Vruće teme

UNS: 27 godina od nerasvetljene smrti Dade Vujasinović

dada-vujasinovic02.jpg

MediaSfera

 

 

Prošlo je 27 godina od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović, koja do danas nije rasvetljena, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS) i navodi da je verzija o samoubistvu dovedena u pitanje, zbog čega je taj slučaj ostao nerazjašnjen.
Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu, a u zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.
Portparolka Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Ivana Rakočević za Udruženje novinara Srbije (UNS) navodi da VJT „sprovodi postupak“ povodom smrti novinarke.

„Tokom sprovođenja postupka izvršene su provere, ispitani brojni svedoci i obavljena različite veštačenja. Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, obavljena je rekonstrukcija događaja na licu mesta, a celokupan dokazni materijal je dostavljen i Forenzičkom istitutu u Hagu, koji je takođe obavio veštačenje“, objašnjava za UNS portparolka VJT-a Rakočević.

Ona ističe i da Više javno tužilaštvo u Beogradu „zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, nastavlja sa preduzimanjem radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela i utvrđivanja identiteta izvršioca“.

Forenzički institut u Hagu kojem je Ministarstvo pravde septembra 2015. godine prosledilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke. Zaključak izveštaja dostavljenog VJT-u jula 2016. godine je da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

Zvanična verzija događaja nakon što je novinarka „Duge“ pronađena mrtva inače je bila da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške, ali je istraga do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović, koja nije poverovala da je reč o samoubistvu, angažovala je privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna gupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Okružni javni tužilac u Beogradu je posle toga, u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu prema izveštaju je utvrdio, međutim, da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Veštačenje Vladimira Kostića, inače, rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti novinarke i kada se verovalo da je uništen u NATO bombardovanju. Kostić je praktično veštačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek posle insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo.


Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .