Zdravlje

Koju vakcinu ne smete da primite

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Koju vakcinu protiv korona virusa ne smeju da prime oni koji su skloni alergijama, a koja nije za starije od 60 godina? Šta je s decom i trudnicama? Evo kako vaše godine i različita zdravstvena stanja uopšte utiču na to koju vakcinu (ne) biste smeli da primite.
Fajzer (američko-nemačka)

Mlađi od 16 godina i oni koji imaju teške alergijske reakcije ne smeju da prime Fajzerovu vakcinu.

Naime, jedina grupa ljudi koja ne sme da primi Fajzerovu vakcinu protiv korone trenutno su osobe sa teškim alergijskim reakcijama (anafilaktički šok, osobe koje nose injekcije adrenalina sa sobom), osobe alergične na PEG (polietilen glikol) i osobe alergične na polisorbat, osim ako njihov alergeolog nije izvršio pregled i utvrdio suprotno.

Anafilaksija je, inače, burna reakcija imunosistema, a opisuje se u medicini kao “ozbiljna reakcija koja može biti opasna i po život”.

Trudnice i dojilje ne smeju da prime nijednu vakcinu protiv korone, pa ni ovu. Razlog je to što na ovoj grupi stanovništa vakcina nije testirana i nema dovoljno podataka o mogućim posledicama.

Sputnjik V (ruska)

Rusku vakcinu ne bi trebalo da prime mlađi od 18 godina, trudnice i hronični bolesnici.

U početku su iz Gamaleja centra sugerisali da stariji od 60 godina ne treba da prime Sputnjik V vakcinu, ali krajem 2020. godine stigla je vest da je vakcina odobrena i za one koji imaju više od 60 godina. Ipak, prvi kontingent vakcine Sputnjik koji je stigao u Srbiju i odobren 31. decembra bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

Takođe, ruska vakcina nije za mlađe od 18 godina, kao i većina drugih vakcina, budući da se uglavnom ne testiraju na deci.

Kako navodi portal 021, pozivajući se na uputstvo ruskog naučnog centra Gamaleja, oni koji su pretrpeli akutne infektivne i neinfektivne bolesti mogu da koriste lek dve do četiri nedelje nakon oporavka ili remisije.

Sa blagim respiratornim virusnim infekcijama i akutnim zaraznim bolestima gastrointestinalnog trakta vakcinacija je moguća nakon što se temperatura normalizuje.

Vakcinacija je kontraindikovana kod trudnica i dojilja, kao i ako postoji preosetljivost na bilo koju komponentu, istorija ozbiljnih alergijskih reakcija i akutne infektivne i neinfektivne bolesti.

Vakcinu treba primenjivati oprezno kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, izraženih poremećaja rada endokrinog sistema (šećerna bolest), teške bolesti hematopoetskog sistema, epilepsije, moždanog udara i drugih bolesti centralnog nervnog sistema, kao i kod bolesti kardiovaskularnog sistema, primarne i sekundarne imunodeficijencije, autoimunih bolesti, te plućnih bolesti, astme, kao i kod pacijenata sa dijabetesom i metaboličkim sindromom, sa alergijskim reakcijama i ekcemima.

Sinofarm (kineska)

Kineska vakcina Sinofarm nije za trudnice, za mlađe od 16 godina, alergične osobe i ozbiljne hronične bolesnike.

U dokumentu koji je sa kineskom vakcinom Sinofarm stigao u Srbiji stoji da ovu vakcinu ne smeju da prime oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi, navodi portal lista Danas.

Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

Na kraju se navodi da osobe starosti do 18 godina takođe ne bi trebalo da prime ovu vakcinu zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti.

Trudnice

Velika dilema je da li trudnice treba da dobiju vakcinu protiv korone. Kao što se da videti, većina proizvođača se ograđuje jer nema dovoljno podataka o uticaju vakcine na plod. Britanska vlada je u decembru objavila da Fajzerova vakcina nije za trudnice. Iako dosadašnji testirani slučajevi nisu pokazali da Fajzer vakcina predstavlja rizik po trudnoću, ona, kao ni druge vakcine protiv korone, jednostavno nije u relevantnom obimu testirana na trudnicama kao posebnoj kategoriji i u trenutnom nedostatku tih studija ne zna se kako može uticati na zdravlje majke i ploda. Zbog toga je i preporučeno da se ovaj preventivni lek ne daje trudnicama, dojiljama i onima koje planiraju trudnoću.

I poznati hrvatski stručnjak dr Ivan Đikić je za BBC na srpskom kazao da nijedna vakcina za kovid 19 nije radila ispitivanja na trudnicama, pa se ne može dati preporuka da je trudnice prime. One to mogu da urade na sopstvenu odgovornost.

Oni koji su preležali kovid

Kako stoji na sajtu Health line, čak i ako ste preležali kovid, vakcina može da pomogne i spreči ponovnu infekciju.

Veruje se da smo nakon preležanog kovida imuni najmanje tri do četiri meseca, kada po pravilu nema potrebe za vakcinom. Međutim, kako stoji na sajtu Hackensackmeridianhealth.org, i dalje je nepoznato koliko nas dugo zapravo čuvaju antitela.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da je vakcina vrlo važan faktor u borbi protiv korone i da je bez sumnje neophodna, ali svi oni koji imaju neki zdravstveni problem ili su na terapiji treba da se prvo konsultuju sa svojim lekarom, piše portal Nova.rs.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .