Zdravlje

ŽIVOT NA VISOKIM ŠTIKLAMA – ZA i PROTIV

 

MediaSfera

 

 

 

Piše: Gordana Radisavljević  – Jočić

Foto: Pixabay

 

 

Visoke štikle su u 17. i 18. veku bile obeležje aristokratije i pripadnika plemstva. Tako je nastao termin „živeti na visokoj nozi”.

 

 

Da žene treba da hodaju u ravnim cipelama nikada ne bi bile napravljene one sa visokom potpeticom. Tako bar tvrde dame koje u potpeticama od deset centimetara provode dan.
Kao primer obično ističu scenu iz filma „Neki to vole vruće” kada se iz oblaka pare na železničkoj stanici pojavlju najpre noge na vratolomno visokim potpeticama, a tek potom i cela figura zanosne Merlin Monro. Mnogi danas smatraju da je tajna njenog hoda bila sakrivena u izuzetno visokim potpeticama, koje su je jednostavno terale da zanjiše bokove. Zbog strasti prema nemoguće visokim potpeticama  Viktoriju Bekam ženski časopisi nazivaju ženom-robotom. Ona na to kaže: „Pa, nisu tako neudobne kada se naviknete da hodate u njima”.

 

Njeno mišljene ne dele ortopedi koji kažu da žene koje nose visoke potpetice svakog dana mogu iskusiti jake bolove u nogama, leđima kao i oboljenja koji su direktno povezana ili pogoršana upravo zbog nošenja štikli. Svejedno. Ipak, mnoge žene ne odustaju od svojih omiljenih cipelica. Istraživanja pokazuju da 42% žena nosi cipele koje im se dopadaju bez obzira što im uopšte nisu prijatne za nošenje, a 73% njih priznalo je da imaju probleme sa nogama.

 

Narušena ravnoteža gravitacije

 

 Glavni oslonac trupa našeg tela je na peti. Samo manjim delom se oslanjamo na prste i prednji deo stopala. U slučaju nošenja visokih štikli dolazi do „preraspodele”  oslonca na prednji deo stopala, a to telo stavlja u novi položaj. Zbog tog položaja stopala noga ide napred, a ostali deo trupa teži da održi ravnotežu i naginje se unazad, što zahteva dodatni napor za mišiće i ligamente koji nisu na to pripremljeni i izaziva bol.

 

Trećina žena koje nose visoke potpetice pati od konstantnih tegoba u smislu bolova u krstima i nogama. Ti bolovi su uzrokovani preopterećenošću muskulature, ligamenata i tetiva donjih ekstremiteta i kičmenog stuba  koja nastaje usled novonastalog prinudnog položaja celog tela. Još jedan statistički podatak: polovina žena koje nose visoke potpetice bar jednom u životu doživi povredu zbog pada ili uvrtanja skočnog zgloba zbog nestabilnosti hoda na štiklama.

 

Štetan uticaj visokih potpetica

 

Ništa ne jača ženski duh kao par novih elegantnih cipela sa visokom štiklom. Ali sa godinama one postaju problem pre nego zadovoljstvo. Stopala stare kao i mi, menjaju oblik, tako da dovodimo sebe u opasnost ne samo od bolnih tabana, već i manjih fraktura i osteoartritisa stopala i kolena.

 

Usled većeg oslanjanja stopala na prste dolazi do povećanog pritiska na prednji deo stopala. Visoke potpetice sputavaju prirodan oblik stopala. Što je štikla viša, to je opterećenje veće. Svaki dodatni centimetar izaziva neprijatnost u kolenima, leđima, pa čak i u vratu. Mogu se javiti čukljevi – koštana izraslina u korenu palca koja naginje palac ka ostalim prstima i menja oblik stopala, kao i deformiteti prstiju, razni žuljevi, kurje oči i poremećaji na koži stopala.

 

 

Skočni zglob je, takođe, izložen povredama zbog hoda na visokim potpeticama, što mnogi porede sa hodom na gredi. Ako počnete da padate nema ništa da vas zadrži. Najčešće su povrede skočnog zgloba prilikom gubitka ravnoteže i uvrtanja stopala. Zatim opterećena je muskulatura, zadnja i prednja loža muskulature potkolenice.

 

U zadnjoj loži dolazi do skraćenja mišića lista koji se prilagođavaju uglu visokih potpetica, skraćuju se i Ahilove tetive, što kasnije može prouzrokovati veliki bol kada te žene na plaži ili kod kuće hodaju na ravnom. Ponekad je nemoguće da hodaju bose.  U prednjem delu potkolenice, takođe, dolazi do opterećenja mišića koji su istegnuti. Koleno teži položaju prinudne fleksije što ubrzava proces okoštavanja. I kičma naročito trpi, jer zbog promene osovine oslonca trupa  dolazi do promene nagiba  karlice,  prema napred, ili prema nazad. Kako je donji deo kičme- sakrum deo karlice, dolazi do poremećaja balansa kičme i preopterećenja muskulature i zglobnih veza što se manifestuje bolovima koji su najizraženiji u lumbalnom delu, odnosno u krstima, objašnjavaju ortopedi.

 

Pozitivni uticaj visoki potpetica

  

Život na visokim petama je jednostavno drugačiji od onog u ravnim cipelama. Ukoliko izaberete odgovarajuće cipele osećaj je isti, bar tako tvrde žene koje su zaboravile da postoje patike. Pozitivan uticaj štikli je u estetskom domenu. Sa visokim potpeticama cela figura dobija veću visinu, noga izgleda duža, stopalo manje. Savet osobama koje uglavnom nose visoke potpetice bi bio da se postepeno spuštaju na niži nivo, na primer  potpetice visine od četiri – pet centimetara, da menjaju obuću, da ne budu stalno na štiklama.

 

 

Kako da zaštite noge

 

 1. Pronađite najprijatnije cipele sa štiklom. Izbegavajte one u kojima vaše stopalo klizi napred, ostavljajući tri prsta praznine u delu predviđenom za petu.

 

2. Zaštitite noge umetcima. Postoje za celu dužinu cipele, oni koji prekrivaru samo polovinu i silikonski koji se stavljaju samo na podignuti deo stopala.

 

3. Kada koračate, vodite računa da prvo spustite petu, a tek onda i ostatak stopala. Brzo i nežno. Nožni prsti neka budu usmereni unapred, a ramena dok hodate lagano zabacite unazad. Dok hodate trudite se da držite noge što bliže jednu drugoj.

 

4. Deblje štikle znače i veću stabilnost

 

 

 

Štikle u centimetrima

 

3 cm – Idealne su za privikavanje na e visoke potpetice. Posle nedelju dana biće vam udobne isto kao i baletanke, a kada pređete na višu potpeticu “šok” će biti manji.

 

6 cm –  Osim što će noge, kao i cela figura, u njima izgledati vitkije, cipele sa ovom potpeticom se još uvek smatraju udobnim i nije teško hodati u njima.

 

8 cm – Stilisti kažu da tek sa osam centimetara možemo govoriti o cipeli sa štiklom.

 

10 cm – Osim manekenki retko koja žena može u ovoko visokoj štikli da hoda duže od sat vremena. Idealne su za svečane prilike u kojima se isključivo sedi.

 

15 cm – Većina smrtnica, ako izuzmemo Viktoriju Bekam, u ovako visokim štiklama ne može da održi ravnotežu. Pritisak na nožne prste i savijanje kičme su neizbežni.

 
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .