tech/web

Zimski Dečji naučni kamp 2021 – Misija Svemir

MediaSfera

 

 

Dečji naučni kamp je spreman za nove virtuelne susrete! Kao i prethodnih godina, spremili smo naučna druženja, učenja, igre i ideje koje ćemo deliti sa decom na našem onlajn kampu, uprkos vanrednim uslovima koji su nam izmenili svakodnevicu.
Sada već tradicionalno, Centar za promociju nauke i Odelјenje za kulturu Ambasade Mađarske, Kolegijum Hungarikum Beograd, po treći put organizuju zimski Dečji naučni kamp – DNK. Zbog pomerenog zimskog školskog raspusta ovogodišnji program organizovali smo svakog vikenda u februaru, a pozivamo vas u istraživačku misiju pod imenom: Svemir!

Prijave za virtuelni zimski DNK počinju 22. januara, i traju do 29. januara. Program je besplatan, ali su prijave obavezne i vrše se isklјučivo onlajn, na linku u dnu ovog teksta.

Ove godine smo čitav kamp posvetili svemiru jer su deca pokazala interesovanje za upravo ovu temu. Pokušaćemo da poznati i nepoznati svemir ispitamo iz što više različitih uglova. Svemir je jedna od onih tema za koju deca imaju ogromno interesovanje, svaki naš DNK dosad, ma koju temu obrađivao, nekako uvek makar delom završavao je van naše planete.

Stoga smo osmislili sedam tema koje ćemo proučavati zajedno sa decom i gostujućim naučnicima iz čitavog sveta, a to su: Poznati i nepoznati svemir, Kako se istražuje svemir, Alati i metode posmatranja nebeskih tela, Klima, meteorologija i svemir, Svemirske misije, vozila i mašine koje se koriste u njima, Astrobiologija i Naselјavanje Sunčevog sistema. Ipak, očekujemo da su ove teme samo početak, a da će deca zajedno sa nama menjati, prilagođavati i otkrivati nova pitanja i hraniti svoju znatiželјu.

Od prethodne godine mnogo toga se promenilo i u školama i u promociji nauke. Usled pandemije koja je skoro pa zaustavila čitavu planetu morali smo da se prilagođavamo na različite uslove – iz učionica i radionica preselili smo se u virtuelne prostore. Naš prošlogodišnji letnji virtuelni DNK pokazao je da smo naučili da radimo i da se čuvamo u isto vreme, da budemo na dalјini a opet bliski, da učimo i gradimo znanje sa različitih platformi i rastojanja. Najmanje isto to očekujemo i od ovog kampa.

Kako zapravo izgleda dan na našem virtuelnom kampu?

 Kamp se održava svakog vikenda tokom februara (6. i 7, 13. i 14, 20. i 21, 27. i 28. februar). Ujutro se okuplјamo na video-pozivu od 10.00 do 11.30, u toku kog se zagrevamo, razgibavamo, uvodimo u temu, upoznamo naučnike koji se bave svemirom, razgovaramo sa njima. Nakon toga ponovo sledi „razmrdavanje“, pa razrađivanje ideja za dečje projekte sa našim naučnim demonstratorima.

Potom se od 11.30 komunikacija sa decom preselјava u Vajber zajednice. Deca dobijaju dnevne istraživačke zadatke koje sami istražuju, prave, pripremaju, a naš tim je dostupan na platformi do 20.00 sati kada se organizuje kviz „Pitanja iz crne rupe“. Cilј kviza je da se deca zabave, ali i prisete i uokvire otkrića koja su tog dana saznali. Onih noći koje budu povolјne za posmatranje noćnog neba biće organizovani i zadaci za posmatranje koje deca samostalno ili sa svojim porodicama ispunjavaju. Dakle, oslanjamo se na igru i pričanje priča kao glavni metod za učenje.

Poslednji dan kampa je predviđen za slavlјe i prikazivanje svih rezultata pa će biti organizovan kao devedesetominutna razmena među decom i našim timom na video-pozivu.

Kako prijaviti dete?

Svoje dete možete prijaviti isklјučivo putem ovog linka.

Program je u potpunosti besplatan za sve učesnike, ali su prijave obavezne jer je broj učesnika ograničen na 500 dece. Program je organizovan za decu osnovnoškolskog uzrasta od 7 do 15 godina.

Vidimo se na virtuelnom DNK. Jer nauka je super!
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .