Fotografija

Talenti rastu u Srbiji – Izložba Nacionalnalne fondacije za umetničku igru

MediaSfera

 

Foto: @Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

 

Uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Nacionalna fondacija za umetničku igru, danas započinje kampanju Talenti rastu u Srbiji. Cilj ovog projekta je javna podrška najmlađim umetnicima, odnosno učenicima umetničkih škola u Srbiji, u vremenu pandemije. Kampanju su podržali Opština Stari Grad, kao i kompanija Alma Quatro.
Na fotografijama, koje potpisuje Miša Obradović je dvadesetak mladih baletskih igrača, uzrasta od 9-12 godina, koji su od početka pandemije svakodnevno, po nekoliko sati neumorno vežbali. Ideja je da tu decu, i njihove vršnjake koji igraju balet, sviraju neki instrument ili možda maštaju da postanu operski pevači, podržimo i učinimo vidljivim. Oni su budućnost, koja bi trebalo da bude mnogo bolja od sadašnjosti.

Tokom aprila, ove mlade umetnike ćemo upoznati i videti na bilbordima, city light materijalima, na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u okviru izložbe koja se 7.4. u 12 časova otvara u ulici Strahinjića Bana (pešački deo, između Francuske i Skadarske ulice).

Direktorka Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je povodom početka kampanje Talenti rastu u Srbiji, izjavila: “Od početka pandemije u Srbiji govorilo se mnogo o školama. Gotovo svakodnevno su stizala i još uvek stižu uputstva za osnovce, srednjoškolce i studente. Međutim, od početka pandemije, nikada niko nije pomenuo umetničke škole. Za tu decu nije bilo plana, ideje, a ni utehe.  Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu prošle godine, zatvorile su se i baletske i muzičke škole. Sa uvođenjem on line nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i pirueti u dnevnoj sobi nisu mogući, baš kao ni sviranje violončela ili udaranje bubnjeva na sedmom spratu… Tako je pandemija neumitno pravila svoju surovu selekciju, u zemlji u kojoj ionako nema dovoljno zainteresovanih za umetničke profesije. Virus je uništavao ciljeve i motive, otkazivao takmičenja, nastupe, seminare, putovanja… Bilo je lako ili mnogo lakše odustati.  Pa ipak, gledali smo kako nekoliko hrabrih klinaca, pravih spartanaca, vežba svakodnevno. Po četiri, pet, nekada i šest sati… Sa njima su bili pedagozi iz Havane i Beograda. Tiho, neprimetno, ali uporno su nam pokazivali koliko im je važno da budu u baletskoj sali, makar na velikom rastojanju i bez vazduha pod maskom… Pokazali su nam šta je odgovornost, posvećenost, ljubav… Talenti ili neki novi, a izuzetni klinci, rastu i u Srbiji! Pitanje je samo: da li ih primećujemo?”

Nacionalna fondacija za umetničku igru

Osnovana je  2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

U saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, Fondacija je 2010. godine pokrenula program za edukaciju igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi talenti su počeli da se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre.

U saradnji sa Akademijom Vaganova iz Sankt Petersburga, Nacionalnom akademijom za igru u Rimu i Akademijom za igru u Pekingu, omogućena je još intenzivnija cirkulacija stručnjaka iz oblasti pedagogije i odgovoran rad sa talentima. Tako je u Beogradu, septembra 2011. godine počela sa radom Baletska škola, koja je 2013. godine prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Italije, a 2018. godine dobila akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna, otpočela je 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre u 15 gradova. Karavan igre je podstakao edukaciju i stipendiranje talenata, uključio novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i usmerio lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Drugi Karavan igre, realizuje se od 2019. godine, sa složenijim programom koji obuhvata gostovanja učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, učenika Baletske akademije iz Rima, prvaka i solista Baleta Narodnog pozorišta, ali i brojnih domaćih i inostranih pedagoga u 10 gradova Srbije.

Kao prva akreditovana internacionalna osmogodišnja baletska škola u Srbiji, Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru svoju nastavu je koncipirala u skladu sa zvaničnim italijanskim obrazovnim planom i programom, a pedagozi su danas vrhunski stručnjaci iz Srbije, Italije, Francuske, Amerike, Kine i sa Kube. Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičanjima, i to u Atini u aprilu 2018. (3 zlatne, 1 srebrna i 2 bronzane medalje), u Kelnu u januaru 2019. (1 zlatna, 1 srebrna i 2 bronzane medalje), u Vilnjusu u junu 2019. (1 bronzana medalja), u Pestumu u julu 2019. (1 srebro, 1 bronza) i ponovo u Kelnu u januaru 2020. (2 zlatne, 3 srebrne i 1 bronzana medalja)…

Od početka pandemije, ovi mladi igrači svakodnevno vežbaju u svojim salama ili kod kuće. Tiho, neprimetno, bez jasnog plana kada će sledeći put izaći na takmičenja ili nastupati na sceni. Zato Vam ih, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, predstavljamo. Bez obzira na (ne)vreme, talenti rastu u Srbiji.  
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .