Duhovnost

Danas su mesne poklade

MediaSfera

 

 

Mesne poklade, se održavaju u Mesopusnu nedelјu. To je zadnji dan kada se jede meso, jer već sutradan, meso se više ne koristi u ishrani, nego samo beli mrs. Srpska pravoslavna crkva je današnji dan posvetila Svetim mučenicima u Evgeniji. 
Ovo znači da počinjemo da se pripremamo za početak predstojećeg velikog vaskršnjeg posta.

Danas, po narodnom verovanju ne valja praviti svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće.

Običaji su da se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i susedi po guvnima i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći.

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju se siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju. Narodno je verovanje da će oni koji ne pripreme bogatu trpezu na ovaj dan cele godine oskudevati u svemu.

Veruje se i da nikako ne bi trebalo danas zaboraviti pozvati nekog od siromašnih poznanika za trpezu.

U gradovima je ovaj običaj poprimio drugačiji oblik, te se valja siromašnima odneti kakva odeća ili kakvo god materijalno dobro.

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mlađi svet vodi glavnu reč – zbija razne šale po selu ili odlaze na neka poznata mesta u okolini gde se zabavljaju…

Mesne poklade se u Popovom polјu nazivaju i Male poklade i kad one prođu Popovčani zaposte i tada se ne jede meso do Vaskrsa. U Hercegovini se u večerima poklada sakuplјaju prijatelјi, rođaci i susedi po guvnima i zabavlјaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći. Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelјi da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

Raznorazne igre pod maskama tzv. „mačkare“ izvodile su se u okolini Bileća i Gacka.

Mesopusna nedelja

Pretposlednja pripremna sedmica pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvolјena upotreba mesa. Završava se Mesnim pokladama. Iza ove sedmice dolazi Siropusna nedelјa, u kojoj upotreba mesa nije dozvolјena, iako pravi post još nije počeo.

U Mesopusnoj nedelјi, Crkva se seća Strašnog Suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu (Mt 25,31-46). Spasenje Hrišćana zavisiće od njihovih dela, pored molitvenog i isposničkog života. Ova nedelјa se sa pomenutom uspomenom slavila još u VI veku, o čemu nam svedoči kondak koji je napisao Sv. Roman Melod. Kanon Mesopusne nedelјe napisao je Sv. Teodor Studit, u VIII veku.

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelјa, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice. Na Kosovu je još zovu i Osovita nedelјa. U timočkim selima se naziva Uršna nedelјa, kod Crnogoraca se naziva Debela nedelјa i Redovna nedelјa. U centralnoj Srbiji se naziva Šarena nedelјa.

U ovu nedelјu se ne prave svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće. U sremu se u tu nedelјu kolјu svinje i priređuju gozbe, jer je to vreme pred Mesne poklade.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .