tech/web

Dan nauke u Srbiji: Danas je 165. godišnjica rođenja Nikole Tesle

MediaSfera

 

 

Srbija rođendan Nikole Tesle, 10. jul, obeležava kao nacionalni dan nauke, a povodom 165. godišnjice Teslinog rođenja otvorena je izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU i organizovan je okrugli sto sa temom „Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera“.
U 18.30 u PTT muzeju u Beogradu biće održana tribina „Kultura putem pošte“, o temi „Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi“, a govoriće dr Predrag Milosavljević.

Beogradski Muzej Nikole Tesle, po tradiciji na Teslin rođendan, danas će besplatno moći da obiđu zainteresovani posetioci.

Gradska opština Zemun 10. jul obeležava kao „Teslin dan“ čime se pridružila svetskim gradovima: Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu.

U Kuli na Gardošu, priređena je izložba „Teslina istraživanja u Koloradu Springsu“ autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa.

Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije beogradskog Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke „Pajks Pink“ iz Kolorado Springsa.

Koncert „Zemunu s ljubavlju“ održaće u Domu vazduhoplovstva s početkom 18 sati izvorne pevačke grupe iz Krajine i iz Srema, pisci i pesnici.

Uspomenu na velikog srpskog, američkog i svetskog naučnika već godinama čuva i mesto Jabuka kod Pančeva.

Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, zakonskom odlukom, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle.

Najzaslužniji za to je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan. Nikola Tesla, pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike i naučnik svetskog glasa, rođen je na današnji dan 1856. godine.

Rođen je u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije (od 1848. Karlovačke patrijaršije) Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić.

Mesto Smiljan, danas u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj, u vreme Nikolinog rođenja pripadalo je Vojnoj Krajini, delu Austrougarskog Carstva, koje je nekoliko godina ranije, 1849. godine, proglašeno „posebnom krunskom zemljom Habsburške Monarhije“.

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Dan Nikole Tesle prvi put se obeležava u Ontariju

Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rodenja jednog od najvećih svetskih umova Nikole Tesle sutra se obeležava u Srbiji, a zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle prvi put biće obeležen i u čitavom Ontariju, provinciji koja ima 15 miliona stanovnika, a ne samo na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu.

U SAD, gde je Tesla živeo šest decenija, obeležavanje 165 godina od njegovog rođenja biće upriličeno na Long Ajlendu u Teslinoj jedinoj preostaloj laboratoriji, koja je transformisana u muzejski kompleks.

– Svake godine slavimo rođendan Nikole Tesle kako bismo osvetlili ne samo njegov život i rad, već i njegov trajni uticaj na nas sada i u budućnosti“ – rekao je za Tanjug izvršni direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif Mark Alesi.

U organizaciji TSCW biće održana Teslina rođendanska izložba i rođendanski noćni šou, za koji je ulaznica 65 dolara. Novac će biti iskorišćen kako bi TSCW prerastao u mesto budućnosti – globalni naučni centar koji unapređuje nove tehnologije i nudi transformativno učenje za sve uzraste. Tokom dvodnenvnih svečanosti u Filadelfiji u čast jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova, koje počinju večeras, u organizaciji Tesline naučne fondacije, posetioci će, kako je rečeno Tanjugu, moći da vide i najpoznatije Tesline izume.

Poslanik u parlamentu najmnogoljudnije kanadske provincije Tom Rakočević za Tanjug kaže da će obeležavanje Dana Nikole Tesle u Ontariju doprineti da sve više i više Kanađana nauči o Tesli i da shvate koliko naša savremena tehnologija zavisi od njegovih neverovatnih inovacija.

Rakočević je podsetio da je inicijativa veoma brzo prošla zakonsku proceduru, što je u Kanadi prilično retko, i da je dobila podršku kraljice. Rakočević je rekao da će originalni u junu potpisani dokument pokloniti Muzeju u Beogradu kao i da je odluka da se 10. jul proglasi Danom Nikole Tesle u Ontariju rezultat i zalaganja srpske zajednice, koji nastoje da se Teslino ime postavi na pijedestal koji zaslužuje.

Svojatanje ne prestaje

Poslovni magnat Ilon Mask je nedavno promovišući prodaju svog automobila „tesla“ u Hrvatskoj objavio na „Tviteru“ komentar „Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj (od srpskih roditelјa)“. To je izazvalo lavinu komentara hrvatskih pratilaca na ovoj društvenoj mreži. Neki su ga i podučavali da je Tesla Hrvat, ili da mu je majka bila Hrvatica. Isti „istoričari“ koji su posthumno „kidnapovali“ Teslu burno su reagovali na podsećanje da 1856. Hrvatske još nije bilo, da je Nikola rođen u Habzburškoj monarhiji, u srpskoj svešteničkoj porodici. Svi Teslini rođaci iz Smilјana pobijeni su 1941. u NDH i sahranjeni u masovnoj grobnici nedaleko od Tesline kuće i crkve u kojoj je njegov otac bio paroh.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i LinkendIn nalogu

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .