Zdravlje

Buster vakcina prvo za najstarije i hronične bolesnike

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Takozvana buster (dodatna) doza namenjena je pre svega osobama sa narušenim imunitetom, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, kao i pacijentima na hemodijalizi, odnosno osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima. Dopunska, doza vakcine protiv virusa korona počela je da se daje danas.




Među prvim kandidatima za treću dozu su stariji od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, pre svega u gerontološkim centrima, kao i zaposleni u tim ustanovama. Takođe, buster doza preporučena je i zdravstvenim radnicima kao i građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Prema ranijim preporukama Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG), treću dozu vakcine mogu da prime i ostali građani pod uslovom da je od druge doze prošlo najmanje šest meseci.

NITAG je takođe ranije preporučio da treća doza vakcine bude RNK vakcina (što je među trenutno dostupnim vakcinama Fajzer-Biontek). Ipak, dodali su da građani mogu ako žele da prime i neku drugu vakcinu. Iz Vlade Srbije takođe su kazali da građani sami mogu da odaberu vakcinu.

Preporuka da kao treća doza bude uvedena RNK vakcina data je, kako je objašnjeno, zato što RNK vakcine i inače pružaju najbolju zaštitu i zato što do sada postoji najviše podataka o trećoj dozi ovih vakcina.

Podaci o kombinovanju vakcina kroz primenu treće doze za sada su oskudni. Treću dozu najpre su uveli Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, u kojima je većina građana primila Sinofarm vakcinu, a preporuka je bila da se kao treća doza primi RNK vakcina. Iz ovih područja međutim nema podataka.

Imunolog Dušan Popadić, član NITAG, rekao je ranije za Danas da građani koji budu primali treću dozu ne moraju da proveravaju nivo antitela prethodno.

– Ako osoba i dalje ima antitela nakon dve doze primljene vakcine, treća doza joj ne može škoditi. Jedino što može da se desi jeste nešto snažnija lokalna reakcija na vakcinu – rekao je dr Popadić.

Podaci o kombinovanju vakcina kroz primenu treće doze za sada su oskudni. Treću dozu najpre su uveli Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, u kojima je većina građana primila Sinofarm vakcinu, a preporuka je bila da se kao treća doza primi RNK vakcina. Iz ovih područja međutim nema podataka o efikasnosti buster doze.

Prve informacije o kombinaciji vakcina trebalo bi da stignu iz Turske, gde su građani koji su kao prve dve doze primili Sinovak vakcinu, a kao buster dobijali ili isto cepivo ili Fajzer. Turski mediji preneli su da je studija sprovedena u ovoj zemlji pokazala da je efikasnije ako osoba kao buster primi istu odnosno Sinovak vakcinu u odnosu na kombinaciju Sinovak – Fajzer.

Rezultati ove studije trebalo bi da uskoro budu objavljeni u nekom od naučnih časopisa.

Naime, pojedini proizvođači radili su studije o upotrebi treće doze svoje vakcine. Tako su istraživači sa Oksforda saopštili nedavno da treća doza AstraZeneka vakcine stvara nivo antitela veći od onoga koji je primećen mesec dana nakon dobijanja druge doze. Za AstraZeneku još uvek nije međutim jasno rečeno da li će i kada biti potrebna treća doza.

Na drugoj strani iz Fajzera su stizale poruke da će treća doza biti potrebna za one koju su dobili prve dve doze ove vakcine pre šest meseci s obzirom na to da nakon ovog perioda zaštita počinje da se smanjuje. Ova poruka prvobitno je naišla na kritiku naučne zajednice, dok su Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lekove (FDA) tada odbacili davanje treće doze kao nepotrebno.

Ipak, posle nekoliko nedelja došlo je do promene stave i buster doza od juče je odobrena za upotrebu među imunokompromitovanim osobama. Kao treća doza u Americi može da se da Fajzer odnosno Moderna vakcina, dok Džonson i Džonson nije odobren za takvu upotrebu. Građani koji nemaju bolesti zbog kojih se može očekivati da prve dve doze nisu proizvele adekvatan odgovor trenutno u Americi ne mogu da prime buster vakcinu.

U Evropi treću dozu prva je ponudila Mađarska. Agencija Rojters prenosi i da bi Velika Britanija, Francuska i Nemačka trebalo da odobre davanje treće doze od septembra i to pre svega starijim građanima, odnosno posebno ugroženim stanovnicima. Na drugoj strani Švedska i Švajcarska planiraju da ponude buster vakcinu naredne godine.

Svetska zdravstvena organizacija inače insistira na tome da treća doza ne bi trebalo da se daje jer se stvara situacija u kojoj se građani pojedinih zemalja štite sa tri doze dok dobar deo sveta nije primio nijednu.

Na ovaj način, bogati gomilaju cepiva dok pojedina područja ostaju bez ikakve zaštite, što je pogodno tlo za nastanak potencijalno opasnijih i zaraznijih sojeva virusa, smatra SZO.

Kako do treće doze

Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.Kako je saopšteno, „svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal „e-Uprave“, gde će dobiti detaljnije informacije“.

Po dobijanju poziva od „e-Uprave“, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma. Iz Vlade su takođe poručili da je vakcinacija jedini put da se zarazna bolest pobedi, istakavši i da šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka.

Izuzetak sputnjik V

Darija Kisić Tepavčević kazala je za RTS da je moguća kombinacija svih vakcina sa jednim izuzetkom koji se odnosi na vakcinisane sputnjik V vakcinom.

– Ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvođača Sputnjik, znamo da tu ima prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu, treba da primi prvu komponentu. Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvođača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu, moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Izvor: Danas

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu




Dodaj komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .