Istorija

Ponovo se gradi kuća solunskog ratnika Dragutina Matića

MediaSfera

 

 

Kuća čuvenog solunskog ratnika Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo, u selu Kaletincu u opštini Gadžin Han, neće biti obnovljena kao što je to prvobitno bilo planirano, već će biti iznova izgrađena na temeljima njegovog nekadašnjeg doma.
Radnici firme kojoj su radovi povereni su ovih dana srušili ostatke kuće i narednih dana počeće izgradnju nove, po uzoru na onu u kojoj je Matić rođen 1888. godine.

Vlasnik firme, koja je kao podizvođač angažovana da obnovi kuću, Bojan Radenković rekao je za agenciju Beta da je stara kuća morala da bude srušena jer je bila u jako lošem stanju, sklona padu.

 Kuća je morala da bude srušena jer se sve u njoj bilo trulo i nesigurno, nije bilo šanse da se tu nešto izvuče“, izjavio je Radenković. Prema njegovim rečima, kuća će po završetku gradnje izgledati isto kao što je izgledala pre 100 godina kada je izgrađena.

„Biće izgrađena samo od prirodnih materijala, od kamena, drveta i zemlje. Biće nam potrebna dva meseca, možda i više za završetak gradnje, jer je poduhvat složeniji pošto se radi sa zemljom i drvetom. Moraćemo da radimo etažno“, rekao je Radenković.

Kazao je da su majstori prilikom rušenja pronašli u kući neke predmete koje su Matić i članovi porodice verovatno koristili i koji su u veoma lošem stanju, ali će ih sačuvati za muzej.

Stanovnici Kaletinca, sela sa svega pedesetak stanovnika još pamte Matića, ali i nekolicinu drugih meštana koji su uspeli da se vrate sa Solunskog fronta.

Matić je u Kaletincu imao veliku porodicu i dva, tri hektara zemlje koju meštani i dalje obrađuju.

Predsednik opštine Gadžin Han, Milisav Filipović, rekao je ranije za agenciju Beta da je za obnovu kuće opština izdvojila iz sopstvenog budžeta pet miliona dinara.

Nakon obnove dom Dragutina Matića biće otvoren kao muzej, a u planu je da u Kaletincu bude otvorena suvenirnica, jer verujemo da će biti dosta turista koji će hteti da nešto kupe za uspomenu„, izjavio je Filipović.

Prema njegovim rečima, od pokretanja procedure za obnovu kuće legendarnog solunskog ratnika do početka radova prošle su pune dve godine, jer je toliko trajalo regulisanje pravno-imovinskih odnosa.

Kuć u kojoj je Matić živeo bila je tipična seoska narodna kuća iz 19. veka. U njoj je živeo sa suprugom i četvoro dece i iz nje je odlazio u rat, a učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja Prvog svetskog rata.

Ispred Opštine Gadžin Han podignut je spomenik Dragutinu Matiću (foto: D. M. Car, arhiva „Safari“ kluba)

Fotografija Matića, na kojoj kao izviđač osmatra neprijateljske redove postala je poznata širom sveta i postala simbol borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Matić je sahranjen na groblju u rodnom selu. Skromno spomen-obeležje sa kojeg je neko odavno skinuo i odneo fotografiju svedoči o mestu na kojem je sahranjen.

Izvor: o21.rs
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .