Istorija

Drugi srpski ustanak – 1815. srpske Cveti

MediaSfera

 

 

Vidovdan, Sretenje i Cveti, tri poznata verska praznika, u Srbiji su dobila i nacionalno obeležje.

 

Prvi srpski ustanak od 1804. do 1813. godine surovo je ugušen, ali, već, 1814. godine Hadži Prodanovom bunom nagoveštava se nastavak borbe protiv turskih vlasti, što se zvanično i uokviruje Drugim srpskim ustankom na Cveti, 23. aprila 1815. godine u Takovu koji će povesti knez Miloš Obrenović.
Podizanje Drugog srpskog ustanka u Takovu, 23. aprila 1815. godine, jedan je od najznačajnijih događaja u Srpskoj istoriji, a posebno za gornjomilanovački kraj. Tada je Miloš Obrenović podigao sablju i izgovorio čuvenu rečenicu „Eto mene, a eto vam rata sa Turcima“ i poveo uspešno narod u ustanak protiv Osmanlijskog carstva.

Odluka o dizanju Drugog ustanka doneta je tog proleća u selu Takovo prilikom održavanja velikog narodnog sabora, kada je u selo dolazio narod iz mnogih krajeva. Pripreme za ustanak držane su u najvišoj tajnosti, a agitacija je u početku bila ograničena samo na rudničku, kragujevačku i čačansku nahiju.

Na Sastanku su se okupili svi viđeniji ljudi iz rudničke nahije i okolnih sela i tom prilikom je odlučeno da se, i posle neuspeha Prvog srpskog ustanka, ponovo digne ustanak, a za vođu ustanka je izabran Miloš Obrenović.

Posle završene službe u crkvi u Takovu, Miloš Obrenović je izašao pred narod, popeo se na jedan veći kamen i počeo govoriti:

„Slušajte braćo. Čujte svekoliki Srbi. Čuj veliko i malo, muško i žensko, koji ste god došli evo ovde danas. A tko nije danas ovde, onaj svakako od vas da čuje i očuje, i da svak dobro razumije i upamti ovo što ću svima sada za vazda prozboriti. Ako ste radi mene imati s vama i pred vama od sada za svagda u opštem poslu i rukovodca za narod i zavičaj i ako ste radi da svi naši trudi budu napredni, a vi sad svi iz jednog ovdi grla pred ovim božijim domom to izrecite i pred svetim oltarom zavjet činite, da vi na vaše duše primate sve ono što bi od ovog preduzetog posla moglo izaći nesreće i postradanja, pak i to da meni sad ovdi obećavate i odmah da mi date punu vlast i slobodnu volju da ja mogu zapovijedati svakom vam i da mogu nakazati (kazniti) svakog koji me god ne bi što hteo poslušati ili koji bi što ukvario.“

Na to svi jednoglasno poviču „Sve na našu dušu, i vrat, i obraz…“. Zatim su svi redom poljubili ruku knezu Milošu i poželeli mu uspeh.

Nakon toga, knez Miloš je u Crnući, gde se okupilo dosta ljudi, ušao u svoj vajat i obukao najsvečanije odelo, uzeo zastavu, izašao napolje i rekao:

„Evo mene, a eto vam rata s Turcima!“

U vojničkom smislu Takovski ustanak znatno se razlikovao od Karađorđevog, jer je trajao svega tri ipo meseca. Miloš Obrenovića je uz minimalno prolivanje krvi, uz minimalne ratne operacije, i uz minimalne štete, uspeo, za dvadeset godina upornih diplomatskih pregovora i borbi, uz veliku pomoć Rusije i zahvaljujući spletu povoljnih međunarodnih okolnosti, da Srbiji obezbedi apsolutnu unutrašnju samoupravu koju niko više nikada nije dovodio u pitanje.

Prostor gde je podignut Ustanak u Takovu od nekoliko hektara proglašen je za memorijalni kompleks i predstavlja nezaobilazno odredište za učenike osnovnih i srednjih škola, ali je od značaja i za ostale grupe turista i pojedince.

Vrhunac tog dela naše istorije bilo je usvajanje Sretenjskog ustava koji je ukinuo feudalizam i garantovao svim ljudima koji dođu na ovaj prostor ličnu i svaku drugu imovinsku slobodu, što je Srbiji omogućilo da polako hvata korak, od jedne orijentalne provincije ka evropskim savremenim tokovima.

Najznačajniji objekti su:

Muzej Drugog srpskog ustanka, osnovan 1995. godine. Pored brojnih eksponata koji se u njemu nalaze, središnje mesto zauzima slika Paje Jovanovića “ Takovski ustanak „;
Crkva brvnara, u kojoj su se pričestili ustanici, podignuta je u 18. veku;
Spomenik Drugom srpskom ustanku, podignut 1887. godine pored legendarnog grma. Na spomeniku, pored ostalog, piše:

“ Ovaj grm će vreme da osuši,
i kameni stub će da poruši,
al’ Srbija večito stajaće
i Miloša ime pominjaće „

Izvor: RTS, Opština Gornji Milanovac
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .