Eksplozija mašte Kolumne

Jovana Ješić: Slamka spasa

Ekslozija-maste-jovana-jesic-jpg

MediaSfera

 

 

Piše: Jovana Ješić

 

 

Pre dve godine, uoči mog osamnaestog rođendana mama kreće tiho i promuklo da priča. Na proslavi mog rođendana, gosti su je prilikom pozdravljanja pitali da li je prehlađena, a ona je slegala ramenima.
Kroz par nedelja mama je prestala da govori slova: R, Ć, T. Pa je reč “crtati” izgovarala “cvvavi”. Krenuli smo po upute i na dalje preglede. Lekari su pomislili da je imala moždani udar i odlučili su se da joj izvade moždanu tečnost, tj. likvor. Mama je niska, i kako kažu doktori ima nabijenu kičmu pa ne mogu da joj izvade likvor.

Šetaju je od jednog lekara, do drugog, od jedne klinike do druge i tek iz petog pokušaja uspevaju da joj izvade moždanu tečnost. A onda su usledila 2 meseca čekanja na rezultat. U međuvremenu mama je sa 3 slova koja nije mogla da izgovori došla na 10. A onda su nam rekli da mama nije imala moždani udar, već da ima ALS ili MS. Naši prijatelji, lekari, rekli su: “sad molimo Boga da je MS”. Mi nismo znali ni šta je ALS, ni šta je MS.

Ali je rezultat stigao.

Mamina dijagnoza je ALS – motorni neuron za govor. Odnosno, bolest zbog koje umiru nervi, postepeno. Mami su počeli da odumiru nervi za govor. Mama je dobila svog lekara, doktorku Stević, koja radi na neurologiji i bavi se maminom bolešću. “Leka za ovu bolest nema”, rekla je doktorka i objasnila nam da je ovo autoimuna bolest za koju nema leka, postoji lek koji ne može da izleči niti da zaustavi bolest, već može samo da je uspori.

Mama je tu terapiju dobila. A mi saznanje da je to retka bolest i da u Srbiji od nje boluje samo 149 osoba, računajući i mamu to je onda 150 osoba. Razlog nastanka bolesti – stres. A moja mama je imala puno stresova u životu – baka je umrla kad je mama imala 16 godina, za njom i deda, pa su njenom bratu ugradili 4 stenda, pa joj je sestra imala rak, a onda se i moj tata razboleo. Briga i strah su je stalno pratili i prouzrokovali njenu bolest.

Mama, žena sa juga, koja je bila glasna i jasna sada je utihnula. Bolest je brzo napredovala i kroz par meseci mama više ništa nije mogla da izgovori. Ja, znajući kakav je tok bolesti govorila sam: “samo neka ostane na govoru”, a mama je stalno govorila: “samo da mi se govor vrati”.

Počeli smo da komuniciramo tako što je mama pisala u telefonu, ono što želi da kaže. Počela je naglo da mršavi i smršala je preko 40 kg. Postala je invalidski penzioner nakon što je napunila 53 godine. Ubrzo su počeli mišići da joj atrofiraju i teško se kretala.

Ali je bila borac. Borila se protiv bolesti. Išle smo na kinesku akupunkturu i probale smo sve za šta smo mislile da će joj pomoći. Onda smo saznali da je otkrivena biološka terapija koja potpuno zaustavlja bolest MS. To nam je ulilo nadu da će pronaći lek i za maminu bolest, jer su ALS i MS srodne bolesti.

Mama je počela da prima infuzije i one su joj pomagale i vraćale joj boju i energiju. Međutim, sa čvrste hrane je prešla na kašastu hranu. Mesecima je sve bilo isto, a onda, smo saznali da u Kini postoji lečenje matičnim ćelijama, još je u fazi ispitivanja i to nije sigurno lek, ali tom terapijom nervi kreću da se obnavljaju. To je bila slamka spasa, to je bila nada koja nas je održavala u životu.

Pozitivan stav i nada da će uskoro naći lek su nas gurali napred. “Kraj ove bolesti je blizu”, mislile smo i u trenutku kada smo mislile da ćemo pobediti bolest, bolest je pobedila nas, pobedila je mamu, pobedila je najjačeg borca. Mama je počela da se žali na pluća i na šlajm koji nije mogla da iskašlje.

Nabavili smo “kućni respirator” odnosno mašinu za neinvazivnu mehaničku ventilaciju koja joj je pomagala da diše. Doktorka Stević nam je ulila nadu rekavši da će joj taj aparat pomoći i podići je, i jeste bilo tako, pomogao joj je da se ne muči da diše.

Mama je bila slaba, ali se borila, tata i ja smo je bodrili, ali je saigrač bio jači…

 


Jovana Ješić

Rođena je 20.01.2001. godine u Beogradu. Studentkinja novinarstva koja kroz tekstove promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Radi kao novinarka Original magazina i PR književnice Ljiljane Šarac. Hobi joj je pisanje, u slobodno vreme čita knjige i bavi se preduzetništvom. Promoviše svoj pogled na svet i oplemenjuje čitalački um tekstovima koje piše. Voli da putuje. Ima svoju stranicu: https://jovanajesic.wordpress.com/
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .