Medijske inicijative

Namerno kršenje Kodeksa: Klevetničke kampanje

MediaSfera

 

 

Najuporniji prekršilac je tabloid Alo, a za njim Kurir, Večernje novosti, Srpski telegraf i Informer, a listovi Politika i Danas i u 2020. godini ponovo beleže najmanji broj prekršaja

 

 

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je da je Komisija za žalbe Saveta u 2020. godini primila 165 žalbi, dvostruko više nego godinu dana ranije.
U najvećem broju slučajeva pokazalo se da je prekršen Kodeks novinara Srbije i da su građani koji su se obratili Savetu bili u pravu. A monitoring šest dnevnih listova (Alo, Večernje Novosti, Blic, Srpski Telegraf, Informer, Kurir, Danas i Politika) u periodu od jula do decembra 2020. godine pokazao je da je Kodeks novinara prekršen u 3.643 teksta odnosno 3.724 puta.

Najviše je Kodeks kršio višegodišnji neslavni rekorder, list Alo – u 928 objavljena teksta! Drugi je Kurir (651), a malo iza njega su Večernje novosti (627), Srpski telegraf (594) i Informer (509). U Blicu je u pola godine objavljeno 240 tekstova u kojima je bilo prekršaja, a najmanje su kršili Kodeks, kao i ranijih go[1]dina, listovi Danas (35) i Politika (32), a njihovi prekršaji se pre svega odnose na neoznačavanje promo sadržaja.

Utisak je u Komisiji za žalbe da u nemalom broju slučajeva, mediji svesno i namerno krše Kodeks, posebno u delu koji se odnosi na istinitost izveštavanja, a česte su i „kampanje protiv određenih ljudi, pa se objavljuje serija tekstova, iz dana u dan, ponavljanjem istih nedokazanih optužbi i kleveta, a da im se ni ne omogući da bilo šta odgovore“.

Alo ne poštuje privatnosti dece estradnih ličnosti, koristi pornografski sadržaj da privuče publiku, pretpostavke predstavlja kao činjenice uz nedostatak imenovanja izvora, i uglavnom negativno izveštava o opoziciji. Gotove iste prekršaje napravio je i Kurir, a u seriji tekstova zastupao je interese izdavača i oslanjao se pre svega na tvrdnje vlasti, bez konsultovanja ostalih izvora.

Ipak, ovaj list smanjio je broj prekršaja za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a poboljšanje se vidi u jasnijem obeležavanju promotivnih sadržaja i poštovanja kulture javne reči.

Večernje novosti najčešće krše pretpostavku nevinosti osumnjičenog, pretpostavke predstavljaju kao činjenice i jednostrano izveštavaju o političkim događajima, a Srpski telegraf zabrinjavajuće izveštava o pandemiji, odnosno uznemiruje građane i javnost, a neznatno je smanjio broj prekršaja za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a poboljšanje se vidi u jasnijem obeležavanju promotivnih sadržaja i poštovanja kulture javne reči.

Večernje novosti najčešće krše pretpostavku nevinosti osumnjičenog, pretpostavke predstavljaju kao činjenice i jednostrano izveštavaju o političkim događajima, a Srpski telegraf zabrinjavajuće izveštava o pandemiji, odnosno uznemiruje građane i javnost, a neznatno je smanjio potpirivanje međunacionalne mržnje i propagiranje nasilja. Informer se otvoreno politički svrstava i vređa neistomišljenika teškim rečima, izveštavanje o virusu korona zasnovano mu je na nepotpunim i iskonstruisanim podacima, a čitaoci su permanentno zastrašivani.
Sve u svemu, pokazalo se da su listovi najviše kršili tačke iz poglavlja 4 Kodeksa koje se odnose na kršenje pretpostavke nevinosti, nepoštovanje etike javne reči, kao i plasiranja neoznačenih promotivnih tekstova.

Izvor: NUNSMeni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .