Fotografija

Prvi foto-safari Foto kluba Beograd u Šimanovcima

MediaSfera

 

 

 

Piše: Gordana Radisavljević

Foto: Rajko Karišić, Aleksandar Jočić, Slobodan Čavić

 

 

 

Foto klub „Beograd“ u nedelju, 5. septembra organizovao je svoj prvi foto safari u Šimanovcima. Uz druženje u interesantom ambijentu 65 zaljubljenika u fotografsku umetnost iz Beograda, Zrenjanina, Valјeva, Novog Sada, Banja Luke, Beograda, Kragujevca, Rume, Sevojna, Šapca, Kaća, Ivanova i Sremske Mitorvice u okupilo se u Šimanovcima, odakle je, uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, posle zajedničkog fotografisanjama krenulo put Obedske bare i Kupinova, gde je nastalo obilje foto zapisa koji će biti predstavljeni na brojnim konkursima u zemlji i svetu.
Prethodno smo iskoristili priliku i u Zavičajnoj kući u Šimanovcima obišli izuzetnu izložba člana Foto kluba “Beograd” Slobodana Čavića, koja je upriličena u sklopu promocije njegove foto monografije “Moja zemlja”.

Foto: Rajko Karišić

Vojislav Luković, predsednik Foto kluba „Beograd“ kaže da je u pripremi foto konkurs pod patronatom FSS, sa dve kategorije: jedna slobodna i druga tematska u kojoj učestvuju samo fotografije nastale na Safariju.

– Član FK Beograd, Slobodan Čavić je iz Šimanovaca i predložio je da na tom prostoru organizujem prvi safari, obzirom na specifičnost Obedske bare i Kupinova, bogato etno sadržajem. Imali smo apsolutnu moralnu i finansijsku podršku Opštine Pećinci, Mesne zajednice Šimanovci i Turističke organizacije Pećinci koji su sve naše ideje sproveli bez greške, na čemu smo im veoma zahvalni.

Foto: Aleksandar Jočić

Foto safariji su poslednjih nekoliko godina popularni kod naših fotografa. Šta je presudno za uspeh jednog foto safarija pitamo.

– Za uspeh fotosafarija jako je bitan sadržaj koji će da pokrene fotografe da iskažu svoje kreativne mogućnosti. Na organizatoru je da taj sadržaj osmisli, smesti ga u odgovarajući prostor i sve organizaciono i vremenski uskladi. Sudeći po povratnim informacijama koje dobijamo od učesnika, uspeli smo u tome, otkriva Luković.

Slobodan Čavić, glavni organizator ovog foto druženja i predsednik novoosnovanog Foto kluba „Šimanovci“ kaže da iako je po zanimanju nešto drugo, po vokaciji je, pre svega, fotograf i lјubitelј fotografije:

– Zahvalјujući tome i od kada sam u tome imao sam priliku da sa fotoaparatom i tragom fotografije obiđem mnoga lepa mesta u ovoj našoj Srbiji. I imao čast i privilegiju da tada i tamo upoznam i družim se sa mnogim srpskim fotografima. I svuda je bilo jako lepo i više od toga. Pa sam zbog toga i ja poželeo da u nekom trenutku sve njih pozovem u moj kraj. Jer moj kraj Vojvodina, Srem, Opština Pećinci, Šimanovci, nije što je moj, je jedan lep kraj sa zanimlјivom, bogatom i burnom prošlošću. A na sve to sa velikim geografskim i lјudskim potencijalom. Na sve to u ovom momentu na čelu Opštine Pećinci i turističke organizacije opštine su lјudi koji su iz mog kraja, vole ga i sve čine i sve će učiniti da sve bude još lepše i bolјe.

Foto: Aleksandar Jočić

Uostalom nije slučajno da je lokalni slogan opštine Pećinci i turističke organizacije opštine Pećinci baš ovaj: „predeo gde priroda grli istoriju“. I tako uz pomoć lokalne samouprave i lјudi iz naše opštine, predsednika opštine, plus predsednika mesne zajednice Šimanovci, Turističke organizacije opštine Pećinci, lokalnog folklornog kluba i udruženja žena, i Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, mog Foto kluba „Beograd“, na čelu sa predsednikom kluba, kolegom Vojislavom Lukovićem, osmelio sam se i pozvao moje kolege fotografe kod nas u goste. Oni su to prihvatili. Mi smo se potrudili da im budemo dobri domaćini. Nadam se i nadamo se da i jesmo i da im je kod nas bilo lepo. I da će doći opet. U svakom slučaju nama je posle svega više nego puno srce, kaže Slobodan Čavić.

Foto: Rajko Karišić

Posle dobrodošlice u Zavičajnoj kući u Šimanovcima i grupnog slikanja krećemo put Obedske bare. Nizak vodostaj Save onemogućio je uobičajenu vožnju katamaranom. Umesto toga delimo se u više malih grupa, a muškarci i poneka hrabra dama hvataju se vesla. Uz mnogo smeha, šale, uspevamo da uhvatimo i zanimljive kadrove.

Foto: Aleksandar Jočić

Naša sledeća stanica je Kupinovo, gde se na kraju sela nalazi crkva Sv.Luke, koju je sredinom 15. veka podigao despot Đurađ Branković, sa bogatim baroknim ikonostasom iz 18.veka, delo Jakova Orfelina, i česticom moštiju Sv. despotice Angeline Branković.

Foto: Slobodan Čavić

Pored crkve je veliko dvorište sa Etno kućom gde nas dočekuje Ljubica Bošković, direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci i osveženje koje su pripremile sremske domaćice članice lokalnog Udruženja Majka Angelina.

Foto: Aleksandar Jočić

Da bi fotografije bile što originalnije domaćini su se potrudili da obezbede i modele u sremskim narodnim nošnjama i u srednjevekovnim oklopima srpske vlastele, koji su strpljivo pozirali.

Foto: Aleksandar Jočić

Tu se u blizini nalaze i ostatci stare tvrđave Kupinik, koja se smatra poslednjom sprskom srednjovekovnom prestonicom.

Foto: Aleksandar Jočić

U lokalnom Lovačkom domu u Šimanovcima upriličen je zajednički ručak. Fotografe je svojom pesmom dočekao i ispratio lokalni tamburaški sastav „Kavuj bend“, a modeli u narodnim nošnjama i akrobata na konjima su izazvali veliku pažnju fotografa.

Foto: Aleksandar Jočić

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .