Vruće teme

Rio Tinto u Srbiji – šta bi promenio referendum

MediaSfera

 

Foto: Print screen

 

O mogućnosti da se građani o projektu Jadar izjašnjavaju na referendumu – u kompaniji Rio Tinto kažu da su čuli samo iz medija. Ovaj projekat izgradnje rudnika za proizvodnju litijuma u okolini Loznice trenutno je u fazi kompletiranja tehničke dokumentacije za studiju izvodljivosti i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Dok kompanija šalje poruku da su otvoreni za razgovore sa meštanima, lokalci su i dalje nezadovoljni i najavljuju novi protest.
Iako je vlast do sada nekoliko puta pominjala da bi sudbina projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto mogla biti rešena na referendumu, u toj kompaniji kažu da do njih nije stiglo takvo obaveštenje države. Ukoliko bi se održao i bio negativan, Rio Tinto bi morao da zauzme stav, zato što ne postoji pravni okvir po kojem dozvole u tom slučaju ne važe, navode u toj kompaniji.

„Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali naravno da ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila prema nama kao okvir“, kaže Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Exploration.

Generalna direktorka ćerke firme Rio Tinto, nije krila da će projekat Jadar ostaviti posledice po životnu sredinu. Nada se da će biti minimalne, a kolike tačno, znaće se posle objavljivanja procene uticaja na životnu sredinu.

„Sigurno da ima uticaja na životnu sredinu, ali u današnje vreme ovakvi projekti mogu da se realizuju uz prihvatljive rizike uz njihovu kontrolu. To je upravo ono što Rio Tinto radi, čemu će biti posvećen, kada se analizira uticaj projekta jako je važno da kompanija uloži dovoljna sredstva i resurse da te rizike drži pod kontrolom, da se planiraju svi mogući scenariji, čak i havarija“, kaže Prodanović.

Sa druge strane, u Podrinjskom antikorupcijskom timu kažu da Rio Tinto nije ponudio nikakva uverenja da će obećano biti i ispoštovano i da u prilog tome govori i prošlost te kompanije. Dodaju, da ukoliko Rio Tinto poveća svoja ulaganja do četiri milijarde, oni prihod neće prijavljivati prvih deset godina dok ne isplate svoja ulaganja.

„Mi očekujemo da će Rio Tinto na kraju sa svojim projekcijama izaći na četiri milijarde ulaganja. A zašto je to bitno. Niko u ovoj državi ne kontroliše i oni su nama dostavili elaborat o rezervama, gde su zatamnjene sve cifre koje se tiču njihovih dosadašnjih ulaganja, a bitno je, između ostalog, zbog toga što, da vas podsetim, rudna renta u Srbiji pet odsto u odnosu na neto prihod“, kaže Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Izgradnja rudnika trebalo bi da traje četiri godine, da bi 2026. otpočela eksploatacija, a da tri godine kasnije bude postignut pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata. Tom projektu protive se meštani čitave Mačve, stručnjaci i ekološka udruženja. Za četvrtak se najavljuje novi protest ispred zgrade gradske uprave u Loznici.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .