Zdravlje

Za svaki novi soj – nova vakcina

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Postoji trka između vakcina protiv kovida 19 i mutacija koronavirusa koje prete da ih ugroze, otkrivaju naučnici koji se bave ovom problematikom. Oni najavljuju da će nauka za svaki novi soj korone imati unapređenu vakcinu i kažu da svet ne mora da brine.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da još nije vreme da se zaboravi na mere opreza, jer virus i dalje mutira i da bi preterano opuštanje moglo da predstavlja najveći problem.

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanata, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće, odnosno vakcine manje efikasne, navodi „Blic“. Do sada je efikasnost vakcina proučavana u malim grupama u laboratorijskim uslovima, a kako je počela masovna vakcinacija, efikasnost vakcine se proučava u realnom svetu.

Vakcine efikasne, sprečavaju smrtne ishode

Vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderna efikasne su više od 90 odsto u prevenciji bilo kakvog zaražavanja, sa simptomima ili bez simptoma, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su radili studiju na zdravstvenim radnicima. Utvrđeno je da su ove vakcine efikasne čak 80 odsto posle jedne doze.

Druga studija CDC sprovedena u staračkim domovima pokazala je da vakcine sprečavaju ozbiljnu bolest i smrt kod najranjivije populacije. Stariji od 65 godina su i najteže pogođeni kovidom u SAD, odnosno čine 80 odsto obolelih.

Više od polovine starije populacije je do sada primilo barem jednu dozu vakcine, a broj umrlih i hospitalizovanih se smanjuje.

„I to je dobra vest u vezi sa efikasnošću vakcine“, rekla je direktorka CDC Rošel Valenski.

Ali istovremeno raste broj ljudi mlađih od 50 godina na bolničkom lečenju, kaže Rošel Valenski.

Umor od pandemije, lepše vreme i popuštanje mera doveli su do porasta broja zaraženih.

„Zabrinuti smo jer ne deluje da radimo stvari koje bi trebalo kako bismo kontrolisali virus“, kaže epidemiolog Džefri Šaman sa Univerziteta Kolumbija.

Borba sa mutacijama

Neki stručnjaci strahuju da počinje četvrti talas zaražavanja, koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada, „ima naznaka da se usporava pad broja zaraženih i da se dostigao plato“, kaže Majkl Li sa MIT univerziteta.

Mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici do sada najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da još žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija.

Pokazalo se da su vakcine kompanije Džonson i Džonson 57 odsto efikasne u sprečavanju zaražavanja tim sojem u JAR, a 72 posto su efikasne u SAD, gde taj soj nije toliko zastupljen.

Vakcina Astrazeneke je efikasna samo 10 odsto u sprečavanju južnoafričke varijante.

Novi soj registrovan u Brazilu takođe se brže širi i pokazalo se da njime mogu da se zaraze i oni koji su već preležali koronavirus.

Soj iz Tanzanije u sebi sadrži gotovo sve do sada poznate mutacije.

Dve nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a dve u Njujorku, i u sebi imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.
„Ovo je kao trka u naoružanju. Napravićemo nove lekove, nova antitela, nove varijante vakcine ako virus nastavi da mutira“, kaže profesor Šaman, navodi „Blic“.

Izvor: B92Dodaj komentar

Click here to post a comment

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .