Kultura Kulturna baština

Projekat Heritage hubs dobitnik Evropske nagradea za kulturno nasleđe

MediaSfera

 

 

Projekat Heritage Hubs Udruženja za kulturno naslede iz Finske, Centra za urbani razvoj iz Srbije, Fondacije San Miljan dela Kogolja iz Španije i organizacije Viteco E-learning iz Italije, je među ovogodišnjim dobitnicima Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje svesti.
”Dobitnici Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2021. su ambasadori lepote evropskog nasleđa, bila to tradicija i znanje, zadivljujuća arhitektura ili način na koji nasleđe može da poveže zajednice i generacije. Iskreno verujem da uspešni projekti očuvanja našeg materijalnog i nematerijalnog nasleđa zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje. Ovim nagradama mi, dakle, slavimo sve te izuzetne muškarce i žene, profesionalce u oblasti nasleđa, arhitekte, naučnike I volontere koji nam približavaju naše zajedničko nasleđe. Treba im čestitati na njihovoj viziji, ” obrazložila je odluke Evropske komisije i Evrope Nostre Evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel.

Ove godine prestižno evropsko priznanje u oblasti nasleđa odlazi u ruke 24 izuzetna dobitnika iz 18 evropskih zemalja. Za izbor dobitnika nagrade, po obavljenoj proceni kandidatura koje su podnele organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja, zaduženi su nezavisni žiriji, koje čine stručnjaci u oblasti nasleđa iz 30 evropskih zemalja.

Ceremonija dodele Evropske nagrade za kulturno nasleđe bice održana na jesen do kada traje i onlajn glasanje za Nagradu publike. Tom prilikom pored Nagrade publike biće proglašeni i dobitnici Gran pri nagrade.

Heritage Hubs

Kao projekat realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, Heritage Hubs je okupio mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleđa, te interpretacije nasleđa svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je koordiniralo Udruženje za obrazovanje u kulturnom nasleđu iz Finske (AHEF), u partnerstvu sa Centrom za urbani razvoj iz Srbije, Fondacijom San Miljan de la Kogolja (FSMC) iz Španije, i Viteco E-learning Solutions iz Italije.

U periodu 2018-2019. organizovane su pilot aktivnosti u 11 osnovnih škola u Finskoj, Srbiji i Španiji. Ove aktivnosti su uključivale obuku nastavnika i radionice sa učenicima tokom kojih su se učenici bavili svojim sopstvenim nasleđem, a kasnije doživljajem, interpretacijom i predstavljanjem kulturnog nasleđa drugih zemalja onlajn i u okviru školskih poseta. U svrhu održivosti projektnih rezultata i nakon realizacije projekta, u okviru Heritage Hubs-a su organizovani različiti programi obuke u kojima je učestvovalo čak 800 nastavnika.

Žiri za dodelu nagrade je posebno istakao metodologiju projekta: “Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasleđa, primenjenu u većem broju škola. Obezbeđeno je podizanje kapaciteta za programske partnere i kreiran je obiman materijal, takođe i u digitalnoj formi, kako bi se podržala kreativna interakcija sa širom zajednicom. Ovo je podrazumevalo kombinaciju virtuelnih i živih doživljaja nasleđa putem transmedijalnog pripovedanja i multisenzornih aktivnosti. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasleđa, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasleđe sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava.“

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, kao, naprimer, prilikom prezentacije slave, kao srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke, Srbija, predstavili svojim vršnjacima iz Kirkonumija u Finskoj. Učenici iz Grocke su dobili priliku da sagledaju svoje sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom, tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

Zainteresovanoj javnosti širom sveta je sada upućen poziv da se upoznaju sa dobitnicima i glasaju onlajn u okviru izbora za ovogodišnju Nagradu publike. Dobitnik ove nagrade će biti objavljen tokom Ceremonije dodele Evropske nagrade za kulturno nasleđe, koja će se održati u jesen ove godine. Istom prilikom će biti objavljeni i dobitnici Gran prija, a dobitnici oba priznanja biće nagrađeni iznosom od po 10.000 evra.

Evropska nagradi za kulturno nasleđe/Nagradi Evropa Nostre

Evropsku nagradu za kulturno nasleđe/Nagradu Evropa Nostre je pokrenula Evropska Komisija 2002. godine i otada je vodi organizacija Evropa Nostra. Ovaj program nagrađivanja finansijski podržava EU program Kreativna Evropa. Nagrada je namenjena isticanju i promovisanju izvrsnosti i dobre prakse u oblasti nasleđa, podstičući transnacionalnu razmenu znanja i povezivanje aktera u oblasti nasleđa u šire profesionalne mreže. Nagrada pruža dobitnicima značajne mogućnosti, kao što je veća međunarodna vidljivost, nastavak finansiranja i veća posećenost kad su u pitanju lokaliteti i ustanove. Pored toga, program nagrađivanja neguje i brigu prema zajedničkom nasleđu kod evropskog građanstva. Program tako predstavlja ključno sredstvo evropskog društva, ekonomije i okruženja za potrebe promovisanja brojnih vrednosti kulturnog i prirodnog nasleđa. Više podataka o nagradi na www.europeanheritageawards.eu/facts-figures.

Za 2021. godinu je predviđena i dodela dve Specijalne nagrade ILUCIDARE kandidatima koji su se prijavili za Evropsku nagradu za kulturno nasleđe/Nagradu Evrope Nostre. Uži izbor projekata za ovu nagradu će biti objavljen 10. juna, a dobitnici će se znati na jesen ove godine. Projekat ILUCIDARE je podržan u okviru programa Horizont 2020 sa ciljem uspostavljanja međunarodne mreže za promovisanje nasleđa kao resursa za inovacije i razvijanje međunarodnih odnosa.

Evropa Nostra

Evropa Nostra predstavlja glas civilnog društva Evrope, posvećenog očuvanju i promovisanju kulturnog i prirodnog nasleđa. Kao panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti nasleđa, koju podržava široka mreža javnih ustanova, privatnih kompanija i pojedinaca, pokriva više od 40 zemalja. Osnovana je 1963. godine, a danas je prepoznata kao najveća i najreprezentativnija evropska mreža za nasleđe. Evropa Nostra predano radi na spašavanju ugroženih spomenika, lokaliteta i pejzaža Evrope, posebno putem programa 7 najugroženijih. Evropa Nostra aktivno doprinosi definisanju i implementaciji evropskih strategija i politika u vezi sa nasleđem, kroz participativni dijalog sa evropskim institucijama i koordinaciju Evropske alijanse za nasleđe . Evropa Nostra je bila ključni partner EU iz civilnog sektora tokom Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. Takođe se pojavljuje kao jedan od prvih zvaničnih partnera nedavno pokrenute inicijative Evropske komisije pod nazivom New European Bauhaus (Novi evropski Bauhaus).

Kreativna Evropa

Kreativna Evropa je EU program koji pruža podršku kulturnom i kreativnom sektoru, omogućavajući im da povećaju svoj doprinos ekonomskom razvoju i kreiranju radnih mesta. Sa budžetom od 2,4 milijarde evra za period od 2021 do 2027, program podržava organizacije u oblasti nasleđa, scenskih umetnosti, lepih umetnosti, interdisciplinarnih umetničkih obrazaca, izdavaštva, filma, TV programa, muzike i video-igara, kao i desetine hiljada umetnika i stručnjaka različitih kulturnih i audiovizuelnih profila.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .