Putovanja

Grčka otvorila granice, ali ne bez ograničenja

MediaSfera

 

 

Građani Srbije od danas mogu da uđu u Grčku, ali samo preko Bugarske, preko graničnih prelaza na Promahonasu i Nimfeji.
Državljani Srbije mogu da putuju u Grčku uz potvrdu o završenoj vakcinaciji, na kojoj se vidi da je druga doza primljena najmanje 14 dana pre ulaska ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Grčka će priznavati sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Svaki putnik mora da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja.

Ono što takođe treba da se naglasi jeste da su epidemiološke mere u Grčkoj strože nego kod nas, a one važe i za sve goste.

PLF Obrazac

Osim ovoga, svi putnici su obavezni da online popune poseban obrazac PLF (The Passenger Locator Form) 24 sata pre planiranog ulaska u Grčku. U obrascu moraju da navedu svoje lične podatke kao i adresu boravka u Grčkoj. U toku dana putnici će dobiti povratnu informaciju sa QR kodom bez koga neće biti moguće da se uđe u Grčku. Problem može predstavljati to što, prema informacijama sa zvaničnog sajta gde se popunjava ovaj obrazac, on može stići tokom samog putovanja dok je putnik u avionu ili kolima.

Međutim, na graničnom prelazom ovi uslovi nisu jedini. Svi putnici koji budu ulazili u Grčku mogu biti podvrgnuti pregledu na graničnom prelazu i može im se tražiti da urade brzi antigenski test. Nigde ne postoji informacija da li se taj test plaća i koliko, ili je možda besplatan. Ako test pokaže da je neko od putnika pozitivan na koronavirus Covid-19 on će zajedno sa saputnicima biti smešten u desetodnevni karantin u nekom od hotela koje je Grčka odredila za te potrebe o trošku grčke države.

Kojim putem do Grčke?

Srpski turisti od 14. maja mogu do svojih omiljenih letovališta u Grčkoj stići preko Severne Makedonije, a oni koji žele da iskoriste i predsezonu mogu kolima da krenu i preko Bugarske. Svakako, razlika u kilometraži, ako se uputite iz Beograda, dosta zavisi i od toga koja grčka regija vam je omiljena.

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670 km, a preko Bugarske se prelazi 740 km.

Strože mere

Svi koji se odluče da posete Grčku od 19. aprila do 19. maja moraju da se pridržavaju važećih mera koje su veoma stroge, ali nisu ni jasno definisane. Navodi se, na primer, da je policijski čas na snazi od 19 do 5 ujutro, ali da se on vikendom pomera na 21 do 5 ujutro, međutim prema pojedinim izvorima, on je stalno od 21 do 5 časova.

Boravak stranaca, turista, je dozvoljen samo u mestu gde imaju rezervisan smeštaj koji je prijavljen u PLF obrascu, a kretanje između mesta nije dozvoljeno. Ne kaže se ništa kako je to tačno regulisano u slučajevima spojenih naselja duž obale ili  velikih gradova poput Soluna ili Atine. Da li to znači ako imate smeštaj u Glifadi ne možete da odete u Atinu, na primer.

Nošenje maske je obavezno.

Posebne mere tokom boravka

U Grčkoj trenutno ne radi ništa. Zatvorene su kafane i tržni centri, a prodavnice rade u nekom posebno restriktivnom režimu. Iz raznih napisa po medijima može se steći utisak da su nabavke osnovnih životnih namirnica omogućene isključivo putem online porudžbina  i odlaska u zakazano vreme u prodavnicu da se roba preuzme. Kretanja su takođe ograničena na šetnje i korišćenje bicikla, šetnje kućnih ljubimaca, dok se vožnja automobilom ograničava na maksimalno tri osobe ili na članove istog domaćinstva.

Početkom aprila su, navodno, popuštene ove mere, pa su rekreativni odlasci van mesta boravka dozvoljeni samo preko vikenda. Šta je tačno na snazi, zapravo niko ne zna sa sigurnošću, ali ohrabruje to što je najavljeno otvaranje zemlje od 14. maja kada zvanično počinje turistička sezona.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .