Medijske inicijative

Posle 20 godina – Analiza slučaja oko intervjua princeze Dajane

MediaSfera

 

 

 

Martin Bašir, novinar Bi-Bi-Sija, koji je na prevaru nagovorio princezu Dajanu na eksplozivni intervju, u nedelju se izvinio Vilijamu i Hariju, iako smatra „nerazumnim“ povezivanje njegovih postupaka sa smrću Ledi Di.
Izveštaj penzionisanog sudije Džona Dajsona, obavljen u četvrtak, otkrio je da je Bašir naručio lažne bankovne izvode koji su lažno sugerisali da su neke od najbližih pomoćnika Ledi Di plaćale sigurnosne službe kako bi je nadzirali.

Bašir (58) ih je tada pokazao Dajaninom bratu Čarlsu Spenseru u uspešnoj nameri da ga uveri da mu dogovori sastanak sa Dajanom i zadobije njeno poverenje.

Bašir je rekao za Sandej tajms da se „duboko izvinjava“ njenim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju.

„Nikada nisam hteo da naudim Dajani ni na koji način i ne verujem da jesmo“, dodao je Bašir.

Ipak, princ Vilijam je rekao da su Baširovi postupci i intervju dali „veliki doprinos“ raspadu odnosa njegovih roditelja i „značajno doprineli“ njenom strahu, paranoji i izolaciji poslednjih godina života.

Hari se takođe oglasio i rekao da su obmanjujuće prakse odigrale ulogu u smrti njegove majke.

„Domino efekat kulture iskorišćavanja i neetičnih praksi na kraju joj je oduzeo život“, rekao je Hari o majci Dajani, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. kada je imala 36 godina. Bašir je odbacio optužbe.

„Mislim da ne mogu biti odgovoran za mnoge druge stvari koje su se događale u njenom životu i kompleksna pitanja oko tih odluka. Mislim da je sugestija da sam pojedinačno odgovoran nerazumna i nepravedna“, rekao je Bašir.

Tvrdi da je intervju iz 1995. urađen pod uslovima princeze Dajane i da su ostali dobri prijatelji nakon što je emitovan intervju koji je pratilo 22,8 miliona ljudi.

„Moja porodica i ja smo je voleli“, rekao je Bašir i otkrio da je Dajana posetila njegovu suprugu i bebu u bolnici, kao i da je princeza organizovala rođendansku zabavu za njegovo najstarije dete u Kensingtonskoj palati.

Bašir je rekao da žali što je pokazao Dajaninom bratu lažne dokumente, ali da to „nije imalo veze“ sa priznanjima u intervjuu. Dajana je u slavnom intervjuu rekla da ih je „u njenom braku troje“ misleći pritom na odnos koji je Čarls imao sa Kamilom Parker Bouls, a priznala je da je i sama imala vanbračnu aferu.

Bašir tada nije bio previše poznat, ali se potom proslavio i intervjuisao zvezde poput Majkla Džeksona. Porodica pop pevača takođe krivi Bašira za njegovu smrt i tvrde da je Džekson nakon intervjua postao sve zavisniji od droge.

Bašir je radio za Bi-Bi-Si kao urednik verskog programa. Povukao se sa posla prošle nedelje pozivajući se na loše zdravlje, tek nekoliko sati pre nego što je Dajson podneo izveštaj šefovima britanskog javnog servisa.

Narušen integritet Bi-Bi-Sija

BI-Bi-Si je objavio izveštaj koji potvrđuje da je bilo propusta. „Veoma nam je žao zbog ovoga“, dodaje se.

„Iako se u izveštaju navodi da je Dajana, princeza od Velsa, bila oduševljena idejom o intervjuu za BBC, jasno je da postupak obezbeđivanja intervjua bio daleko od onoga što publika sa pravom od nas očekuje“, rekao je Tim Dejvi, generalni direktor britanskog javnog servisa.

„Iako BBC ne može da vrati vreme unazad, posle četvrt veka možemo da se potpuno i bezuslovno izvinimo“, navodi se u izveštaju

Princ Vilijam zahteva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

„Moje kolege, a posebno ministar kulture, sledeće godine će sa Bi-Bi-Sijem preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za Bi-Bi-Si“, poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Izvor: B92
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .