Medijske inicijative

RTS se hvali da ima manje repriza od Bi-Bi-Sija

MediaSfera

 

 

TRAGOM: Radio-televizija Srbije dostavila Narodnoj skupštini Izveštaj o poslovanju za prošlu godinu u kom se navodi se da je ostvarena neto dobit od 2,8 milijardi dinara

 

Radio-televizija Srbije dostavila Narodnoj skupštini Izveštaj o poslovanju za prošlu godinu RTS se hvali da ima manje repriza od Bi-Bi-Sija.




Radio-televizija Srbije (RTS) u 2020. godini ostvarila je prihod od 13,5 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju o poslovanju RTS-a za prošlu godinu koji je dostavlјen Narodnoj skupštini, a u koji je Danas imao uvid.

Kako se navodi prihod čine taksa za javne medijske servise 8,6 milijardi dinara, budžetska subvencija 1,7 milijardi dinara, prihod od marketinških i komercijalnih aktivnosti 2,9 milijardi dinara, finansijski prihodi 26 miliona dinara, ostali prihodi 153 miliona dinara i namenske donacije 35 miliona dinara.

“Ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja od neto 2,8 milijardi dinara. Prema bilansu stanja, imovina RTS iznosi 16,8 milijardi dinara, obaveze su 7,3 milijarde dinara, a kapital je 9,5 milijardi dinara”, navodi se u Izveštaju i dodaje da je RTS, otkako se stabilno finansira od 2016. godine, izmirio sve zaostale obaveze prema dobavlјačima i kredite kod poslovnih banaka.

U Izveštaju se ukazuje da je ostvareni ukupni prihod manji za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, a da je u odnosu na plan, prihod veći za 5,9 odsto.

Zakonom o budžetu Republike Srbije, a preko Ministarstva kulture i informisanja, RTS je je dobio sredstva za digitalizaciju programskog arhiva u iznosu od 22,5 miliona dinara, piše Danas.

Ukupni troškovi i rashodi 10,143 milijarde dinara

Što se tiče rashoda, u Izveštaju se navodi da su ukupni troškovi i rashodi RTS-a u 2020. godini ostvareni u iznosu od 10,143 milijarde dinara.

“Ostvareni troškovi su veći za 2,8 odsto nego u prethodnoj godini, a u odnosu na plan, troškovi su manji od planiranih vrednosti za 19,5 odsto”, piše u Izveštaju.

Prema podacima iz Izveštaja, za zarade u RTS-u prošle godine je izdvojeno 3.968463 dinara, pa je u strukturi ukupnih troškova na zarade otišlo 39 odsto.

“Prosečna zarada po radniku RTS za 2020. godinu iznosi bruto 106.473 dinara, a neto 76.279 dinara (oko 648 evra po prosečnom kursu za 2020. od 117,58 dinara)”, piše u Izveštaju.

Troškovi za prevoz, poklone, solidarna davanja i školarine – 117 miliona dinara

Kada je reč o ostalim ličnim primanjima, navodi se da su ukupni troškovi za prošlu godinu ostvareni u iznosu od 117 miliona dinara, a tu su obuhvaćeni – naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak s posla, novogodišnji paketići i drugi pokloni, solidarna davanja, stipendije, školarine i drugo.

“Posle višegodišnjeg poslovanja sa gubitkom, RTS je poslednjih pet godina poslovao sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Ostvarena neto dobit na dan 31. decembar 2020. godine je 2,8 milijardi dinara”, ističe se u Izveštaju.

Zaposleno 2.619 radnika

Zanimlјivo je da je, prema Izveštaju, u RTS-u zaposleno 2.619 radnika, od kojih je na neodređeno vreme zaposleno čak 2.603 radnika, dok 16 radnika radi na određeno vreme. Na neplaćenom odsustvu je 14 radnika, a u odnosu na 2014. godinu broz zaposlenih je manji za 927 radnika.

U Izveštaju piše da ukupno utrošena sredstva za prošlu godinu za nove investicije i nabavlјenu opremu iznose 665.143.934,69 dinara. Kako stoji, za vozila je dato skoro 43 miliona dinara.

Preko 500 miliona dinara dug građana za pretplatu

“Zbog višegodišnjeg defititarnog finansiranja nenapalćena kumulirana potraživanja za pretplatu iznose preko 500 miliona dinara. RTS se obraćao Vladi RS za pronalaženje rešenja ali nam nisu ponudili generalno rešenje. U budućem periodu je potrebno postepeno isknjižavati ova potraživanje kao ne naplativa uz validne dokaze. Dokazi mogu biti opomene, pokretanje tužbe, neispravne adrese, različito tumačenje zastarelosti potraživanja od pojedinih sudova…”, piše u Izveštaju.

Inače, navodi se da je RTS u godini pandemije smanjio novog programa kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih.

Hvale se koncertima iz njujorške Metropoliten opere

“Na RTS-u gledaoci mogu da prate Olimpijske igre i da gledaju svetska i evropska prvenstva, takmičenja u kojima učestvuju naši sportisti, i smao na RTS-u mogu uživo da prate koncerte iz njujorške Metropoliten opere”, piše u Izveštaju i tvrdi da RTS ima manje repriza “od velikog britanskog Bi-Bi-SIja čiji je budžet više od pedeset puta veći od našeg”.

Kako se dodaje, RTS ima najveće izdatke za sportski program i proizvodnju domaćih serija.

“Međutim, neće odustati od prenosa takmičenja naših reprezentacija, i naših najuspešnijih sportista i kada prenos bude plaćao više nego što može da zaradi od reklama. RTS svake godine obezbeđuje gledaocima nove domaće serije. Takođe, ulažemo i u srpsku kinematografiju pomažući i našoj filmskoj industriji, reditelјima, glumcima, scenaristima, snimatelјima, montažerima… RTS je znatno povećao obim proizvodnje, a dosegao je i više standarde kvaliteta u proizvodnji novih emisija i serija”, piše u Izveštaju.

Samohvala i za film “Parazit”

“Jedan od najvećih uspeha Filmske redakcije, ali i RTS, bilo je prikazivanje južnokorejskog fima “Parazit” neposredno pre dodele nagrada Američke akademije za filmsku umestnost, Oskara. “Parazit” je 2020. osvojio četiri Oskara, između ostalog i za najbolјi film. Ovaj nesvakidašnji događaj privukao je veliku pažnju srpske javnosti, ali čak i same Južne Koreje, što je svakako doprinelo ugledu srpskog Javnog servisa, jer nije poznato da je nekada, negde u svetu, neka televizija prikazivala ostvarenje koje je neposredno po TV prmeijeri osvojilo Oskara za najbolјi film!”, piše u Izveštaju.

Dodaje se, na kraju izveštaja koji je potpisao generalni direktor Dragan Bujošević, da je RTS u prošloj godini ispunio svoju osnovnu funkciju – da proizvodi i emituje program koji zadovolјava potrebe gledalaca i u funkciji je javnog interesa, piše Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 




Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .