Lifestyle

Na kršenje privatnosti posetilaca tržnog centra reagovale nadležne ustanove

MediaSfera

 

 

Organizacije civilnog društva u prethodnih godinu dana prepoznale čak 95 slučajeva povreda prava na privatnost

 

Povodom objava na društvenim mrežama u kojima se ukazuje na upotrebu kamera za video snimanje u kabinama za presvlačenje u jednom tržnom centru u Beogradu, organizacija Partneri Srbija pozdravlja odluku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da li je došlo do nezakonite upotrebe opreme za video nadzor.




Ovakve prakse – ukoliko se utvrdi da su navodi u objavama istiniti – predstavljaju grubo ugrožavanje privatnosti svih koji su nadzirani. Zbog mogućeg daljeg neovlašćenog korišćenja nelegalno sačinjenih snimaka, naročito objavljivanjem na internetu, dodatno može biti ugrožena privatnost, dostojanstvo i intima potrošača. Stoga je ovakva upotreba kamera nedopustiva, bez obzira na moguće razloge zaštite imovine.

Nažalost, ovo je samo poslednji u nizu slučajeva povrede privatnosti građana Srbije. U bazi povreda privatnosti, koju je uspostavila grupa organizacija (Partneri Srbija, Share fondacija,  Inicijativa A11, Udruženje Atina, Da se zna i Beogradska otvorena škola), u prethodnih godinu i po dana zabeleženo je 95 slučajeva u kojima je povređeno pravo na privatnost.

Podsećamo da su za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene novčane kazne u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara, kao i da neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka predstavlja krivično delo, sa zaprećenom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Stoga, pozivamo kompanije i druge subjekte koji razmatraju uvođenje video nadzora da ovakvim praksama pribegavaju odgovorno, ispunjavajući obaveze utvrđene propisima u oblasti zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, a građanke i građane da prijavljuju nepravilnosti koje uoče.

Partneri Srbija su organizacija civilnog društva, posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionaloj izgradnji u Srbiji i regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta i korišćenje znanja domaćih eksperata. Partneri Srbija razvili su ekspertizu u oblasti alternativnog rešavanja sporova i medijacije, upravljanja konfliktima, vladavine prava, razvoja demokratije i zaštite ljudskih prava, anti-korupcije i zaštite privatnosti i podataka o ličnosti. Od osnivanja 2008. godine Partneri Srbija razvili su bogato iskustvo u pružanju sprovođenju obuka iz oblasti medijacije, treninga i mentorisanja, kao i pružanju podrške brojnim institucijama – od državnih organa do privrednih subjekata, u uspostavljanju sistema za pružanje usluga medijacije zaposlenima i korisnicima.




NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .