Kulturna politika

Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen

MediaSfera

 

 

Sastanak rukovodstva Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i potpredsednika Vlade Srbije i ministra kulture i informisanja  Maje Gojković na kome je razmatrana nastala konfuzija oko statusa i kontinuiteta Prirodnjačkog muzeja održan je danas, 24. februara 2021. godine.
Prirodnjački muzej saopštava sledeće zaklјučke:

  1. Ministarstvo kulture i informisanja nema, niti je imalo nameru menjanja statusa Prirodnjačkog muzejau Beogradu, republičke ustanove kulture.
  2. Prirodnjački muzej u Beogradu je akter svih relevantnih zakonskih propisa iz oblasti kulture, uklјučujući i budući Zakon o muzejskoj delatnosti, čiji je nacrt nedavno razmatran.
  3. Nedavno nastala situacija je posledica nedostatka komunikacije i nesporazuma na osnovu nezvaničnih informacija i glasina.
  4. Direktor Prirodnjačkog muzeja dr Milan Paunović zahvalјuje se na podršci i istovremeno izvinjava zbog nastalih turbulentnih zbivanja, građanima Srbije, akademskoj javnosti, institucijama i pojedincima, naročito Ministarstvu kulture i informisanja i potpredsedniku Vlade i ministru kulture gospođi Maji Gojković.
  5. Nakon razrešenja nesporazuma vođen je konstruktivan razgovor o aktuelnim i hroničnim problemima smeštaja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i dalјim planovima za rad i razvoj ove stare srpske institucije kulture.
  6. Rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja pozvalo je Ministra kulture da ostvari ranije najavlјenu posetu i detalјno se upozna sa procesom rada, vrednom i bogatom kulturnom baštinom iz prirode koja se tu čuva i proučava, kao i budućim planovima i novoj zgradi.

Šta je saopštilo Ministarstvo kulture

U saopštenju Ministarstva navodi se da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas održala sastanak sa direktorom Prirodnjačkog muzeja Milanom Paunovićem, „povodom lažnih vesti koje su u toku jučerašnjeg dana plasirane, a vezano za dalji status ove republičke ustanove kulture“.

„Na sastanku je istaknuto da je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Narodnom skupštinom Republike Srbije, definisao između ostalog i status Prirodnjačkog muzeja. Iz teksta Nacrta zakona je potpuno jasno da je to republička ustanova kulture i da će i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su „tako na sastanku razjašnjenje sve izmišljotine koje su juče provejavale u delu javnosti“.

Direktor Muzeja i ministarka kulture i informisanja su razgovarali i o daljim planovima rada sa posebnim osvrtom na planove u vezi sa izgradnjom zgrade Muzeja.

Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja je predviđeno da bude na Novom Beogradu odlukom Skupštine grada Beograda, dodaje se u saopštenju.

Šta se desilo?

 Juče  je Prirodnjački muzej objavio saopštenje navodeći da Vlada Srbije „ima nameru da 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije“.

U saopštenju su takođe izneli bojazan da će njihova kuća možda čak i prestati da postoji.

„Zabrinuti smo što u godini velikog jubileja, mi sada treba da pređemo negde, ako je to uopšte tačno, da izgubimo svoj status.

Nekoliko sati posle saopštenja dobili su poziv na razgovor, za danas, u kabinetu ministarke kulture Maje Gojković.

______________________________________________________________

PROČITAJTE I

U godini velikog jubileja Prirodnjački muzej prestaje da postoji

Prostor pored Prirodnjačkog muzeja na Vračaru priprema se za novogradnju

______________________________________________________________
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .