtak 30. septembra u 20 časova u UK Parobrod. Ovaj duo čine Milan Savić, saksofonista i Ana Radovanović, mecosopran. Koncert pod nazivom Serbian Inventions publici će premijerno predstaviti kompozicije srpskih autora Aleksandra Sedlara, Tatjane Milošević i Svetlane Savić.

Tatjana Milošević je magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Danas je redovni profesor na istoj katedri. O delu koje će premijerno biti izvedeno na festivalu je rekla: „Kompozicija I Am That (Ja sam to) zamišljena je kao svojevrsna interaktivna mantra za mecosopran i elektroniku. Nastala je 2020. godine na inicijativu Ane Radovanović. Sadrži sedam odseka. Osim drugog, svi donose tekstove sanskritskih mantri. Elektronski sloj kompozicije uglavnom je kreiran od zvukova disanja i zvučnih sadržaja koji se koriste za meditiranje”.

Svetlana Savić je šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti. Od 2011. godine predaje na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu. „Bezimena je komponovana za glas, saksofon i elektroniku, na stihove istoimene pesme Nedeljka Terzića. U ovoj pesmi sam čula teme distance, otuženja, nerazumevanja, čežnje, tuge… Učitala sam i našu sadašnjost – tehnologiju koja stoji između ljudi, kao nevidljiva veza ili providni zid”, rekla je kompozitorka o svom delu.

Aleksandar Sedlar je srpski kompozitor, dirigent, multinstrumentalista i producent. Sarađivao je sa značajnim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradska filharmonija, Orchestre Orchestre national d’Île -de-France, Berliner Symphoniker i drugi, kao i sa solistima kao što su Nemanja Radulović, Patricija Petibon, Kamil Tomas, Maja Bogdanović i drugi.

O delu nazvanom Pesme moje majke posebno komponovanim za SAXperience je rekao: „Pesme moje majke predstavljaju ciklus pesama za mecosopran i alt saksofon. Pesme se izvode attacca, i komponovane su na neobjavljenu poeziju moje majke Ljiljane Bogoeve Sedlar, nastalu u periodu između 1995. i 1997. godine. Ciklus je komponovan u leto 2021. godine i posvećen je ansamblu Vibrance Duo”.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na FMU u Beogradu. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi „Josip Slavenski” kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Milan Savić je direktor festivala saksofona Belgrade Saxperience. Dobitnik je francuskog ordena – Vitez umetnosti, koje dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske. Ana Radovanović (mecosopran) je master akademske studije završila na Odseku za solo pevanje, i doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ostvarila je nekoliko operskih uloga, a takođe i realizovala veliki broj koncerata. Članica je INSAM instituta za savremenu muziku u Bosni i Hercegovini i nastavnik solo pevanja u muzičkoj školi od 2012. godine

Festival će svečano biti zatvoren u petak, 1. oktobra kada će u 20 časova u prostoru Dorćol Plac nastupa   saksofonista  Damjano Grandeso u okviru projekta GrandessoCera. Performans potpisuje kompozitor Andrea Čera. Ovo veče nazvano je Italian Progressiv.

Damjano Grandeso je italijanski saksofonista, član sastava Five Sax i Kvarteta saksofona Milano. Održao je majstorske kurseve u Italiji, Španiji, Srbiji, kao i u Južnoj Americi i Aziji. Od 2012. godine je više puta nastupao sa Filharmonijom Brisela i Beogradskom filharmonijom. Umetnički je direktor festivala Alpen Classica Festival. Andrea Čera je završio master studije klavira i kompozicije na Konzervatorijumu Česare Polini u Padovi. Studirao je kompjutersku muziku u okviru programa Cursus o komponovanju i kompjuterskoj muzici na IRKA-mu u Parizu. U period od 2000. do 2010. je istraživao umetnost zvuka: instalacijske lokacije u uključivale Centar Pompidu, Nacionalni studio Le Fresnoy, kao i druge institute i umetničke centre u Italiji i Francuskoj.

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .