Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: .JPG, o ovome treba da se priča

Ekslozija-maste-jovana-jesic-jpg

MediaSfera

 

Piše: Jovana Ješić

 

 

Dok sam pisala ovaj tekst pomislila sam “ma o ovome ne treba da pišem” i zadržala sam prst na tasteru za brisanje i posle nekoliko obrisanih redova zaustavila sam se i rekla “nisi u pravu, o ovome treba da se priča!” Zato počnimo.
U poslednje vreme mi se na društvenim mrežama javljaju momci i malo zreliji muškarci koje ne znam, niti oni znaju mene. Prva poruka obično bude “Ćao šta ima novo?”, u tom momentu samo prevrnem očima i ne znam šta da odgovorim, jer taj neko ne zna ni šta staro ima u mom životu, a kamoli novo; a i šta on očekuje da mu kažem kad se mi ni ne znamo?! Ostavim ga bez odgovora i mislim da time jasno stavljam do znanja da ne želim da nastavim konverzaciju, ali očito njemu to nije jasno pa mi stiže sledeća poruka koja više nije tekstualnog sadržaja, već se završava sa .jpg – znači u pitanju je fotografija. Fotografija njegovog polnog organa. Onda kliknem na opciju “blokirati” i tu se sve završi. I tako svaki put iznova, samo su u pitanju različiti muški profili.

Moje prijateljice, žene iz bliskog okruženja i ja stvarno ne možemo da dođemo do odgovora na neka pitanja, pa bismo volele da nam jači pol objasni šta mi sa slikom muškog polnog organa treba da radimo? Je l’ treba da budemo inpresionirane? Je l’ treba sliku da uradimo i zalepimo kao poster iznad kreveta? Ili treba taj polni organ da nam bude motiv da sa vama izađemo na dejt?

Pitam se da li i žene slikaju svoj polni organ i pošalju muškarcima?

Pitam se i zašto društvene mreže to dozvoljavaju? Zašto bilo ko može bilo kome da šalje slike svog polnog organa? Zar to ne treba zabraniti? Označiti kao neprikladan sadržaj koji nije moguće poslati?

Mnogo je pitanja, a odgovora nema.

Ono što ja iz godine u godinu primećujem, jeste da su se muškarci mnogo osilili. Ranije smo poruke takve sadržine dobijale sa lažnih profila, a sada iza tog naloga stoji neko ko ima svoje ime, prezime, mnoštvo fotografija i vidimo da taj nalog postoji već više od 10 godina, onda verovatno nije lažan profil. Lažan ili pravi, nije ni važno, jedno je sigurno, žene, devojke i devojčice su mnogo više nezaštićene, uznemiravane i napastvovane nego muškarci. I na ulici, i na društvenim mrežama.

I da se razumemo, znam da svet ide napred, tehnologija se razvija, društvenih mreža je sve više i upoznavanje na internetu je postala naša svakodnevnica. Znam i da su mnoge ljubavi nastale putem interneta, ali ja sam stara škola, ne volim Tinder, ne volim sajtove za upoznavanja i ne želim da ljubav počne na internetu, jer na internetu biraš kome ćeš poslati poruku “hajde da furamo” na osnovu izgleda, na osnovu fotografija, a ja mislim da partnere, ali i prijatelje treba da biramo na osnovu toga kakvi su ljudi, a ne na osnovu izgleda, ili slike njihovog polnog organa.

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .