Film / TV

DOK CINEMA DOB: “GOVORI DA BIH TE VIDEO”

MediaSfera

 

 

 

Projekcija i razgovor o filmu “Govori da bih te video”

Četvrtak, 29. april 2021. u 19:00 // Dom omladine Beograda

 

 

Film “Govori da bih te video” istražuje zvučni svet Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli. Zamišljen kao zvučni eksperiment i omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.
Učestvuju: Marija Stojnić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja i Miloš Ivanović, producent. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

Ulaz slobodan

Reč reditelja

“Govori da bih te video” je sinestetično putovanje kroz zvučne pejzaže Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivm stvaraocima i slušaocima. Kroz ovaj audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i čuvara intergeneracijskog sećanja, večitog lutalicu, koji skuplja fragmente našeg kolektivnog iskustva kroz vreme. Verujem da su ovakvi sadržaji potrebni i da čine da se osećamo manje usamljeno, i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe.

Marija Stojnić

Diplomirala režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu i magistrirala na The New School, na Njujorškom univerzitetu, na odseku za Film i medije, fokusirajući se na dokumentarni film. Režira filmove koji brišu granice između dokumentarnog i fikcije. Učestvovala je u realizaciji brojnih filmskih I TV projekata u Srbiji i Americi, pre nego što je 2016. godine osnovala svoju producentsku kuću Bilboke u Beogradu. Debitovala je 2019. godine, dugomatražnim dokumentarnim filmom  “Govori da bih te video” na IDFA festivalu u Amstedamu, u takmičarskoj selekciji First Appearance. Severnoamerička premijera ovog filma održana je 2020. Godine, u MoMA muzeju u Njujorku, u okviru programa Doc Fortnight. Stipendista je Njujorške fondacije za umetnost (NYFA) u kategoriji film-video za 2015. godinu i Instituta Sacatar u Brazilu za 2017. godinu. Od septembra 2019. godine, zajedno sa producentima Andrijanom Sofranić Šućur i Milošem Ivanovićem, deo je kolektiva producentske kuće Set Sail Films. Član je udruženja DokSrbija.

*******************************************

DOK CINEMA DOB

Program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje jednom mesečno, tokom godine, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Između dva ciklusa, u toku juna, jula i avgusta, biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić

Jovana Nikolić

Producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

***************

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .