Pozorište

Zvezde BFI: “Beograd nas vraća normalnom životu”

MediaSfera

 

 

Umetnici i direktori plesnih kompanija iz Njujorka, Havane i Majnca, koje će u martu i aprilu nastupiti na Beogradskom festivalu igre, preneli su 4. februara novinarima u Beogradu i Novom Sadu zadovoljstvo zbog ponovnih nastupa posle višemesečne pauze zbog pandemije korona virusa.
U razgovoru koji je putem Zoom platforme vodila iz sale Jugoslovenskog dramskog pozorišta direktorka BFI Aja Jung, prvak Njujork Siti baleta Daniel Ulbriht i solisti Denis i Antonina Drozđuk, direktor trupe Malpaso iz Havane Fernando Saez, direktor nemačke trupe Tanc Majnc Hone Dorman i igračica Bojana Mitrović, te direktor Nacionalnog teatra za igru iz Budimpešte Peter Ertl, izrazili su veliko zadovoljstvo što posle gotovo jednogodišnjeg perioda zaključavanja ponovo mogu da izađu pred publiku. U tom kontekstu su posebno pohvalili Aju Jung i tim BFI – zbog napora da se Beogradski festival igre održi.

Publika BFI čeka Njujork Siti balet već godinu dana – od marta 2020. godine, kada je neposredno pre gostovanja uvedeno vanredno stanje u Srbiji zbog pandemije. Publika je, kako je istakla Aja Jung, sačuvala karte verujuću da će gostovanje ipak biti realizovano.

Plesačka trupa koja će otvoriti 18. BFI jeste upravo „Njujork siti balet“ 6. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a zatim 7. marta na velikoj sceni JDP-a, da bi treće izvođenje imao 11. marta u Nacionalnom teatru igre u Budimpešti.

Publiku u ta tri izvođenja u tri različita grada i u dve države očekuje pravi spektakl, jer je u pitanju zapravo kolažni projekat, gde će biti čak osam plesnih komada u jednoj predstavi, što se retko može videti na ovim prostorima.

Te koreografske minijature su – „Clašical Pas de Deux“, „Andantino“ u koreografiji američkog reditelja i plesača Džeroma Robinsa, „Dijamanti“ gruzijskog koreografa Žorža Balanšina na muziku Čajkovskog, kao i „Neodoljivo“ prema muzici pokojnog kralja popa Majkla Džeksona.

Igrači projekta „Neodoljivo“ su Antonina Skobina i Denis Drozđuk, koji su izrazili veliko zadovoljstvo što dolaze u Srbiju.

„Volimo da dolazimo negde prvi put, kao što će biti kod vas i uželeli smo se putovanja i nastupanja. Ovde u Njujorku skoro su nam sve zatvorili, sve prostore za igru, vežbanje, ili ih ima jako malo, tako da smo se svi preselili u svoje domove da tamo vežbamo koreografije za predstave“, istakao je plesač Drozđuk.

Onda se na simpatičan način uključio još jedan plesač iz te predstave Danijel Ulbriht i zahvalio se svima što su verovali.

Njujork-siti-balet-beogradski-festival-igre-2.jpg

“Mi smo svi jako uzbuđeni. U ovom periodu jako je teško sastaviti sve zajedno, ali mi imamo odličan tim – igrače i ljude koji se trude da vrate magiju bar na jedno veče u teatru, da zaboravimo na korona virus, da uživamo u plesu, inspiraciji, lepoti, muzici. Nedostaje nam to već skoro godinu dana, ali srećni smo da sada dovodimo grupu neverovatnih igrača da izvedu jedan specijalni performans. Mislim da će u našoj predstavi svako naći nešto po svom ukusu. Ovom predstavom reprezentujemo Njujrok, ali još više američku plesnu scenu”, rekao je Ulbriht.

Ulbriht se osvrnuo na teškoće za igrače u vreme pandemije, zbog nemogućnosti ne samo da igraju pred publikom, nego i da probaju u adekvatnim salama.

“Dobro je što smo mi koji smo angažovani za velike kompanije dobili slobodno vreme, ali je problem kako ostati u dobroj formi. Ja lično vodim jednu školu na Menhetnu i imam pristup nekim studijima za probe, ali su mnogi igrači morali da vežbaju u svojim sobama. Nije lako ni skupiti ljude. Probe se održavaju parcijalno, pa se onda od tih delova sastavlja pazl. Pravu veliku probu imamo samo dan uoči nastupa”, rekao je on i dodao da je zato dolazak na BFI za igrače specijalna prilika da uživaju iigrajući zajedno u teatru.

“Nadam se da će i publika jednako uživati. Čast nam je da učestvujemo na tako uglednom festivalu”, rekao je Ulbriht.

U sličnom tonu govorili su i solisti Denis i Antonina Drozđuk, plesni i bračni par, ističući da im je bilo teško u prethodnom periodu, naročito jesenas, kada je sve bilo zatvoreno.

“Nije bilo mesta za probe i vežbe osim u kući, ali sada je bolje”, rekao je Denis, a Antonina je dodala da su uzbuđeni pred prvi dolazak u Srbiju.

Peter Ertl je istakao da je predstava Njujork Siti baleta izuzetna, podsetivši da je početkom marta 2020. godine gostovala u Budimpešti i da je to bila poslednja predstava pred zatvaranje zbog pandemije u Mađarskoj. Umetnici su umesto u Beograd morali da otputuju kući u SAD.

“Neverovatno je šta smo sve prošli za godinu dana, ali još smo tu”, rekao je Ertl.

Smatrajući da je BFI jedan od najboljih festivala u Evropi, Ertl je istakao da njegova kuća ima sjajnu saradnju sa BFI i nada se da će se to nastaviti.

“Trenutno smo ljubomorni na BFI jer, nažalost, naš Budimpešta dens festival ovog proleća ne može da se održi. Zbog aktuelne situacije sa koronom morali smo da ga odložimo za jesen”, dodao je Ertl.

Malpaso kompanija igre iz Havane izvešće 3. aprila u Ateljeu 212, a potom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Gornjem Milanovcu tri komada, među kojima je “Tabula Rasa”, u koreografiji Ohada Naharina.

Fernando Saez zahvalio je Beogradskom festivalu igre na svemu što čini da odbrani ples i održi scenu živom i u ovim teškim vremenima.

“Na Kubi je sada dosta dobro. Međunarodna turneja nam je bila otkazana, ali sada ponovo radimo. Igrači rade vrlo naporno, svi vežbaju i ulažemo napor da se okupimo svi zajedno sledećeg meseca. Optimisti smo. Istina je da je još uvek teško, ali ima pomaka, tu je i vakcinacija i to je ohrabrujuće”, rekao je Saez.

Aja Jung je napomenula da je u ovo vreme teško naći i let sa Kube, neki se letovi otkazuju, ali BFI radi na tome.

Trupa Tanc Majnc, koja deluje pri Državnom teatru u Majncu, izvešće “Lanac duše” u koreografiji slavne Šaron Ejal (dobitnice nagrade BFI “Jovan Ćirilovo – Za korak dalje”) 5. aprila u JDP-u.

Hone Dorman je zahvalio na pozivu i rekao da je zadivljujuće i izvanredno šta je BFI postigao i koje je sve igrače i kompanije okupio tokom godina, a posebno sve ono što čini u ovo teško vreme.

“Čast nam je i željni smo da dođemo na BFI. Naša istaknuta članica već osam godina je Bojana Mitrović. Radoznali smo da vidimo njenu i vašu zemlju i radujemo se kontaktu sa vašom publikom”, izjavio je Majnc.
Bojana Mitrović je izjavila da je uzbuđena pred svoj prvi nastup u Beogradu od kada je otišla.

“Hvala Aji Jung. Zadovoljstvo je videti da u jednoj maloj zemlji kao što je Srbija ima toliko nade za umetnost. Naša trupa inače ne igra često na istoku, pa nam je svima predstojeće gostovanje interesantno”, rekla je Bojana.

Aja Jung je rekla da je najvažnije da je program 18. BFI zaokružen.

“Borimo se za njega. U Srbiji nikad nije bilo lako za kulturu i umetnost. Ovo sa virusom je samo još jedan dodatni problem. Ali mi moramo da nastavimo”, rekla je Aja Jung.

Izvor: Seecult.org
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .