Duhovnost

U nedelju svečano ustoličen episkop Isihije u tron Eparhije valјevske

MediaSfera

 

Foto: Vesna Šikić

 

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu u nedelju, 27. juna,  ustoličen je novoizabrani episkop valjevski gospdin Isihije Rogić. Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je dvadesetak episkopa Srpske pravoslavne crkve uz prisustvo patrijarha srpskog gospodina Porfirija i velikog broja vernika. Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju poverio je episkopu Isahiju duhovno staranje o narodu Božjem u zavičaju novoprosijavših svetila Crkve Hristove, Svetog vladike Nikolaja i Prepodobnog ave Justina.
 U prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Jovana i Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, Episkopu Isihiju je sasluživalo više od dvadeset arhijereja, veliki broj sveštenoslužitelja iz više Eparhija. Događaj je uveličalo pojanje Mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim“, kamernog hora „Emanuil“, Dečjeg crkvenog hora, kao i hora koviljskih monaha, a prisustvovao je veliki broj vernika.

Eparhija valjevska obnovljena je 2006. godine, podelom tadašnje Šabačko-valjevske Eparhije, a za prvog Episkopa izabran je Vladika Milutin (Knežević), koji se usled posledica virusa korona, upokojio 30. marta 2020. godine. Do ustoličenja Episkopa Isihija, eparhijom je administrirao Vladika šabački Lavrentije.

Dobrodošlica novom episkopu

Poslovično velika radost dovela je brojni verni narod valјevskog kraja u eparhijski katedralni hram da poželi dobrodošlicu svom novom arhipastiru, Episkopu Isihiju, koji će svoju službu u tom za Crkvu tradicionalno vezanom kraju, otpočeti petnaeste godine od obnavlјanja Eparhije valјevske. Da poželi dobrodošlicu i prinese molitve za njega, zajedno sa prvojerarhom Srpske Pravoslavne Crkve i brojnim arhijerejima.

– Čestiti i pobožni narode ovog kraja, dobijate, siguran sam, dostojnog naslednika Vladike Milutina, velikih starih episkopa ove eparhije, ali i čoveka koji je izrastao u istom duhu kojim vi živite. To je duh Svetoga Save, Svetog Vladike Nikolaja i Oca Justina. Kažem „duh“, a to znači način života – odnos prema Bogu i bližnjem, jer to dvoje ne može da bude razdvojeno – poručio je patrijarh Porfirije, blagosiljajući Vladiku Isihija.

Isihije, episkop valjevski, nakon što je uveden u tron eparhije, rekao je da mu je „ova crkva poverena da njome upravlja, da joj bude otac i pastir“.

– Promisao božja dovela me je u ovu sveštenu Eparhiju valjevsku, ovde gde se čista i bistra reka Gradac uliva u Kolubaru junačku, koja prožima čitavu oblast, svu u zelenim brdima, šumama i livadama, u kojoj živi junački i odvažan, pobožan i bogobojažljiv narod. Ovde su, jedan do drugoga, novojavljeni svetitelji valjevski, svesrpski i vaseljenski, ravnoapostolni i prosvetitelji i ispovednici vladika Nikolaj u Leliću i ava Justin, nesumnjivo najznačajniji učitelji, duhovnici i teolozi naše epohe. Ovde je i pesnikinja Desanka, najnežnije pero srpske lirike, uz čije su stihove stasavala pokoljenja – naveo je vladika Isihije u pristupnoj besedi.

Dodao je da će se u svojoj službi truditi da propoveda istinitu veru, zasnovanu na Svetom pismu i Svetim ocima, da sprovodi i razvija dela milosrđa, uz staranje o ništima i svima koji su na rubovima društva, zanemareni i odbačeni…

– Staraću se o vaspitanju dece i omladine i, svestan ogromnog značaja službe veronauke, pružaću pomoć i podršku. Održavaću najbolje odnose i saradnju sa svim važnim institucijama i ličnostima na nivou grada i opština, sa vojskom, policijom, školama, bolnicama… bez obzira na politička ili druga opredeljenja – poručio je vladika Isihije.

Poželevši Vladiki Isihiju da sve što je od Boga dobio i dalje uzrasta u njemu uz Božju pomoć, a na korist blagočestivog vernog naroda ove eparhije, patrijarh Porfirije je ponovo ukazao na značaj valjevskog kraja.

– Biti Valjevac je dato i zadato. To može da zvuči lokalno i ograničeno. Ali, ne! Valjevac znači Vladika Nikolaj, Otac Justin i svi veliki ljudi čija su imena ovde pomenuta. Ljudi, koji su utemeljeni na Hristu. Dakle, Valjevac znači Hristov čovek – svečovek, univerzalni čovek. U tom smislu da budemo svi Valjevci, jer to je u isto vreme i lokalno i univerzalno, Hristovo, bogočovečansko… Neka Bog da svima nama to „valjevsko“, na prvi pogled suženo, ali ono što zaista jesmo. Dar koji smo dobili da bismo postali bogočovečanski sa Hristom – poručio je patrijarh Porfirije, blagosiljajući novog vladiku valjevskog gospodina Isihija, sa željom za čestim susretanjima u različitim prilikama.

Biografija episkopa Isahije

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg Episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

Ustoličenja u CG čekaju septembar

Novoimenovani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) trebalo bi da bude ustoličen 5. septembra na Cetinju, nezvanično je potvrđeno Danasu u vrhu SPC. Na Cetinju se očekuje dolazak patrijarha Porfirija koji, kako se spekuliše, još nije potvrdio zvaničnoj Podgorici datum potpisivanja Ugovora o statusu SPC u Crnoj Gori. Vlada CG navodno je uputila poziv poglavaru SPC i sva potrebne „papire“ za potpisivanje ovog dokumenta, ali iz Patrijaršije u Beogradu još nije dobila odgovor, tvrde izvori našeg lista.

Tokom majskog zasedanja Sabora propao je pokušaj dela vrha SPC sa patrijarhom na čelu da se od crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića „iznudi“ noćni potpis na Ugovoru dok se još nije znalo da li će vladika Joanikije biti izabran za naslednika pokojnog mitropolita Amfilohija, a sad se pojavio i novi politički momenat – usvajanje Rezolucije o Srebrenici u skupštini CG.

Ustoličenje vladike novog budumljansko-nikšićkog Metodija (Ostojića) planirano je za 26. septembar, a SPC očekuju i rukopoloženja petorice novih vikarnih episkopa izabranih na poslednjem majskom Saboru.

Izvor: SPC, Kolubarske, Danas
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .