Lifestyle

Detoksikacija: VELIKO PROLEĆNO ČIŠĆENJE DUHA I TELA

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

Dolaze nezvani, sami iz okoline… Uzroci njihovog nastanka su brojni: način života, stres, nepravilna ishrana, dugotrajna upotreba  raznih lekova. Narušavaju prirodnu ravnotežu i energiju našeg tela. Pogađate reč je o toksinima. Proleće je pravo vreme za čišćenje i sređivanje ne samo stana i odlaganje zimske garderobe već i za čišćenje organizma.




Neaktivnost tokom hladnih dana, obilni obroci i usporen metabolizam utiču na sporiju eliminaciju štetnih materija dovodeći do nastanka masnih naslaga i celulita, a potom i do niza mnogo ozbiljnijih bolesti, poput depresije.

 

Detoksikacija organizma nije trendovski izum našeg doba. Potrebu za pročišćavanjem organizma ljudi su imali od davnina. Tako je kineski car Shen Nung, još trista godina pre naše ere, imao svoj popis biljaka koje je testirao na vlastitoj koži, a naši stari travari preporučivali su razne biljne čajeve za “čišćenje”.Tu tradiciju nastavio je Institut Dr Josif Pančić koji nudi veliki izbor čajeva i tinktura namenjeih toj svrsi..

 

Tri osnovan ciklusa

 

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem telu da vrati prirodnu ravnotežu. Za početak umesto da jutro započnete s jakom crnom kafom častite sebe sveže ceđenim sokovima koji zadržavaju svo bogatstvo vitamina, minerala i enzima neophodnih organizmu. U sokovnik stavite jabuku, pomorandžu, šargarepu, malo celera, komadić korena đumbira i pola limuna. Možete dodati kašičicu meda.  Pijte ga svako jutro, pola sata pre doručka.

 

Redovna detoksikacija organizma se najbolje obavlja kontinuirano, pravilnim kombinovanjem namirnica. Podrazumeva se i poštovanje tri osnovna telesna ciklusa: aproprijacije – uzimanje hrane i varenje, a traje od 12 časova u podne do 8 uveče, asimilacije – apsorpcije i varenja hrane od osam uveče do četiri ujutru i eliminacije – čišćenje organizma od otpadnih materija iz hrane i samog tela od četiri ujutro do 12 u podne. Zajedno čine “sveto trojstvo” zdrave ishrane.

 

Odreknite se masnih namirnica, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda, hrane koja sadrži aditive, veštačke boje, velike količine soli i beli šećer. Umesto toga jedite sveže voće i povrće, salate začinite maslinovim uljem i sokom limuna, čorbe i supe od povrća, ribu i živinsko meso obareno s malo soli. Najbolji “čistači” organizma su: šargarepa, grejpfrut, brokoli, grašak, soja i čaj ( zeleni, kamilica, žalfija i kopriva). Povećajte unos vode u organizam. Bubrezi će vam biti zahvalni na svakoj ispijenoj čaši. Detoksikacijom poboljšavate zdravlje i opšte stanje organizma, jačate imunitet. Koža, kosa i nokti postaju sjajniji.

 

Iglice i voda

 

Postoji više metoda detoksikacije. Jedna od najdelotvornijih metoda je akupunktura, koja deluje na akupunkturne tačke, takozvane detoksikatore, koje stimulišu pravilnu funkciju organizma. U borbi protiv toksina prvenstveno učestvuju jetra, pluća i debelo crevo, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak.

 

Blagotvornim delovanjem iglica na detoksikatore ne samo da čistimo organizam od štetnih hemijskih jedinjenja, već im omogućavamo normalno funkionisanje. Od njihove pravilne funkcije zavisi koliko ćemo biti uspešni na prvoj barijeri odbrane protiv “zagađivača” organizma. Na primer, pluća imaju zadatak da spreče atak i prodor velikih čestica aero zagađenja. Mnogi ne znaju da je detoksikacija akupunkturom dobra i za mentalno zdravlje, jer umanjuje posledice prekomernog stresa.

 

Simptomi viška toksina

 

    • glavobolja
    • problemi sa kožom
    • zadah i neugodan miris tela
    • rast kandide
    • depresije
    • malakslost, slabo pamćenje
    • nadutost stomaka i gasovi
    • loše varenje
    • gojaznost ili prekomerno mršavljenje
    • zatvor
    • prerano starenje




Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .