Događaji

Promocija projekta o vladavini prava u Srbiji počela u selu Kukulovce!

MediaSfera

 

 

 

Projekat Vladavina prava (ili političke korupcije u Srbiji na primeru MUP-a koji realizuje organzacija civilnog društva (OCD) Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, simbolično počeo u selu Kukulovce kod Leskovca.
Zbog čega u Kukulovcu?

Selo je poznato po protestu pred izbore juna 2020. godine, kada su meštani odbili da glasaju zbog neispunjenog obećanja o asfaltiranju puta datog na prethodnim izborima. Nakon reakcije vlasti dobili su obećano asfaltiranje i na izborima u velikom procentu glasali za SNS. Time su Kukulovčani na delu pokazalo šta je to vladavina prava u Srbiji.

Promovišući projekat aktivisti Kareje su sa meštanima pokušali da u Kukulovcima pronađu vladavinu prava i za njom objavili raspis o traganju. U slučaju da se vladavina prava ne pronađe, takođe simbolično, objavlјena je i poternica za političkom korupcijom.

Početak promocija u selu Kukulovce je i mali doprinos organizacije Kareja decentralizaciji Srbije.

Nakon promocije projekta u Kukulovcima, nastavlјeno je sa promocijom publikacije Kako je jedna cedulјica srušila MUP koja je produkta projekta, u Leskovcu, Nišu i Pančevu, čime je okončana prva nedelјa promocija.

Partneri na organizaciji promocija bili su nam Narodni Parlament Leskovac i Građanska Akcija Pančevo. Sledeće nedelјe zakazane su promocije u Kragujevcu (17.maja Medijsko sklonište) i Novom Pazaru (19,maja Galereja MMC), uz poštovanje epidemioloških mera zaštite.

U toku su dogovori i o promocijama u drugim gradovima. Publikacija neće biti u prodaju, a svi zainteresovani biće u prilici da na promocijama besplatno dobiju svoj primerak.

O publikaciji

Kako je jedna cedulјica srušila MUP : esej o vladavini prava u Srbiji na primeru MUP-a, ili skraćeno „Cedulјica“ autora Siniše Jankovića je drugi deo edicije koja je započeta naslovom Oči u oči sa političkom korupcijom.

Izdavač publikacije je pančevačka organizacija Institut za istraživanje korupcije Kareja.

„Pokušao sam da sa više aspekata osvetlim političku korupciju. Ova studija smešta je u širi društveni kontekst kao odraz njenog uticaja na vladavinu prava“, objašnjava autor Siniša Janković. „Za tu, na prvi pogled suvoparnu temu, opredelio sam se sagledavši njen aktuelni društveni, ali ne zanemarujući ni naučni značaj. Ipak, teorija će ostati u drugom planu. Time ne umanjujem njen značaj, već je ostavlјam onima koji o njoj više znaju.“

Urednik publikacije je dr Predrag Petrović programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Stručni konsultant je Zlatan Vulić, nekadašnji sudija i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat. Partneri na realizaciji projekta su i organizacije Narodni Parlament iz Leskovca i Građanska akcija Pančevo.

Odlomak iz publikacije

„Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati? Sama činjenica da se ovo pitanje postavlјa, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotreblјen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana.

Da je servis – jeste. Ali čiji?

Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilј – vladavinu prava.

Međutim, čim se pitanje opredelјenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti.

Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli.“

O izdavaču – udruženju Institut za istraživanje korupcije Kareja

Udruženje je nevladino i neprofitno, osnovano radi istraživanja korupcije i drugih oblika građanskog suprotstavlјanja korupciji. Cilјevi Udruženja su: istraživanje korupcije uopšte a posebno njenog najtežeg oblika – političke korupcije, unapređivanje borbe protiv političke korupcije i drugih teških oblika korupcije, edukacija građana o društvenoj opasnosti političke korupcije, a posebno mladih o značaju suprotstavlјanja korupciji i očuvanje osnovnih moralnih vrednosti kao osnovne lјudske vrednosti.

O autoru

Siniša Janković je policijski inspektor u penziji. U MUP-u je radio 31 godinu, najduže najduže na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta. Bio je član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 sporne privatizacije. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, bio asistent na predmetu privredni kriminalitet.

Sada je predsednik UO Udruženja Institut za istraživanje korupcije Kareja.

Autor je više radova iz oblasti političke korupcije, kao i dve knjige iz ove oblasti, Oči u oči sa političkom korupcijom i knjige Kako je jedna cedulјica srušila MUP.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .