Film / TV

Pazi, snima se: Televizijski bum u Srbiji

MediaSfera

 

 

Samo prošle godine u Srbiji je snimljeno 20 televizijskih serija i nekoliko igranih filmova. Trenutno je na snazi nadmetanje producenata u pokazivanju svetskih trendova i svojevrsni revizionizam tema iz prošlosti.
Nikome nije jasno kako je savremena publika izgubila strpljenje i interes za filmove koji traju duže od dva sata, a kako je u stanju upražnjavati maratonski binž i ne ustajati iz fotelje sve dok ne vidi odjavnu špicu posljednje epizode serije, za kojom poseže na streaming platformama. Igrane serije izdominirale su svetskom produkcijom i preuzele funkciju filma. Paradoksalno, one se proizvode filmskim sredstvima, dok je film, s druge strane, generalno počeo ličiti na jeftinu televiziju, pixe portal Klix.ba.

Popularne biografsek serije

Regionalni lider u proizvodnji televizijskih serija jeste Srbija, na čijem tržištu se snimaju ozbiljni projekti, koji podižu lestvicu kvaliteta i „teraju“ autore da se takmiče u kreativnosti. U fokusu interesovanja produkcijskih kuća i scenarista su istorijske ličnosti koje su obeležile politički život i regionalnu popularnu kulturu. Na snazi je revizionizam događaja iz prošlosti i prava pomama za kriminalističkim žanrom. Pre nekoliko sedmica smo gledali seriju „Porodica“ o zloglasnoj familiji Slobodana Miloševića i njihovih poslednjih 48 sati na slobodi, koja je odjeknula na televizijskom tržištu bivše Jugoslavije, kao filmsko suočavanje s mračnim dobom srpske prošlosti.

Inače, igrane serije zasnovane na biografijama stvarnih osoba su trenutno hit u svetu, a u Srbiji je sada u pripremi serija koja će izazvati veliko interesovonaje publike s obzirom na to da tretira tematiku života supruge jugoslavenskog predsednika Josipa Broza Tita. Jovanka Budisavljević Broz „drmala“ je komunističkom partijom bivše države, a igrana priča o ljubavi nje i Tita dolazi iz produkcije „Adrenalin“. Jovanku igra Snežana Savić zbog fascinantne sličnosti s Titovom životnom saputnicom, a premijera serije će se prema svim najavama dogoditi na jesen.

Ovih dana prikazuje se nova serije reditelja Zdravka Šotre „Aleksandar od Jugoslavije“, zasnovane na istoimenom romanu Vuka Draškovića. Nastala u okviru kompanije „United media“, raskošna produkcija se bavi životom jedne od najvećih ličnosti srpske istorije kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Serija dolazi nakon vrlo zapaženog filma (i serije) o kralju Petru I, koji je osvanuo i na HBO-u.

Prošle godine je započelo snimanje igranog filma i njegove televizijske verzije o životu najvećeg jugoslavenskog boema Tome Zdravkovića, pevača kojeg smatraju „klasikom“ kafanske muzike. „Tomu“ je napisao Dragan Bjelogrlić, čija je produkcijska kuća „Cobra Film“ pravi lider u proizvodnji igranih serija, ako se setimo naslova „Vratiće se rode“ i „Tajkun„, a ove godine nas očekuju i „Senke nad Balkanom 3„, svojevrsna srpska verzija „Peaky Blindersa“, čije su prve dve sezone jedan od najgledanijih igranih projekata u regionu.

Prva srpska horor serija

Pored biografskih priča, tržištu su zanimljive kriminalističke serije. Produkcijska kuća „Firefly“ posle „Porodice“ ove godine donosi i triler seriju „Kalkanski krugovi“, koja prati priču o dve porodice iz sela Dol, u kojem svaki stanovnik krije strašne tajne. Rađena u skladu s poslednjim trendovima televizijske produkcije, serija stiže nekoliko meseci nakon zapažene „Močvare„. U uzavrelom Beogradu manijak na ritualan način ubija tri žene, a za ubicom traga policijski inspektor Nikola (Goran Bogdan), bivši huligan koji se mora suočiti s vlastitiom prošlošću kako bi identifikovao manijaka.

Najveći kuriozitet vezan za kuću „Firefly“ je podatak da u njihovoj produkciji uskoro stiže i ekranizacija distopijskog romana Borisava Pekića „Besnilo“, priče o epidemiji virusa besa na engleskom aerodromu Hitrou. Roman je napisan 1981. godine, a predstavlja pravi književni dragulj, čija je grandioznost i aktuelnost još jednom potvrđena u današnjem pandemijskom svetu.

Ovog proleća stiže i saga koja prati razotkrivanje krvavog masakra u jednom vlaškom selu u istočnoj Srbiji. Kako je najavljena, prva srpska horor serija nosi naziv Crna svadba“ i tretira tematiku ritualnih ubistava. Specifičan naziv dolazi od starog vlaškog obreda kada prilikom smrti mladog muškarca, koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka u venčanici. Glavne likove dvojice inspektora tumače Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a u ostalim ulogama su Jelena Đokić i Slavko Štimac.
Zanimljiva televizijska sezona je pred nama, koja će još jednom pokazati kako svi regionalni antagonizmi bivaju zanemareni kada se čuju dobro napisane replike iz usta glumačkih imena srpskog filmskog tržista. Ali, ne samo glumaca iz Srbije. Već deceniju traje izvestan trend da se na projektima okupljaju vodeći regionalni glumci, pa je tako jedno od najangažovanijih lica u Beogradu Širokobriježanin Goran Bogdan. Kvalitet je ono što prevazilazi sve barijere, a on nužno nije uslovljen velikim novcem, zaključuje Klix.ba


PROČITAJTE I

Završetak popularnog serijala “Okružen mrtvima” počinje 23. avgusta na kanalu FOX

 Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .