Pozorište

DANIJEL ULBRIHT, prvak Njujork siti baleta: Zaboravimo na virus, bar na jedno veče

MediaSfera

 

 

Fotografije: Beogradski festival igre

 

 

U okviru razgovora koji je Beogradski festival igre nedavno priredio sa igračima i direktorima trupa iz Majnca, Njujorka i Havane, govorio je i prvak Njujork siti baleta, Danijel Ulbriht. Novinarima koji su ga slušali u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde bi trebalo da nastupi 7. marta, tačno godinu dana nakon planiranog, poručio je:
-Zaboravimo na virus, bar na jedno veče! U pozorištu uživajmo u igri, uživajmo u inspiraciji, uživajmo u lepoti i u muzici. Žao nam je što to nismo uspeli prošle godine, ali smo  uzbuđeni zbog toga što ćemo ove godine doći sa fenomenalnim igračima iz Njujork siti baleta i Američkog baletskog teatra da prikažemo jednu sasvim posebnu predstavu.  Pripremili smo program kao meni u dobrom restoranu: ima za svakoga po nešto. Ne vole svi piletinu ili meso, pa sam hteo da obezbedimo i vegetarijansku i vegansku hranu, kao i nešto za one koji vole predjelo, a i desert.

Šalu na stranu, radi se o velikim umetnicima, i ovo je veliki posao. Potrebno je okupiti te talente i reći: “hajdemo u Srbiju i potrudimo se da im pomognemo u stvaranju magije!” Pogotovo kada se radi o jednom ovakvom festivalu, ovo je velika čast za nas. Rekao bih da onoliko koliko predstavljamo Njujork, u umetnosti, mnogo više predstavljamo Ameriku, uprkos svim teškoćama koje su prisutne. Impresioniran sam onim što vi radite u Srbiji, vaša zemlja danas vraća i predvodi umetničku igru, s obzirom na to što sam video i pročitao. Najvažnije je da publika uživa u našem nastupu i da igrači uživaju na sceni.

Na pitanje novinara, da li je moguće vežbati danas u Americi, kao i da li uvek sve na sceni bude onako kako igrači žele, Danijel Ulbriht odgovara:

-Mi vežbamo tako da sve ispadne kako treba, i želimo da budemo savršeni. Ali ono što odlikuje profesionalca, je moć da nešto savršeno izvede u uslovima koji nisu savršeni. To je  iskustvo.

Kada se naviknete da svaki dan započinjete u 10 sati ujutru, u baletskoj sali, a onda ste odjednom kod kuće i morate da vežbate u dnevnoj sobi, to je potpuno drugačija stvar. U mojoj sobi je tepih, a tu su i dva psa. Kada vežbam ne želim da udarim svog psa tokom zagrevanja… Beogradski festival igre nam trenutno uliva nadu, on je kao puls, a upravo taj puls nam daje dovoljno života koji čini da ljudi žele da rade.

Mislim da je to veoma važnao za igrače, sada. Mnogi igrači u Americi su uplašeni, žele da budu bezbedni, ali nedostaje im njihov posao. Karijera igrača  je kao sat. Znate da vreme prolazi, a nastupa nema. Za mene su nastupi veoma važni, jer sam sada u svom umetničkom zenitu i želim da uživam u svakom trenutku. Mislim da je Beogradski festival igre trenutno oslonac za nas i za ono čemu želimo što pre da se vratitimo. Mi Beogradskom festival igre dugujemo mnogo,zahvalan sam vam od srca.

Predstava prvaka i solista Njujork siti baleta na programu je 6. marta u Novom Sadu i 7. marta u Beogradu. Za njihove nastupe, publika je čuvala svoje karte, duže od godinu dana!

Izvor: Beogradski festival igre
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .