Duhovnost

Vladika Grigorije: Molimo se za dobrog patrijarha

MediaSfera

 

Foto: Printscreen YT

 

“Važno je da se molimo Bogu da naša crkva ponovo dobije prvojerarha (patrijarha) i da on bude dobar. Svi smo zabrinuti i mislimo se ko li će to biti. I ja sam jedan od tih koji se brine, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je na svojoj besedi tokom nedeljne liturgije episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić.
On je u svom obraćanju vernicima u hramu Svetog Save u Diseldorfu, povodom obeležavanja praznika posvećenom Svetom Grigoriju Bogoslovu, istakao da je pomenuti svetac svojevremeno govorio kako prvojerarh treba da bude “onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje”.

“On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi”, citirao je vladika sveca po kojem je dobio i ime, poručujući da reči Grigorija Bogoslova jednako važe danas, kao što su važile i u vreme kad ih je izgovorao.

“Ovih dana je važno da se molimo Bogu i da naša crkva ponovo dobije prvojerarha i da on bude dobar. I svi smo zabrinuti i svi mislimo: “Bože, ko li će to biti?” I ja sam jedan od tih koji je zabrinut, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je on.

Vladika je dodao da je pomenuti svetac bio carigradski patrijarh i najveći bogoslov, koji se dobrovoljno odrekao vlasti.

“To je ono što je pouka. Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasiti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio. On je bio svet, a ja sam grešnik. Pa, kad je on stradao kao svet, kako da ja ne stradam kao nesvet”, podvlači on, poručujući da svi mogu da nauče od svetitelja kao što Grigorije Bogoslov.

“Ako hodiš – hodi. Ako si uspravan – budi uspravan. Ako si ti uspravan, a brat je pao, ne osuđuj ga, već mu pruži ruku. Ako si na vlasti, bilo to crkvena ili zemaljska, ne uznosi se, nego se smiri, jer ćeš pasti kad – tad. To je Jevanđelje, to je Sveti Grigorije Bogoslov, to je snaga”, naglasio je episkop diseldorfski i cele Nemačke.

Podsetimo, 18. februara će episkopi Srpske pravoslavne crkve će birati novog patrijarha.

Izvor: Nova.rs
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .