Lifestyle

Rok trajanja – kada hrana postane otpad

MediaSfera

 

 


Foto: © Gary Chan

 

 

Institut za upravljanje otpadom Biotehnološkog univerziteta u Beču objavio je rezultate 20-ogodišnjeg istraživanja o hrani kao otpadu. Dobijeni podaci iskorišteni su sa izložbu od nazivom „Rok trajanja – kada hrana postane otpad“ koja može da se poseti u Prirodnjačkom muzeju u Beču do 16. maja 2021. godine.




Pre nekoliko decenija bilo je nezamislivo bacati jestivu hranu, ali to se u međuvremenu radikalno promenilo. Aktuelne studije Biotehnološkog univerziteta pokazale su da godišnje u svakom austrijskom domaćinstvu do 133 kilograma hrane završi kao optad koji se može izbeći.

Vrednost tih namirnica iznosi između 250 i 800 evra. Ova vrsta otpada čini 14,5 odsto celokupnog otpada domaćinstava. Najčešće se bacaju hleb i peciva (28 odsto) i voće i povrće (27 odsto).

Prema rečima koordinatora istraživanja Gudrun Oberštajner izložba je prilika za još jedan istraživački projekat čiji će cilj biti da se analizira kako su posetioci prihvatili informacije koje su predstavljene u okviru izložbe.

Ankete će se sprovoditi u muzeju i onlajn. Iako su mere za podizanje svesti o ovoj temi imale učinka u trgovini, gastronomiji i poljoprovredi, to nije slučaj kada su potrošači u pitanju. „Izložba će nam pružiti mogućnost da saznamo od posetilaca koja tema i koji vid prezentacije su izvržili najveći uticaj na njih i šta bi ih najpre navelo da promene ponašanje“, objašnjava Oberštajner.




Tagovi

Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .