Književnost

U PRODAJI: „Meine liebe Milica” S. M. Veljković

MediaSfera

 

 

Ljubavno-istorijska priča inspirisana istinitim događajima!

 

 

U prodaji je nova knjiga „Meine liebe Milica ” autorke S. M. Veljković, u izdanju Evro Book-a.
Mladi kadet (potomak prusko-francuske protestantske porodice), Frank Mižo, kao sanitetski oficir došao je u Srbiju pred kraj Drugog balkanskog rata,  zaljubio se i oženio Srpkinjom Milicom, pre toga se pokrstivši u pravoslavnu veru.

Prošao je sa srpskom vojskom ceo Prvi svetski rat: preko Albanije, Krf, Solunski front…

Pred Prvi svetski rat mu se rodila ćerka, a u toku rata, dok je bio na Krfu, dobio je i drugu ćerku, ali ona i Milica su preminule.

Na Krfu je zatim upoznao još jednu Milicu, Srpkinju iz Bitolja, koja je radila pri Crvenom krstu. Kakvu je ona ulogu „igrala” u njegovom životu, glavnu ili sporednu? Zbog čega piše dirljiva pisma preminuloj ženi i svako počinje sa „Meine liebe Milica” (što u prevodu znači „Moja draga Milice”)…

Ovo je priča o njemu i o časti pruskog oficira.

 „Ne znam gde se nalazim. Ne znam kuda idem. Ne smem da se opustim i zaspim u snegu. Danima hodam… hodam i kad spavam. Brinem o ranjenicima, sve ih je manje… Već dugo ne osećam glad. Od hladnoće su mi nestale misli. To je dobro, jer samo ideš i gledaš u onog ispred sebe. Zanemeo sam jer nemam kome šta da kažem. Gledam obnevideo samo u vrhove ledenih brda koja nam stalno izmiču. S druge strane nas čeka… ne znam šta.

Kad zadremam izlaziš mi pred oči, nesrećna i uplakana… Uz vatru prizivam tvoje sleđeno lice. Želim da ga dohvatim, da ti obrišem suze, da te zagrlim i ugrejem. Tada se pokrene neka snaga u meni, ustanem i krenem dalje…”

Knjigu možete kupiti po sniženoj ceni od 880,00 dinara (PDV je uračunat). Poručivanje je putem sajta (evrobook.rs). Ponuda traje do isteka zaliha.

Snežana M. Veljković

S.M. Veljković je lekar, profesor Medicinskog fakulteta, sada u penziji. Školovala se, studirala i radila u Beogradu. Pisala je stručne i naučne radove, objavila ih je u domaćim i stranim časopisima. Napisala je jednu stručnu monografiju i bila koautor u studentskim udžbenicima iz sudske medicine, za studente medicine na srpskom i na engleskom jeziku.

Slučajno je počela da se bavi istorijom, pre svega razvojem Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu. Rezultat tog su dve knjige. Prva je „Hronika sudske medicine u Beogradu” (CIBID, Medicinski fakultet u Beogradu, Beograd, 2009), druga „Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu (1920–2010)” (CIBID, Medicinski fakultet u Beogradu, Beograd, 2010). Ova knjiga nagrađena je 2011. godine Nagradom „Veselin Lučić”, koju dodeljuje Rektorat Univerziteta u Beogradu za najbolje književno ostvarenje.

Istovremeno se bavi i samostalnim istraživanjima u oblasti istorije srpske medicine, kako iz perioda 19. veka, tako i za vreme Velikog rata (1914–1918). Iz perioda 19. veka istraživala je stvaranje sanitetskog zakonodavstva, učestvovala u naučnom skupu „Dr Aćim Medović (1815–1893) život i delo – povodom 200 godina od rođenja”, u organizaciji SANU i SLD, što je izdato kao monografija (Beograd, 2015).

Napisala je biografiju akademika Milana Jovanovića Morskog, lekara, književnika, dramskog pisca i kritičara i u svoje vreme poznatog putopisca, objavljenu pod naslovom „Gospodin koji nije znao sankrit” (Laguna, Beograd, 2016).

Kao istraživač rada lekara za vreme Prvog svetskog rata, posebno se bavi učešćem stranih sanitetskih misija u srpskom vojnom sanitetu i biografijama pojedinih lekara. Redovno učestvuje na sastancima Sekcije za istoriju medicine SLD i na naučnim skupovima „800 godina srpske medicine”. Desetak radova je objavila u u Zbornicima radova tih skupova i u elektronskoj biblioteci www.Rastko.net – istorija medicine. Živi u Beogradu.

Roman „Krila u mermeru” (Evro Book, 2018) posvetila je prvoj ženi dekanu Medicinskog fakulteta u Beogradu. U svoje istorijske romane i porodične sage pretočila je priče o lekarima iz burne srpske istorije, ali i o znamenitim Srbima koji su negovali duh naroda. „U potrazi za Gledis” (Evro Book, 2019) i „Biblioteka porodice Gradinovački” (Evro Book, 2020) poslednje su dve knjige ove vrsne autorke.

Preminula je 2020. godine.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .