Lifestyle

Da li su bebe uvek slatke i mirišljave ili je realnost drugačija?

MediaSfera

 

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay

 

 

Koja vam je prva asocijacija kada neko spomene bebu? Većina ljudi bi rekla da ih to odmah podseti na miris bebe, slatkoću, mekoću, čistoću. Uglavnom se za bebe vezuju lepe i nežne stvari koje u nama pobuđuju najčistije emocije. A kako i ne bi kad su ta mala bića toliko slatka i zaista imaju sposobnost da nas razneže.
Miris bebe je zaista nešto neodoljivo što u nama budi neku toplinu i prijatne osećaje i naprosto imamo potrebu da mirišemo bebu. A da li bebe zaista uvek lepo mirišu? Kakva je realnost?  Šta bi o ovoj temi rekle sveže mame ili mame koje imaju više dece?

Kada postanete roditelj, nebitno da li po prvi ili ko zna koji put, zapljusne vas talas realnosti i povrati iz paralelnog sveta u kojem su bebe predstavljene isključivo kao slatke i mirišljave. Očekujete malog anđela koji će samo da jede, spava i da vam se smeši.

Međutim, prođe nekoliko dana pa se pojave grčevi, problemi sa temenjačom, beba stalno bljucka i sve je prljavo. Veš mašina kao da neprestano radi, a čistog veša nigde. Da ne pominjemo probleme sa dojenjem, pa se tu mame silno namuče dok ne uspostave rutinu.

Da, ova slika je malo bliža realnosti u odnosu na onu gde zamišljamo samo med i mleko. Za roditeljstvo je neophodno biti spreman, a to se postiže upravo time da u vidu imate celokupnu sliku o tome šta vas čeka.

Ne mora značiti da će baš vas zadesiti neke stvari koje će bebu učiniti manje “slatkom” i nesavršenom, ali budite spremni. Većina beba iskusi bar neki od problema koji narušavaju njen takoreći estetski izgled za koji se očekuje da je savršen.

Većina roditelja će se verovatno u jednom momentu suočiti sa nekim od sledećih problema koji će doprineti da beba ne bude baš uvek tako slatka i mirišljava.

Temenjača kod beba

Temenjača kod beba je veoma česta pojava. Iako to nije ozbiljno stanje, nije baš najprijatnije na izgled. Uglavnom vremenom  prolazi sama od sebe, ali uklanjanje temenjače sa glave bebe može se ubrzati uz pomoć određenih šampona i saveta o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Stručni naziv za temenjaču je seboreični dermatitis. Ukoliko do sada niste imali prilike da vidite kako temenjača izgleda, prepoznaćete je po belo-žućkastim ljuspicama.

Temenjača se ne pojavljuje samo na glavi već i na čelu, nosu, obrvama, iza ušiju, na leđima. Kada je reč o temenjači na glavi bebe, može doći čak i do gubitka kose na pojedinim mestima. Zvuči zabrinjavajuće, ali zapravo nije i vremenom će kosica ponovo narasti.

Sigurno se pitate šta dovodi do nastanka temenjače? Može li se to nekako sprečiti. Evo nekoliko razloga koji mogu uzrokovati nastanak temenjače:

  • Pojačan rad bebinih lojnih žlezda
  • Agresivni šamponi i sapuni koji se koriste prilikom kupanja bebe
  • Genetika može uticati na pojavu temenjače
  • Slabiji imunološki sistem

Medicinska struka nije sasvim saglasna koji faktor najviše utiče na ovu pojavu, tako da je teško raditi na prevenciji. Pretpostavlja se da svaka od ovih komponenti pomalo utiče na to da se kod vaše bebe razvije temenjača i naruši estetski izgled.

Bljuckanje kod beba

Da li vam se nekad desilo da sa oduševljenjem uzmete neku bebu u naručje i taman kad pomislite koliko je slatka ona vas izbljucka po najnovijoj majci? Ako nije, zaista ste imali sreće jer većina beba bljucka i to često pa je skoro nemoguće ne doživeti takvo iskustvo.

Do bljuckanja dolazi zbog toga što se hrana odnosno mleko vraća iz bebinog želuca u usta. Sve je to posledica nerazvijenog digestivnog trakta. Uglavnom se to dešava nakon obroka, pa “rukujte” pažljivo sa bebama koje su upravo jele, mada tokom prve godine života to može da se desi bilo kada.

Iako ume da bude ponekad neprijatno, bljuckanje je sasvim normalna pojava koja nestaje vremenom kako sazreva i bebin organizam. Kada su simptomi izraženiji i stvaraju bebi nelagodnost onda to više nije samo stvar neprijatnosti već i mogući zdravstveni problem koji treba ispitati.

Grčevi kod beba

Rodi se malo preslatko biće koje prvih dana samo spava i sisa. Taman se svima pohvalite kako je vaša bebica divna i uopšte nije zahtevna, kad evo ih grčevi. Nekad već posle nekoliko dana. Ako imate sreće prođu uz malo razdražljivosti i plača za nekoliko nedelja.

Međutim, nekad grčevi ne popuste mesecima i to svaki dan po ko zna koliko sati, tada se zapitate gde je ona slatka beba koja je samo spavala i jela. Najveći problem kod grčeva je taj što se ne može precizno utvrditi šta je uzrok. Problem može biti u nerazvijenosti digestivnog trakta, u gasovima, zatvoru, hrani koju beba uzima i osetljivosti na adaptirano mleko.

Probajte tom malenom biću olakšati muke uz pomoć masaže stomaka, nađite odgovarajući položaj za ležanje i nosanje kako bi se beba umirila. Osim  toga obratite pažnju i na tehniku podoja da li beba sisa halapljivo, da li guta puno vazduha, sve to ima veze sa grčevima. Ako je beba na formuli, posavetujte se sa pedijatrom koje mleko bi bilo najbolje kupiti u vašem slučaju.

Šta je uzrok ostaje vam samo da probate otkriti i otkloniti ga ako uspete. Iako period grčeva kod beba ne odiše preteranom lakoćom ne dajte da vas to obeshrabri. Vaša beba je i dalje ona slatka bebica koju ste prvi put ugledali u porodilištu samo je to zbog konstantne razdražljivosti palo u drugi plan.

Bubuljice kod beba

Mislili ste da će vaše dete bubuljice zadesiti možda tek u pubertetu, kad ono eno ih već posle par nedelja. Mnogi roditelji se zabrinu kada ugledaju promene na koži svoje bebe u vidu bubuljica, međutim to je zaista dosta česta pojava. One uglavnom prolaze same od sebe, a poznate su po nazivu novorođenačke akne. Ako vam je za utehu, oko 20 procenata beba se susreće sa njima.

Postoje takozvane neonatalne akne koje se pojavljuju već u toku prvih nekoliko nedelja u vidu crvenih kvržica i belih bubuljica na licu i telu. Druga vrsta su infantilne akne koje se odnose na promene koje se javljaju nakon nekoliko meseci od rođenja bebe.

Na ove kožne promene mogu uticati hormoni majke koji se putem dojenja prenose na bebu, zatim neodgovarajuća mlečna formula, osetljiva koža i mnogi drugi uticaji na koje osetljiv organizam reaguje na ovaj način.

Problemi sa stolicom kod beba

Problemi sa stolicom kod beba uglavnom se javljaju u vidu dijareje, zatvora, čvrste stolice, promene u boji stolice. Svašta se tu može desiti i često niste ni sigurni šta je uzrok tome. No, šta god da je, problem treba rešiti odnosno pelenu zameniti.

Ima beba koje zaista imaju čestu i obimnu stolicu koja za sobom ostavlja čitav nered i zahteva momentalno pranje guze. Ove situacije nekad su privremene i posledica su nekih zdravstvenih problema ili promena u ishrani. Privremeni problemi se brzo prevaziđu, a šta ćemo sa bebicama kojima je prirodno da imaju čestu i obimnu stolicu? Ostaje samo da se pomirimo sa situacijom i obezbedimo dovoljno pelena i rezervne odeće.

Tačno je da bebe uglavnom zamišljamo kao savršena bića, sa čistom i mekom kožom koja uvek miriše. Iako je realnost dosta drugačija, nemojte da vas to obeshrabri. Sve te male stvari koje narušavaju idealnu sliku u većini slučajeva prođu bezbolno ili eventualno uz neki vid terapije.

Šta god da je u pitanju nemojte se obeshrabrivati, jer je svaka beba slatka i savršena na svoj nesavršeni način. Uostalom tako se raste i ništa nije potpuno idealno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .