Zdravlje

Kako izračunati termin porođaja

test-trudnoca-ultrazvuk-dvoje.jpg

MediaSfera

 

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay

 

Biti roditelj je najlepše, a ujedno i najteže zanimanje. Ovo će vam potvrditi svaki roditelj. Avantura zvana roditeljstvo počinje onog momenta kada saznate da čekate bebu. Možda čak i malo ranije: kada je planirate, kada je priželjkujete, ništa ne osećate po svom telu, izaziva uzbuđenje, radost, zbunjenost, ali istovremeno i brigu i strahove.
Svaka buduća mama strepi da li će trudnoća proteći u redu, bez zdravstvenih problema, da li će se beba pravilno razvijati, da li će porođaj biti na vreme, da li će biti rizičan i bolan, da li će sve to izdržati… Slatke su to muke, reći će iskusni roditelji. Jer, stara izreka kaže: malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga. Ali, hajde da krenemo redom.

Kalendar trudnoće

Kada žena pretpostavi ili pouzdano sazna da čeka bebu, termin koji se najviše pretražuje na internetu je „kalendar trudnoće“. Za to postoji nekoliko razloga: žene najpre zanima kada će se tačno roditi njihova beba, ali kalendar trudnoće je vrlo korisna stvar za praćenje toka trudnoće, jer precizno objašnjava šta u kojoj fazi (nedelji ili mesecu) trudnoće možemo da očekujemo. Ono što morate da znate jeste da nema apsolutno preciznog kalkulatora trudnoće, tj. niko (osim bebe same) ne može da vam garantuje kada će se desiti porođaj. Ipak, neka pravila za računanje postoje i njih se pridržavaju i lekari i mame. U većini slučajeva, takve računice se ispostave kao tačne i ispravne.

Termin porođaja

Mnoge žene, naročito one koje planiraju trudnoću duže vreme, veoma precizno prate sve faze svog ciklusa, te verovatno mogu sa više preciznosti da odrede kada je došlo do ovulacije, pa potom i do oplodnje jajne ćelije. Ipak, ne mora da znači da je svaki ciklus identičan. Zato ginekolozi imaju univerzalnu „računicu“ za izračunavanje prvog dana trudnoće i očekivanog termina porođaja.

Prvi dan trudnoće je, prema lekarima i kod nas i u svetu, prvi dan vašeg poslednjeg ciklusa. To zvuči nelogično, jer tog dana kada je počeo ciklus sigurno niste bili trudni. Ali, ovo pravilo poštuju svi i postalo je univerzalno za sve žene koje očekuju bebu. Po ovom kalendaru trudnoća traje dvesta osamdeset dana, odnosno toliko dana je potrebno da se plod potpuno razvije i da se rodi beba. Naravno, praksa pokazuje da postoje mala odstupanja i kada je period razvoja bebe u pitanju. Mnoge bebe se rode i pre očekivanog termina, ali kao potpuno razvijene i zdrave. Neke druge, pak, malo „produže“ svoj boravak u maminom stomaku.

Kako-izracunati-termin-porodjaja-trudnica-1.jpg

Ustaljen medicinski stav je da puna trudnoća traje 40 nedelja. Ali, i medicina je donekle fleksibilna. Nekim bebama je dovoljno 38 ili 39 nedelja kako bi završile svoj razvoj. Kada se beba rodi u tom terminu, beba se smatra „ročnom“. Ukoliko se beba rodi u 36. ili 37. nedelji trudnoće, takav porođaj će se smatrati prevremenim, ali to ne mora da znači da sa vašom bebom neće biti sve u redu. Procenu zrelosti bebe na porođaju uradiće neonatolog i preduzeti sve potrebne mere da zbrine bebu, ukoliko nije sposobna da samostalno diše ili ima neke druge poteškoće.

Prethodno opisano medicinsko računanje termina porođaja pouzdano je kod žena koje imaju mesečne cikluse na 28 dana i kod kojih ne dolazi do velikih odstupanja. Kada su ciklusi neredovni, odnosno kada traju različiti broj dana, mnogo pouzdaniji način za računanje termina porođaja je od momenta začeća. Ako žena tačno zna dan kada je došlo do začeća, odnosno do oplodnje jajne ćelije, računica je sledeća: na dan začeća doda se 266 dana i dobija se očekivani termin porođaja. Toliko dana je, kažu doktori, potrebno da se beba potpuno razvije.

Ultrazvuk kao potvrda trudnoće

Bez obzira na vaše pretpostavke da ste u drugom stanju, najpre će kućni test da vam pomogne da rešite dilemu zašto vam kasni ciklus. Kućni testovi na trudnoću su veoma senzitivni, tj. sa velikom preciznošću mogu da detektuju i najraniju trudnoću. Ipak, konačnu potvrdu daće lekar. Posle kućnog testa na redu je poseta ginekologu koji će na ultrazvučnom pregledu ustanoviti i definitivno potvrditi da ste u drugom stanju. Na osnovu izgleda materice, veličine ploda i još nekih parametara koje ultrazvuk registruje, ginekolog će odrediti starost trudnoće i očekivani termin porođaju prema ultrazvuku.

Ginekolog upoređuje veličinu i ostale parametre vaše bebe sa zadatim standardima i na osnovu toga određuje starost trudnoće. Njegova procena je obično najmerodavnija, ali ona se obično ne razlikuje mnogo od procene na osnovu medicinskog računanja termina porođaja. Razlika može biti u nekoliko dana, do dve nedelje.

Kada saznate termin porođaja, svakog meseca slede redovni ginekološki i ultrazvučni pregledi, na kojima ćete pratiti kako se beba razvija i da li sve ide po planu. U svakoj fazi trudnoće ima mnogo izazova, ali uz vašu posvećenost, disciplinu, brigu i lekarsku podršku, sve može da se reši i prevaziđe, kako biste na svet doneli zdravu bebu. Ne možemo da vam poručimo da budete sasvim opušteni, trudnoća je ipak „drugo“ i drugačije stanje, ali razmišljajte pozitivno i slušajte savete svog lekara.
Dodaj komentar

Click here to post a comment

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .