Putovanja

“Sporazum o digitalnim pasošima između Grčke i Srbije do kraja aprila…”

mediasfera-zakintos-plaza-navadjo.jpg

MediaSfera

 

 

“Planirano je da Sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone, između Srbije i Grčke, bude potpisan do kraja meseca”, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a prenosi Blic.
Matić ističe da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.

Ministarka navodi da su uslovi pod kojima će naši građani moći da idu u Grčku poznati i da podrazumevaju digitalne potvrde o vakcinaciji ili antigenski, odnosno PCR test.

“Za decu stariju od 10 godine biće neophodni antigenski testovi, koje će Grčka refundirati. Kroz različite vidove usluga, smeštaj u hotelu ili drugom mestu gde ljudi budu boravili, refundiraće se iznos koji su građani platili za testove”, navela je Matić.

Napominje da Grčka zadržava pravo koje je i prošle godine praktikovala, a to je da radi brze nasumične antigenske testove na granici.

“Ovo je metod u koji oni imaju veliko poverenje i koji im je lane na vrlo pouzdan način ukazivao odakle dolaze turisti, odnosno koje su to zemlje gde će se u narednom periodu pojaviti žarište ili doći do opadanja broja zaraženih”, kaže ministarka.

Komentarišući jučerašnju najavu iz Brisela da će zeleni digitalni sertifikati EU priznavati sve vakcine i biti dostupni i za građane izvan EU, Matićeva kaže da ova vest nije nikakvo iznenađenje za naše resorno ministarstvo.

“Mi smo toga bili svesni i prilikom prvog drafta koji je Evropska komisija izdala u vezi sa digitalnim zelenim sertifikatom, pa smo i tada govorili da će se priznavati sve vakcine koje je odobrila ili Svetska zdravstvena organizacija ili Evropska agencija za lekove”, navodi ministarka za Tanjug.

Ističe da nema potrebe da se pitanje vakcinacije politizuje, jer je vakcinacija ključna za normalizaciju života i u EU i u čitavom svetu.

“Drago mi je zbog ove najave i verujem da će i Savet EU i Evropski parlament kada se otvori diskusija u vezi sa ovim dokumentom, još jednom potvrditi da vakcinacija ne sme da se politizuje”, kaže ministarka.
Matićeva zaključuje da je vakcinacija pitanje povratka u život čitavog sveta i da su zato validne sve vakcine koje doprinose imunizaciji stanovništva, kao jedinom načinu da se izađe iz krize izazvane kovidom.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .