Događaji

Online konferencija TNF: Istraživanje o odnosima matice i dijaspore

MediaSfera

 

 

Piše: Marina Bulatović, PR služba TNF

Foto: Nikola Tesla, rad slikarke iz Los Anđelesa Sare Radovanović

 

 

Otkrivanje problema i pronalaženje rešenja u povezivanju Srba u dijaspori sa maticom – glavne su teme istraživanja pod nazivom „Teslin narod“ o kojima će se govoriti na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji Tesline naučne fondacije (TNF), koja će se ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održati onlajn, 13.  februara 2021, sa početkom u 12 sati po američkom, odnosno 18 sati po srpskom vremenu.  
U ime Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i u ime direktora Arnoa Gujona učesnike Konferencije će pozdraviti v.d. pomoćnika direktora Nikolina Milatović Popović.

Okosnica Konferencije biće diskusija na temu kako poboljšati saradnju matice i dijaspore i to kroz analizu do sada prikupljenih odgovora na osnovu obrađenog dela upitnika istraživanja stavova naših sunarodnika u Srbiji, zemljama regiona, kao i širom  sveta, po pitanju saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba, ma gde živeli, unapredi.

Istraživanje koje je započeto 22. oktobra prošle godine okupilo je tim sociologa, psihologa i stručnjaka za komunikacije iz Srbije i Amerike na temu saradnje srpske dijaspore i matice. Oni su osmislili upitnike za naše ljude u dijaspori i Srbiji, koji treba da ukažu na stavove o društvu, politici, ekonomiji, kulturi…

Nikola Lončar

Osnivač i predsednik TNF Nikola Lončar o istraživanju stavova pripadnika srpskog naroda i svih građana koji se tako osećaju, saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba sveta unapredi kaže:

„Misija  nas u dijaspori i naš osnovni cilj je da pokažemo koliko je veliki doprinos našeg naroda, ne samo u Americi nego širom sveta. Veoma je važno da osvestimo našu decu i unuke u tom nacionalnom domenu da budu ponosni što su pripadnici svog naroda i da kao takvi u najboljem interesu za našu zemlju predstavljaju Srbe u svetu, gde god da žive ili se zateknu“.

U okviru programa online Konferencije „Teslin narod“ pisutnima će se obratiti i Marko Lopušina, dugogodišnji novinar i publicista, jedan od autora platforme „Teslin narod“; Časlav Koprivica, srpski filozof i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dobitnik nekoliko važnih nagrada, među kojima i Nagrada grada Beograda iz oblasti humanistike za knjigu Filosofija angažovanja  (2014); Jovan Filipović, redovni profesor na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, bivši državni sekretar Ministarstva za dijasporu; Olgica Ravasi, profesor u SAD, koja će govoriti o važnosti lobiranja i  koordiniranja sa nacionalnim ciljevima dijaspore u inostranstvu; Oliver Subotić, sveštenik Srpske pravoslavne crkve; kao i mnogobrojni uvaženi akademici sa službom u Americi, predstavnici domaćih i inostranih  organizacija i udruženja koja se bave pitanjima saradnje i odnosa matice i dijaspore.

Osim njih, svi anketirani pojedinci u okviru panel diskusije moći će javno da debatuju i komentarišu svoje odgovore na postavljena pitanja iz ankete.

TNF iz Filadelfije veliku pažnju usmerava na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć „Teslinog naroda“, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

Teslina naučna Fondacija je neprofitna organizacija koja nema drugi interes osim da sprovede istraživanje stavova Srba u regionu i dijaspori, kako bi se njihov glas čuo, i kako bi se povezanost srpskog naroda širom sveta učvrstila i unapredila. Projekat „Teslin narod“ je podržan od Uprave za dijasporu Srbije kao i od mnogih organizacija i pojedinaca širom sveta.

Teslina naučna fondacija ne pripada nijednoj političkoj stranci niti zastupa bilo koju političku opciju. Isključivo radi na prepoznavanju postojećih problema i nalaženju rešenja svih građana naše države Srbije.

Link za praćenje online Konferencije:

PROGRAM ONLINE KONFERENCIJE – MATICA I DIJASPORA NA ISTOM ZADATKU
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .