Kultura Muzika

21. Međunarodni festival Dani orgulјa – Dies organorum

MediaSfera

 

 

 

 

„Dani orgulјa“ ovim izdanjem ulaze u treću deceniju postojanja kao značajna i relevantna muzička manifestacija kod nas i šire. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružaju organizatoru priliku da svake godine publici predstavi dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa epoha baroka, romantizma i savremenog doba. Osim bogate literature, na koncertima su zastuplјeni i različiti interpretacijski pristupi orgulјaša i karakteristike njihovih nacionalnih škola.
Koncerti koji nas očekuju u periodu od 29. avgusta do 16. septembra 2021. godine u Katedrali Blažene Djevice Marije, su nastupi orgulјaša iz Francuske, Italije, Austrije i Nemačke, čiji programi čine nastavak obeležavanja dve decenije postojanja. Koncerti program 21. izdanja Festivala čine i zanimlјive programske koncepcije domaćih orgulјaša i ansambala, a koncerti za decu, predavanja i majstorske radionice Letnje škole orgulјa će, kao i do sada, upotpuniti program. Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program festivala

– ulaz na sve koncerte je slobodan –

Nedelјa, 29. avgust 2021. u 20.00

Otvaranje festivala

IV Rehštajner (Francuska/Švajcarska), orgulјe

Utorak, 31. avgust 2021. u 20.00

Orgulјe u savremenim muzičkim tokovima – Orgulјe i filmska muzika

Zoltan Borbelj, orgulјe

Danilo Šainović, el. gitara

Petak, 3. septembar 2021. u 20.00

SIMONE VEBER (Italija), orgulјe

Nedelјa, 5. septembar 2021. u 11.00

Koncerti za decu – Orgulјe u Artiš labu

(za uzrast od 3 do 6 godina)

Artysh:Lab tim

Četvrtak, 9. septembar 2021. u 20.00

Orgulјe u savremenim muzičkim tokovima

Franc Danksagmiler (Austrija), orgulјe

Subota, 11. septembar 2021. u 20.00

Dela francuskih kompozitora s kraja 19. i početka 20. veka za hor i orgulјe

Vokalni ansambl Liceum legatum i Višnja Dimitrijević, orgulјe

Utorak, 14. septembar 2021. u 20.00

Dela srpskih kompozitora za orgulјe

Maja Smiljanić Radić, orgulјe
Miljana Popović Materni, violina

Četvrtak, 16. septembar 2021. u 20.00

Zatvaranje festivala

Kamerni orkestar Muzikon i Jirgen Els (Nemačka), orgulјe

Dvadeset i privo izdanje festivala otvoriće francuski orgulјaš švajcarskog porekla Iv Rehštajner, koji je prvi put nastupio u Beogradu 2009. godine. U svojoj karijeri, posebnu pažnju je posvetio transkribovanju orkestarskih kompozicija različitih epoha za orgulјe. Ovog puta u Beogradu će izvesti svoje transkripcije dela dva kompozitora koji su obeležili barokni period – Žan-Filipa Ramoa i Johana Sebastijana Baha.

Uslediće koncert iz programske linije Orgulјe u savremenim muzičkim tokovima koji je koncipirao orgulјaš Zoltan Borbelј iz Sente u saradnji sa svojim sugrađaninom, gitaristom Danilom Šainovićem. Borbelј je obradio temu orgulјe u filmskoj muzici, posmatrajući na koji način se orgulјe koriste na filmu. O ovoj temi će govoriti na predavanju koje će prethoditi koncertu, a program večernjeg koncerta činiće muzika korišćena u filmovima Dve hilјade milјa pod morem, Interstelar, Bah i Botini, 2001: Odiseja u svemiru, Grdana, Crna mačka, Molitva za umiruće…u aranžmanima Z. Borbelјa.

Prestavnik italijanske škole ove godine je orgulјaš Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orgulјaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koji je u Beogradu nastupio 2006. godine. Simone Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orgulјaških takmičenja, profesor na Konzervatorijumu Gaetano Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku Klaudio Abado u Milanu.

Za ovu priliku odabrao je program posvećen Kamiju Sen-Sansu – čija se godišnjica ove godine obeležava u svetu i Francu Listu – velikoj muzičkoj ličnosti koji je Sen-Sansa smatrao najvećim orgulјašem na svetu. Dolazak Simonea Vebera podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Kompozitor i orgulјaš Franc Danksagmiler poznat je beogradskoj publici po resitalu koji je na Festivalu održao 2010. godine, ali još više po koncertu uz film Nosferatu, Simfonija užasa koji je 2016. godine izveo na Kolarcu. Ovoga puta, predstaviće svoje kompozicije, kao i dela baroknih autora, istražujući veze između stare i svaremene muzike. Ovaj koncert realizujemo kao nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Austrijskim kulturnim Forumom u Beogradu.

Koncert pod nazivom Muzika za hor i orgulјe francuskih autora izvešće Vokalni ansambl Liceum legatum koji vodi dirigent Miloje Nikolić i orgulјašica Višnja Dimitrijević. Dela koja su ovi umetnici odabrali predstavlјaju malu antologiju muzike za hor i orgulјe francuske orgulјaške škole kraja 19. i početka 20. veka, a okosnicu programa čini delo Erika Satija Messe des Pauvres koje je retko izvođeno i koje se (nepravedno) ne svrstava u njegova najpoznatija ostvarenja.

Tokom proteklih dvadeset godina imali smo priliku da tek povremeno predstavimo domaće stvaralaštvo za orgulјe. Ovog puta, pretposlednje veče festivala je u potpunosti posvećeno domaćim autorima. Orgulјašica i profesorka orgulјa na FMU u Beogradu, Maja Smilјanić Radić predstaviće srpske kompozitore koju su pisali za ovaj, za naše prilike, nesvakidašnji instrument. Za koncert na Festivalu Dani orgulјa odabrala je dela Sonata religioza Josipa Slavenskog, koju će izvesti zajedno sa violinistkinjom Milјanom Popović Materni, Epimetej Vlastimira Trajkovića, Otkrovenje svetlosti Ivana Jevtića, kao i izuzetno delo kompozitorke Vere Milanković, Korali.

Finale ovogodišnjeg izdanja festivala čini nastup nemačkog orgulјaša Jirgena Esla i Kamernog orkestra Muzikon. Oni će zatvoriti Festival Koncertom za orgulјe u Ce-duru Jozefa Hajdna. Esl, koji je u Beogradu nastupao 2003. godine, je jedan od najistaknutijih orgulјaša i kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni danas. Profesor je na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Na beogradskom koncertu pridružiće mu se izuzetni mladi muzičari Kamernog orkestra Muzikon. Koncert realizujemo uz tradicionalnu podršku Gete instituta u Beogradu.

Koncert za naše najmlađe sugrađane održaće se u Katedrali u nedelјu, 5. septembra. Artiš lab tim je i za ovu priliku odabrao zanimlјive kompozicije koje će ilustrovati i približiti instrument orgulјe deci uzrasta od 3 do 6 godina.  Neposredna atmosfera kao i ohrabrivanje dece na interakciju sa muzikom je ono na čemu na svojim koncertima za najmlađe insistiraju mladi muzičari okuplјeni u udruženju Artysh:lab. Koncert u ovom razigranom formatu obavezan je i važan deo programa festivala Dani orgulјa. Svaki put ovaj događaj biva nezaboravno iskustvo kao za decu, tako i za organizatore i izvođače.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
Tagovi

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .