tech/web

Sto godina star Teslin izum korisniji je nego što se mislilo

MediaSfera

 

 

Teslin pronalazak star 100 godina je zapravo koristan na način koji naučnici do sada nisu uvideli.
Nikola Tesla, genije koji je bilo daleko ispred svog vremena, patentirao je izum koji je po njemu nazvan „Teslin ventil“ još 1920. godine, ali čitav vek kasnije naučnici su otkrili da ne samo da je taj njegov izum korisniji nego što se to prethodno mislilo, već i da može da ima i potpuno nove načine primene, poput upumpavanja goriva u motore.

„Neverovatno je da taj 100 godina star izum nije u potpunosti shvaćen i da bi mogao da se koristi u modernim tehnologijama na načine o kojima se dosad nije razmišlјalo“, rekao je Leif Ristrof, jedan od autora novog istraživanja i asistent profesora na Univerzitetu Nјujork.

„Dok je Tesla poznat kao čarobnjak električne energije i strujnih kola, njegov manje poznati rad kontrole toka strujanja tečnosti bio je istinski ispred svog vremena“, dodaje Ristrof.

Tesla je svoj izum nazivao „ventilski vod“, iako je u međuvremenu on dobio ime po njemu. Teslin ventil sastoji se od serije petlјi u obliku suza koje su povezane u nizu. Taj izum je tako napravlјen da omogućuje protok tečnosti samo u jednom smeru bez potrebe za drugim pokretnim delovima (poput ventila).

Upravo taj izum mogao bi da se koristi i za druge funkcije, otkrili su sada naučnici.

Naime, Teslin uređaj na neki način radi i poput sklopke, odnosno tek kad kroz njega prolazi dovolјna količina tečnosti, on sprečava da se ona kreće u pogrešnom smeru.

Naučnici zbog toga smatraju da bi se taj izum mogao da bude upotreblјen za upumpavanje goriva ili drugih tečnosti u motore i mašine. Veruju da bi taj izum mogao da ukaže na nešto što je Tesla hteo da postigne stvarajući ga.

„Klјučno je to da se uređaj uklјuči kad se u njemu stvore turbulentna strujanja u suprotnom smeru, koja ‘začepe’ cev vrtlozima i ometajućim strujama“, pojašnjava Ristrof.

Dodaje i da je ta turbulencija mnogo slabija od na primer turbulencija tečnosti u klasičnim cevima, odnosno i do 20 puta slabija nego u cevi cilindričnog oblika. Upravo zbog toga Ristrof smatra da je Teslin izum moćan u kontrolisanju tokova i može se upotrebiti na mnogo različitih načina, piše Independent.

Naučnici su otkrili da Teslin ventil radi najbolјe ako dotok tečnosti nije ravnomeran, već više pulsirajući. S druge strane, po izlasku iz Teslinog ventila, tok tečenosti je miran i stabilan.

„Mislimo da je Tesla baš to imao na umu kada je radio na izumu, s obzirom na to da je razmišlјao o analognim operacijama sa električnim strujanjima. On je i najpoznatiji po izumu motora na naizmeničnu struju i transformatora električne energije iz naizmenične u jednosmernu struju“, navodi Ristrof.

Sve to znači da bi se Teslin 100 godina star izum mogao da se upotrebi kao najnovije tehnološko dostignuće u modernoj tehnologiji.

Teslin uređaj je alternativa konvencionalnom ventilu, čiji se pokretni delovi habaju s vremenom. Sad znamo i da je vrlo delotvoran u mešanju pa bi mogao da se upotrebi za iskorišćavanje vibracija u motorima i mašinama za pumpanje goriva, rashladnih tečnosti, maziva ili drugih tečnosti i gasova“, ističe Ristrof, prenosi portal Zimo.

Izvor: Sputnik


PROČITAJTE I

Hit na društvenim mrežama: Stara poštanska markica sa likom Nikole Tesle

Milica Kesler: O odnosu Tesle i Pupina nije pristojno govoriti na osnovu fragmenata izvučenih iz konteksta

 
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .