Vruće teme

Patrijarh u Gračanici: Naš očev dom je ovde i naš dar, a ne povod za sukobe i razdvajanje

MediaSfera

 

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je danas, u manastiru Gračanica, da “dom pravoslavnih Srba jeste Kosovo i Metohija, zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu, ili ne žele da razumeju”.
“Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani i Pećka Patrijaršija, Sv. Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva”, kazao je  patrijarh  Porfirije, koji danas služi u Gazimestanu parastos srpskim junacima poginulim u Kosovskoj bici, preneo je Kossev.

Kako je rekao, Gračanica i svetinje jesu dragulj svetske kulturne baštine, ali je dodao da “svetsko ne postoji ako negde nije poniklo i ako nema svoje ime i prezime”.

“Jesu to biseri i dragulji svetske kulturne baštine ali pre toga jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu i svako se na neki način Bogu moli. Mi pravoslavni Srbi se molimo hrišćanski pravoslavnom Hristu raspetome i vaskrslome”, rekao je Porfirije.

Naveo je da su svi ljudi i narodi dobili od Boga različite darove, a Srbi upravo ovaj.

To ne znači, dodao je, da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, nesporazume i razdvajanja.

“Zapravo, različitosti jesu upravo darovi, a sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili a onda kroz to i iskupili sebe i darovali sebe drugima”, istakao je Porforije.

On je ukazao da stoga SPC na Albance gledaju kao na svoju braću.

“Siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor medju ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese”, rekao je Patrijarh.

Kako je istakao, “Gračanica jeste naše oko, Gračanica su naše uši, srce”.

“To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je braćo i sestre veru, veru u Hrista, a ne večeru, što ne znači naravno da večera nema svoju vrednost, da nam večera nije potrebna i da ne treba da se brinemo o njoj. I jedni drugima da otvaramo trpeze ljubavi za zajedničke večere. Ali večera bez vere, to jest sve ono što jesmo i što imamo mi i čitav svet, bez vere u Hrista postaje samo ljuštura, samo utvara besmislena i prazna”, naveo je Porfirije.

Opredelio se, dodao je, “knez Lazar za Gračanicu, opredelio se da ima oči, uši, da ima srce”.

“I zato, kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohije… Pa gospodo, da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu”, istakao je Porfirije, preneo je Kossev.

Izvor: Nedeljnik
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .