Vruće teme

Joanikije: Patrijarh Porfirije je prvopozvani da potpiše temeljni ugovor

 

MediaSfera

 

Foto: Print screen

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Sporazum koji uređuje odnose Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore neće biti dostupan javnosti pre nego što bude parafiran, kaže episkop budimljansko-nikšićki.

On je ovom izjavom odgovorio na brojne zahteve opozicije i nekih nevladinih organizacija da tekst ugovora bude javno objavljen, iako to nisu zahtevali kada je takav ugovor potpisivan sa Svetom stolicom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Upitan od televizije Vijesti zašto on ne može da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, a ko u ime države o ovom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio da je važno što je taj Nacrt ugovora već spreman.

„Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmena. Ne može biti više suštinskih, jer smo gledali da sve bude u skladu s Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno kako taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije predstavlja SPC i on je prvopozvani da potpiše Ugovor”, rekao je episkop Joanikije.

Episkop Joanikije je dodao da je potpisivanje ugovora „stvar Svetog arhijerejskog Sinoda, koji odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razume da ta obaveza pripada pre svega patrijarhu”.

„Ako potpisuju patrijarh i predsednik vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i s te strane, što se tiče ugovora”, rekao je.

Povodom medijskih navoda da će ovim ugovorom Mitropolija crnogorsko-primorska „izgubiti autonomiju koju je stekla u vreme mitropolita Amfilohija”, ocenio je da mitropolija „nije sticala nikakvu posebnu autonomiju, nego da je ona deo SPC kao i ostale njene eparhije”.

„Ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dve strane izražavaju saglasnost za međusobno uvažavanje i to ozvaničavaju”, rekao je episkop.

U nekom pogledu, objasnio je, važniji je Zakon o slobodi veroispovesti, koji se odnosi na sve, a Ugovor ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore.

Upitan da li će biti izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, rekao je da će se sve razrešiti na saboru u maju.

„Ustoličenje Njegove svetosti patrijarha u Pećkoj patrijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora”, saopštio je episkop Joanikije.

Izvor: Politika
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .