Putovanja

Za vikend masovno cvetanje reke Tise

 

 

Foto: Kad Tisa cveta

 

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme. Ove godine cvetanje Tise se očekuje tokom predstojećeg vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju.
Reč je o jedinstvenoj pojavi hiljada i hiljada insekata kojia privuče mnogobrojne posetioce željne da uživo vide ovaj fenomen. Insekti koji se u jednom kratkom periodu pojave na površini Tise odaju utisak da je reka procvetala, pa otuda i ime pojave.U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.

Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja, romantika i adrenalin koji prate ovu manifestaciju učinili su da ona postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju svoje ljubavne jubileje i svih onih željnih ljubavi, romantike i ispunjenja želja.

Ovog puta u malo izmenjenim uslovima, poštujući sve preporučene mere zaštite, u Novom Bečeju, na obali Tise, u njenim čardama, na predivnom Tiskom keju, okupiće se, kao i prethodnih godina, svi koji žele da provere legendu da tokom cvetanja, Tisa ispunjava ljubavne želje, onih, koji su ih puštajući zapaljenu svećicu na liciderskom srcu zamislili.

„Dosta je zabrana, zatvaranja, tuge, vreme je za lepe doživljaje. Uz odlične koncerte, vatrene performanse, festivalsku atmosferu punu senzualnosti i radosti Kad Tisa cveta biće ono po čemu ćete moći da pamtite ulazak u novije, vedrije i srećnije vreme“, poručuju organizatori.

Koliko je samo simbolike u ovoj predivnoj pojavi kada Tiski cvet posle 3 godine provedene u mulju, izleće slobodan iznad površine reke, da proživi jedan dan u ljubavi i slobodi.

Tiski cvet insekt 2021.

Međunarodna grupa entomologa izabrala je vodeni cvet za insekta 2021. godine. Insekt, čije je naučno ime Efemeroptere, živi samo nekoliko dana – leti, pari se i polaže nova jaja.

Tiski cvet (lat. Palingenia longicauda) je insekt koji spada u vodene cvetove. Dugačak je 8-12 centimetara, a razmak krila dostiže 6-7 centimetara. Ova vrsta je poznata kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Strogo je zaštićena u Srbiji, kao i na međunarodnom nivou na osnovu Bernske konvencije.

Tiski cvet dobio je ime po reci Tisi koju nastanjuje. Areal ove vrste je bio mnogo veći u prošlosti, dosezao je do Holandije, dok je sada smanjen na nekoliko rečnih slivova u centralnoj Evropi. Od 2.800 poznatih vrsta, više od 100 živi u centralnoj Evropi.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa „cveta“. Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se.

Mužjaci Tiskog cveta su jedini među krilatim insektima koji se mitare posle dobijanja svojih funkcionalnih krila. Za razliku od većine vodenih insekata rojevi odraslih jedinki nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju ili brišu površinu vode. Sporo kretanje reke i odsutsvo riba koje se hrane na površini pomažu im da to ostvare.

Zrele životinje se ne hrane za vreme svojih kratkih života već naduvaju svoja creva vazduhom što im omogućava lakši let. Vodeni cvetovi nisu odlični letači, let im je nesiguran. Uglavnom ih je moguće posmatrati u proleće i početkom leta, kada se roje.

Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele tri godine i dižu se na površinu vode. U podizanju do površine im pomaže gas koji se sakupio ispod njihovih košuljica. Na površini vode se mitari tj. larva odbacuje svoju košuljicu i izlazi savršen insekt. Tiski cvet ima velika krila kod kojih su prednja izrazito veći od zadnjih.

„Ljubavna igra“ se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu. Posle parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati „cvet“ živi samo jedan dan.

Fenomen cvetanja reke

Ono iz čega je ova najromantičnija manifestacija na ovim prostorima proizašla je ustvari prirodni fenomen cvetanja reke. Izumrli su u mnogim evropskim zemljama i mogu se naći na reci Tisi (Srbija i Mađarska), rekama Prut i Bega (Rumunija), te reci Ukrini (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

Pored Tise samo se još na reci Jng Cek Jang može videti kako vodeni insekt koji je 3 godine živeo u mulju izranja na površinu vode da bi u toku jednog dana produžio vrstu i u sumrak pao mrtav na površinu. Zato što od njihovih tananih krila reka izgleda kao da je pusuta cvećem ovaj insekt je dobio kod nas naziv Tiski cvet.

Pored toga što je prirodni fenomen on je i indikator čistoće reke, jer kada je zagađenje veliko i jednom uništi tiski cvet, on se više nikada ne pojavljuje na tom mestu. Priča o tiskom cvetu je intrigantna i zbog njegove starosti kao vrste – Tiski cvet je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji pre dinosaurusa, još u doba karbona, u razdoblju od pre 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.

Brojni kulturni sadržaji

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je i na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu.

U iščekivanju pojave lepršavog insekta Tiskog cveta, koja zavisi od prirodnih uslova na reci, posetiocima su na raspolaganju brojni kulturni sadržaji.

Nevena Subotić iz organizacionog tima manifestacije Kad Tisa cveta kaže da će pored iščekivanja cvetanja, krstarenja, čamcima i vožnje kočijama po izuzetno lepo uređenom Tiskom keju posetioci moći da prisustvuju i interesantnim koncertima: “Dolazi vreme za malo lepše doživljaje od onih koje smo proživljavali protekle godine, zatvoreni tokom pandemije. Poštovaćemo sve propisane mere jer za to imamo uslove na prostranom Tiskom keju, ali život mora polako da se vraća u normalne tokove, a pre svega ljubav i romantika. Uz odlične koncerte, vatrene performanse, festivalsku atmosferu punu senzualnosti i radosti Kad Tisa cveta biće ono po čemu ćemo moći da pamtimo ulazak u novije, vedrije i srećnije vreme.”
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .