Vizuelna Umetnost

Galerija Singidunum: Izložba “Utkana nit”

MediaSfera

 

 

Galerija Singidunum

Kneza Mihaila 40

Telefon: 2185-323

 

 

 

Galerija Singidunum predstavlja izložbu slika Isidore Ivanović i crteža Maje Đurović „Utkana nit“. Njihov susret predočava nam pogled na svet generacijski bliskih slikarki koje su tretmanom i stilom ostale autentične i različite.
Obe umetnice se bave istraživanjem moralnih, društvenih i emotivnih vrednosti koje su uspostavljane kroz istoriju naše civilizacije. Norme, pravila i slobode su građene hiljadama godina i čine okosnicu ljudskog bića i društva. Poslednje decenije su dovele do negiranja, odbacivanja i zaboravljanja nasleđa koje nas definiše i do lutanja kako pojedinca tako i čitavog društva.

Vraćajući se tim principima, tragajući za njima i otkrivajući njihov značaj i neophodnost Isidora Ivanović i Maja Đurović svoja saznanja i doživljaje prenose u umetnička ostvarenja. To je njihova zajednička nit čijim preplitanjem stavaraju širu sliku estetike, emocija, svesti i lepote sveta u kojem živimo i na taj način potiru izgubljenost i zaborav, stavljaju fokus na suštinske i neprikosnovene vrednosti koje daju smisao i omogućavaju napredak. Lepota u njihovim delima ima dublje kontemplativno značenje u koje su utkani filozofski principi i razmišljanja dveju umetnica.

“Isidora Ivanović i Maja Đurović su vrsni slikari koji u svoja likovna ostvarenja unose intenzivne misli i osećanja i tako nas podsećaju na uspomene i suštinu svakog od nas i ukazuju na važnost nasleđa, kako ličnog tako i kolektivnog, u očuvanju i pronalaženju smisla u sadašnjem vremenu. Lepota koja izbija s njihovih dela obuzima posmatrača, pruža odgovore i daje nadu. Nitima svojih misli one tkaju radove, a njihovim preplitanjem nastaje kompleksan umetnički doživljaj i slika sveta u kom živimo.” (Slavica Obradinović, istoričar umetnosti iz teksta kataloga).

Isidora Ivanovic_Disi_rapidograf na papiru_ 2021web

Isidora Ivanović

Rođena je u Beogradu 1983. godine. Diplomirala i magistrirala 2004. godine na Akademiji Likovnih umetnosti u Moskvi u klasi profesora V. N. Teljina, odsek slikarstvo. Samostalno izlagala na više samostalnih I grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2010. godine, kao osnivač Umetničkog udruženja „DivArt“, ostvaruje brojne umetničke projekte i vodi kreativne radionice za decu školskog i predškolskog uzrasta.

Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Americi, Švajcarskoj,Gruziji, Rusiji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji. Dobitnik je posebne Gramate za doprinos srpskoj umetnosti „Boje Srbije“, Moskva, Rusija, 2013. godine. Dobitnik je posebnog priznanja za zasluge na Art Fest & Doral, Miami, Florida, SAD, 2012. godine. Dobitnik je posebnog priznanja za doprinos umetnosti Carlos Albizu University, Miami, Florida, SAD, 2012. godine. Dobitnik je nagrade Ruske Akademije Umetnosti 2008. godine.

Odlikovana je 2007. godine Ordenom II reda Kantakuzine Katarine Branković za zasluge Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Mitropoliji Zagrebačko-Ljubljanskoj (2005-2007 god. sa grupom ruskih slikara živopiše Srpsku pravoslavnu crkvu – Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.) Dobitnik je Hilandarske spomenice za dobročinstvo i pomoć, 2018. Godine. Osnivač je galerije “Atelier DivArt” u Beogradu, 2019.  Član je ULPUDS-a.   Živi i radi u Beogradu.

Maja Djurovic_secanje_diptih_lavirani tus i uljani pastel_60x42cm_2021web

Maja Đurović 

Rođena je u Beogradu 1977. godine. Fakultet likovih umentnosti upisala 2002. na Cetinju, a diplomirala 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Vuković. Član je ULUS-a od 2009. Izlgala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u više privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nekoliko nagrada za mozaik: Nagrada FLU za mozaik na izložbi radova nagrađenih studenata 2005/2006; Plaketa za umetnički doprinos savremenom mozaiku grupe likovnih umetnika Ametist u Beogradu 2007. godine; Počasna nagrada na izlozbi Mozaika malog formata grupe likovnih umetnika Ametist u Beogradu, 2011. godine i nagradu za izuzetan umentički rad na izlozbi V Bijenala mozaika, u organizaciji Studentskog Kulturnog Centra Novi Beograd, 2012. godine.

Dobitnica je pohvala za grafiku na 25. oktobarskom likovnom salonu u Kovinu 2007. godine; Posebnog priznanja za zasluge na Art Fest & Doral, Miami, Florida, SAD, 2012. godine, kao i Plakete fonda ”Nasleđe Mitropolita Pitirima” za doprinos i napredak srpske umetnosti u slovenskom svetu za učešće na izložbi ”1150. godina Slovenske pismenosti i kulture”  Moskva 2013. godine.

Za Turističku Organizaciju Srbije realizovala replike mozaik iz IV veka Meduza iz antičkog naselja Medijana kod Niša i Venator kasnoantički mozaik iz palate ”Felix Romulijana” kod Gamzigrada 2013. Sa grupom umetnika ucestvovala u izradi mozaika na Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu 2010.; izradi mozaika Svetu Đorđe, u Gomiljni kod Trebinja, Republika Srpska 2012.; crkvi Svetog Prokopija u selu Lukovica kod Gacka, Republika Srpska, 2015. i Manastiru Zavala, Popovo Polje, Republika Srpska 2016.

Takođe je učestvovala u izradi mozaika u Andrićgradu: Natezanje konopca i Mlada Bosna u Republici Srpskoj. Od 2008. do 2015. godine radila u ateljeu profesora Đure Radlovića i učestvovala na izradi mozaika za

Hram Hrista Spasitelja u Banja Luci, Republika Srpska, Crkvu Svetih Aposlola Petra i Pavla na Topčideru i Crkvu Svetog Marka u Beogradu, kao i mnogih drugih.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .