Magazin Nostalgija

NOSTALGIJA: Magična igra BALONČIĆA od SAPUNICE

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

 

Uprkos svim promenama u svetu igre i igračaka, ima i onih koje opstaju, razmišljam dok posmatram razigranu decu na Kalemegdanu kako ubeđuju roditelje da im kupe set za pravljenje balona od sapunice.

 

Uprkos svim mojim nastojanjima nisam uspela da pronađem odgovor na pitanje kada i gde je nastala ova igračka. Moja nostalgična znatiželja da saznam koje se to dete setilo da svoju dokolicu prekrati na ovaj način nije zadovoljena. Ili je možda ispuštanje balona osmislio neki brižni roditelj koji želeo da sebi i svom detetu pruži par minuta smeha i zajedničke igre.

 

Slika „Oblačići od sapuna”

 

Kako nekada fotografije nije bilo, slikari su nam ostavili dragocena svedočanstva o svakodnevnom životu i navikama ljudi. Ono što se, zahvaljujući slikarstvu, može utvrditi jeste da su još flamanski slikari u 17. veku na svojim platnima ovekovečili decu s glinenom cevi koja puštaju balone. Londonska firam A & F Pirs 1886. godine u svojoj reklamnoj kampanji koristila je crteže dece koja se igraju mehurićima od sapuna. Ipak, čikaška firma Čemtoj je najzaslužnija za planetarnu popularnost balončica od sapuna. Oni su, naime, 1940. godine prvi počeli da prodaju bočice za pravljenje balončica. Prema jednoj proceni danas se prodaje 200 miliona setova.

 

Francuski slikar Žan Simeon Šareden 1733. godine na slici „Oblačići od sapuna” predstavio dečaka koji je koncentrisao svoju pažnju na drhtavi balon, koji izgleda spreman da odleti. I danas kao i u 18. veku ovaj prizor predstavlja vrhunac krhosti i prolaznosti života, baš kao što je i dečakov balon. Da li vam se desilo da nešto silno želite, da ta želja raste, raste, baš kao i balon i odjednom se raspukne u stotine malih mehurića? Sećate li se svog detinjstva i toga koliko smo pokušavali da uhvatimo te male, drhtave balone dok poigravaju na vetru?

 

Ma koliko pokušavali da ih zadržimo oni bi se brzo raspukli, iskliznuli iz naših ruku baš kao i vreme koje neumitno prolazi. Da li su balončici, koje je ispuštao Šardenov dečak sredinom 18. veka i dečak na Kalemegdanu u 21. veku, spona vekova, ljudske kulture, ali i večite potrebe da se zabavi. Pomislite samo: to je jedna od retkih zabava koja je zajednička generaciji vaših roditelja, vašoj generaciji, generaciji vaše dece. Ispuštali smo ih s našim roditeljima, sada decom, a jednog dana i unucima. Neke druge igre nisu bile te sreće.

 

Kroz igru se uči

 

Mehurić od sapuna obično traje samo nekoliko sekundi pre nego što punke. Dečiji psiholozi tvrde da ova, naizgled prosta zabava, može da im pomogne u rešavanju složenih matematićkih problema, kao na primer, prilikom povezivanja dve tačke u prostoru, oni će preuzeti oblik najmanje moguće površine sadržane u datoj zapremini. Dok ih pravite i puštate da lete iskoristite da zajedno sa svojim mališanom istražujete i učite čitav spektar pojmova, kao što su fleksibilnost, formiranje boja, različiti oblici (krug, kvadrat, trougao, sfera, kocka, šestougao), transparentnost. Koriste se u nastavnim programima za decu od dve godine kako bi se razvijale motorne veštine mališana.

 

Pokazalo se da i odrasli i te kako znaju da se zabavljaju s balončićima od sapunice, koristeći ih u raznim zabavnim programima, venčanjima i dečijim rođendanima. Amerikanac Sterling Džonson se specijalizovao za pravljenje balona od sapunice. Iako zvučni neverovatno lako i pomalo smešno, Sterling je od dečije igre napravio performans. Ovaj advokat po struci, jednom prilikom pre 30 godina, rešio da zabavi par prijatelja koji su došli kod njega na večeru. Kasnije je prosta zabava postala njegova nova profesija. On je jedina osoba koja je uspela da napravi balon od sapunice u balonu od sapunice. Njegova remek-dela pomalo podsećaju na vanzemaljce iz „Ambisa” Džejmsa Kamerona, ali klincima na plaži Stinson u Kaliforniji, to izgleda nimalo ne smeta.

 

Nezaboravna zabava

 

Iskoristite posledne letnje dane i priredite sebi i svojoj deci nezaboravnu zabavu u dvorištu ili obližnjem parku. Potrebni su vam plastična posuda, stari reket i sapunica. Čarobna formula za pravljenje velikih balona se sastoji od rastvora koji ćete dobiti ako pomešate 85% (tri dela) destilovane vode, 5% glicerina (dovoljno je da kupite u apoteci 100ml) i 10% kvalitetnog neparfimisananog deterdženta za posuđe. Sve to sipajte u plitku plastičnu posudu i pripremite ram od starog plastičnog reketa, ili pak obican tocir od tvrđeg papira. Osim sastava rastvora tehnika pravljenja je ključna za dobijanje ovako velikih balona. O tome šta sve možete s balonima od sapunice možete više da saznate na sajtu http://www.zurqui.co.cr/crinfocus/bubble/skil.html. Ovaj rastvor možete upotrebiti i za malu plastičnu bočicu za balone od sapunice.

 

Baloni od sapunice zabaviće najmlađe, a vas povesti na nostalgično putovanje u detinjstvo. Ko zna možda ovog puta uspete da uhvatite balon.

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .