Kultura Kulturna politika

Više od 4.000 umetnika u prestonici kulture

MediaSfera

 

 

 

Titula Evropska prestonica kulture stiže u Novi Sad 2022. godine, koja će cela biti obeležena sa oko 1.500 kulturnih događaja i 4.000 lokalnih, domaćih i inostranih umetnika, a odvijaće se kroz osam „programskih lukova”. Koncept je predstavljen juče na ceremoniji u Gradskoj koncertnoj dvorani, a svaki od njih već kroz svoj naslov nosi sa sobom simboliku Novog Sada, kulture i identiteta grada.
Tih osam programskih lukova, inspirisanih i simbolikom mostova, jesu: „Doček”, „Seobe”, „Budućnost Evrope”, „Heroine”, Tvrđava mira”, „Dunavsko more”, „Kaleidoskop kulture” i „Druga Evropa”, najavila je Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, koja se stara o projektu EPK.

On je inače pomeren za 2022. zbog pandemije, ali kovid ipak, kako se čulo na prezentaciji, neće biti tema kojom će se baviti prestonica kulture. Izdvojene su teme identiteta i zajedništva, seoba, odnosno migracija i susreta različitosti, kulture u vaspitanju i obrazovanju, ženskog stvaralaštva, kulture dijaloga, ekologije…

Kako navode u fondaciji, više od 1.700 evropskih i svetskih umetnika iz 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine (Novog Sada) kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

Otvaranje EPK počeće događajima u okviru „Dočeka”, kojim se spajaju dve nove godine, po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Direktor fondacije Nemanja Milenković kaže da je to jedan od najradosnijih perioda i da će manifestacija kao legat ostati gradu i posle titule. Legat će inače biti, napominje, i „Kaleidoskop kulture” u septembru.

Za ceremoniju otvaranja 13. januara, kako je najavljeno, biće zadužen slovenački reditelj Dragan Živadinov, suosnivač umetničkog pokreta „Noje sloveniše kunst”. On je putem video-poruke najavio da će poetski motiv ceremonije biti matematika, preko matematičara Mileve Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. „Oboje Srbi, zadužili su Evropu i svet da ih se sećamo u najboljem”, kazao je reditelj.

Na otvaranju 13. januara učestvovaće i Srpsko narodno pozorište, gde će nastupiti, po rečima operskog reditelja Aleksandra Nikolića, plejada umetnika odgajanih i obrazovanih na našem tlu, ali koji svojom umetnošću pružaju ruke ka celom svetu. Nastupiće na različitim jezicima koji karakterišu ovdašnju zajednicu.

Kao uvod u godinu titule, za doček 31. decembra, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave biće priređena „Teslina svetlosna postavka”. Programska direktorka fondacije Sara Vuletić istakla je naučnika Teslu kao inspiraciju ove postavke koja će se raditi, napominje, po ugledu na festivale svetla u Amsterdamu i Zagrebu.

U Studiju M biće postavljena izložba „Vreme i vaseljena” koja govori, po rečima Vuletićeve, o putovanju kroz tamu i svetlost istorije, pakao i raj, a publiku na kraju dočekuje sam Milutin Milanković sa pričom o kosmičkoj harmoniji, nebeskoj mehanici po kojoj je poznat.

Kroz programe će biti prikazano kako je Novi Sad postao grad, a biće ispričane priče o njemu i kroz knjige i književni festival u martu.

„Novi Sad će biti jedna mala Evropa i kroz mrežu kulturnih stanica koje smo izgradili u toku priprema za EPK. Prikazaće istok, zapad, sever, jug, sve to zapravo gastronomsko putovanje kroz različite ukuse, ali i različite umetničke žanrove ‒ prikazati bogatstvo i različitost Evrope i Novog Sada”, rekao je direktor fondacije Milenković.

Prestonica kulture otvara i teme uključivanja mladih u procese, njihovom i neformalnom obrazovanju, a pored ostalog baviće se i „bajkama budućnosti” gde će se neki stari narativi prepakivati u nove žanrove i predstavljati na drugačiji način.

Biće istaknuto stvaralaštvo i uloga žena u Novom Sadu, kroz programske celine o dobrotvorki Mariji Trandafil i naučnici Milevi Marić Ajnštajn, prvoj supruzi čuvenog fizičara, o kojoj se sprema i velika izložba i predstava na kojoj će raditi pet regionalnih dramaturga. U žiži pažnje biće i pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja i Milica Tomić, kao iskra feminizma u Srbiji.

Programski luk „Tvrđava mira” počeće svojevrsnim rekvijumom, upozorenjem o tome šta donose ratni sukobi, najavio je Milenković. U sklopu ovog segmenta, čiji je motiv kultura dijaloga, naći će se teme o vinčanskoj kulturi koja se smatra civilizacijom mira, kao i o Karlovačkom miru koji su velike sile u 17. veku potpisale u Sremskim Karlovcima, a taj deo istorije rezultiraće filmom EPK, kostimiranom epskom sagom „Liberta”.

Novosadska plaža na Dunavu „Štrand” postaće stecište umetnike iz sedam zemalja, kroz programsku celinu „Dunavsko more”, u čijem fokusu je očuvanje ove reke i ekologija. Biće napravljen „Obala paviljon” jer, kakao je naveo Milenković, i prirodno nasleđe nije zadati nego se i za njega moramo boriti. „Dunavsko more” će se dešavati cele godine, a uključiće i Sremske Karlovce, Beočin, Čerević…

Najavljena je i velika izložba u Matici srpskoj o jednom od naših najvećih slikara Urošu Prediću, ali obimno će kroz poglavlje „Druga Evropa” biti predstavljena alternativna, avangardna i zapostavljena umetnička scena Novog Sada koji je neko vreme bio jugoslovenski strip centar. Oko toga se predviđa izložba „Od Nevena do Betmena”. Očekuju se i izložba o poznatom Novosađaninu, muzičaru Mitru Subotiću Subi, koji je živeo u Brazilu, a Novi Sad ga pamti kao Reksa Ilusivija…

Izvor: Politika
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .