Primenjena umetnost

Kosmički moljac – Samostalna izložba minijature Sonje Iglič

MediaSfera

 

 

U Maloj galeriji Ulupuds-a (Uzun Mirkova 12) sinoć je otvorena samostalna izložba minijature Sanje Iglić „Kosmički moljac“.




Izložba je otvorena do 25. marta 2021.

Na izložbi su u različitim formama prezentovane minijature, ogrlice, narukvice, broševi, kao i originalni crteži.

Kosmički moljac

Kosmički moljac nije običan moljac, to je moljac koji se sastoji od zvezdane prašine, duše i od večite težnje da se spoji sa svetlosnim izvorom. Njegov jedini cilj je da se spoji sa svetlom meseca i zvezda, odakle i potiče. Telo i duša kosmičkog moljca su jedno, međusobno se dopunjuju. On osluškuje poruke duše i rado ih prati jer zna da na taj način nikada ne može skrenuti sa puta. Kosmički moljac simbolično ukazuje na suštinu života kojoj kao ljudska bića treba da težimo, a koju često zapostavljamo pritisnuti zahtevima modernog načina života. Pa ipak, sva ta pitanja i nedoumice koje nosimo u sebi, pre ili kasnije isplivaju na površinu. Šta je duša, a šta intuicija i čemu ona služi?

Kosmički moljac nas podseća na činjenicu da je naša duša naš unutrašnji kompas koji nas nikada ne može prevariti. I upravo zbog toga, jedino šta treba da uradimo jeste da se samo malo umirimo i naučimo da slušamo intuiciju koja je jezik naše duše. Intuicija nas nikada neće poslati putem kojim ne treba da pođemo. Ona nas uvek usmerava ka ličnom svetlu, kao onome što će u nama stvoriti vatromet kojim ćemo osvetlili svoj put.

Kosmicki-moljac-Sonja-Iglic-03.jpg

Insektarijum kao forma prezentacije

Prvi način prezentacije nakita (broševa, privezaka) je u formi insektarijuma, simbolično naglašavajući individualnost svakog primerka, a samim tim ukazujući na raznovrsnost ljudskih duša i njihovih priroda. Nakit prikazan u ovakvoj formi sada dobija i dodatnu funkciju dekora i kao takav ulepšava prostor u kome se nalazi.

Na mestu na kome bi se u insektarijumu nalazio latiniski naziv vrste insekta koji je prikazan, nalazi se ime kosmičkog moljca koji ukazije na simboliku tog konkretnog primerka.

Kosmicki-moljac-Sonja-Iglic-04.jpg

Zvono kao forma prezentacije

Nakit je u ovom slučaju prikazan pod staklenim zvonom kao specijalni kolekcionarski primerci. Simbolično prikazuje osetljivost ljudskih duša i ukazuje na važnost delikatnog ophođenja kako prema sopstvenoj, tako i prema susednim dušama na koje nailazimo tokom života.

Na ovaj način, svaki komad nakta dobija svoje mesto i zajedno postaju jedan vid skulpture koji i u domu ne prestaje da podseća na svoju suštinu.

Sonja Iglič

Sonjino iskustvo u scenografiji za pozorište i film, usmerilo ju je ka narativnom pristupu prilikom dizajniranja nakita. Njena inspiracija potiče od legendi, ideja ili misli koje transformiše u vizuelne priče koristeći simbole koje nalazi u prirodi. Sanja da poboljša i promeni opštu predstavu o tome kako treba nositi nakit, od kojeg materijala treba da bude napravljen i šta on govori o njegovom nosiocu. Veruje da nakit treba da bude sve ono što u odnosu na ljudsko telo ukazuje na senzibilitet nosioca, čime se otvara mogućnost komunikacije sa drugim ljudima.

Manifesto Sonje Iglič

Verujem da svako umetničko delo treba da bude stvoreno kao direktan izraz umetnikove duše, produžetak njegovih misli i osećanja u odnosu na životnu sredinu. To bi trebalo da zaintrigira, provocira i probudi posmatrača i tako ga ohrabri da reaguje.




Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .