Vruće teme

Patrijarh Porfirije traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu

MediaSfera

 

Foto: Wikipedia

 

 

Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas ministarki kulture Maji Gojković dopis kojim traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu.
Kako se navodi u objavi na sajtu SPC, Porfirije ističe da bi to trebalo da se uradi zbog „manjkavosti“ pojedinih članova nacrta.

Patrijarh Porfirije je u dopisu ministarki Maji Gojković ocenio da usvajanje predloga zakona „ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije“.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ukazao da se u šest članova nacrta zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina a da se ni u jednom članu ne pominje Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija gde je po njegovim rečima, kulturno nasleđe „najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju“.

„Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, prenela je SPC.

Patrijarh je naveo i da Srpska pravoslavna crkva kao „najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji“, nije bila uključena u proces izrade zakona koji po njegovim rečima, „zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje“.

Upozorio je da je članom 102 nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi „de fakto“ ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su kako se navodi, ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

„Pravni stručnjaci su ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama“, stoji u dopisu patrijarha ministarki kulture.

„Prihvaćene sugestije“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je danas Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Potpredsednica Vlade je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona.

Gojković je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Gojković je izrazila uverenje da ćemo i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rešenja za budući Predlog zakona o kulturnom nasleđu, koji će nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije.

Izvor: B92
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .