Vruće teme

Brojne poruke podrške Mileni Radulović

MediaSfera

 

 

Različita udruženja i inicijative uputili su podršku glumici Mileni Radulović i ostalim devojkama koje su prijavile seksualno nasilje svog nastavnika glume Miroslava Mike Aleksića.
Glumica Milena Radulović javno je optužila učitelja glume, režisera i scenaristu Miroslava Aleksića za silovanje kada je ona imala 17 godina.

„Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja“, napisala je Radulović na Instagramu.

Nakon medijskih izveštaja potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović podržala je glumicu.

„Ispovest mlade glumice Milene Radulović pokazuje nam koliko je seksualno nasilje prisutno u našem društvu, ali i koliko ga je teško primetiti i prijaviti, jer je perfidno i podmuklo“, rekla je Mihajlović, koja je na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Miroslav Aleksić, vlasnik beogradske škole glume, koji sumnjiči za silovanje i nedozvoljene polne radnje, tokom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao je krivicu, a tužilaštvo je zatražilo pritvor.

Aleksić se tereti za ukupno 15 krivičnih dela – osam za silovanje i sedam za nedozvoljene polne radnje, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Za ta krivična dela Aleksić može da bude osuđen na kaznu i do 15 godina zatvora.

Sumnja se da je on od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume seksualno napastvovao pet učenica, od kojih su dve tada bile maloletne, saopštilo je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova, posle privođenja Aleksića.

Pošto se sumnja da ima još žrtava koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, one to mogu prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

Za krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje, posebno kad su u pitanju maloletnici, zaprećena je kazna zatvora od pet do 15 godina.

Podrška Inicijative žena Srbije Mileni Radulović

Inicijativa žena Srbije podržala je mladu Milenu Radulović i poručila joj da će u svakom trenutku stati uz nju u njenoj hrabroj borbi da prijavi težak zločin i nasilnika izvede pred lice pravde, a od nadležnih organa zatražila da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne mere kako bi se ispitali navodi svih žrtava.

„Svojim postupkom dala je snagu i drugim ženama da istupe i ne dozvole da i dalje budu žrtve čoveka, koji je na najgori način zloupotrebio njihovo poverenje“, navela je Inicijativa u saopštenju.

Inicijativa je poručila žrtvama nasilnika da se ne obaziru na komentare na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, kojima se dovodi u pitanje istinitost njihovih navoda, dodavši da upravo takve osude pojedinaca dovode do toga da žrtva godinama, a nekad i ceo život sama živi sa zločinom koji joj je učinjen.

„Milena Radulović je heroina, koja je svojim postupkom ohrabrila i mnoge druge žene da smognu snage, da prijave zločin, da prijave nasilnika i time spreče da još jedna žena prođe kroz pakao, kroz koji je ona prošla“, istakla je Inicijativa.

FDU: Podrška mladoj glumici

Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.

„Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama“, navodi se u saopštenju FDU.

Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti, dodaje se.

„Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu“.

Potrebna velika hrabrost

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar saopštila je da je ponosna na mlade žene koje su se osnažile i prijavile silovanje i seksualno zlostavljanje koje im se desilo od strane osobe u koju su imale apsolutno poverenje da je tu da ih uči i podržava.

„Podsećamo da je potrebna velika hrabrost da se progovori protiv osobe koja je, koristeći poziciju moći i autoriteta, izgradila odnos poverenja sa decom, učinila da se osećaju posebno, a zatim ih na najteži mogući način zloupotrebila i nametnula osećaj odgovornosti, stida i postiđenosti.

„Dodatno, podržavamo sve roditelje da sa svojom decom razgovaraju o tome kako prepoznati seksualnu zloupotrebu kroz otvorene i podržavajuće razgovore koji decu ohrabruju da im se obrate ukoliko im se tako nešto desi“, navodi se u saopštenju AŽC.

Brojni ljudi pružili su podršku Mileni Radulović na društvenim mrežama

Glumicu je podržala i Marija Lukić, koja je 2018. javno progovorila o zlostavljanju koje je doživela od tadašnjeg predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića.

Jeličić je u novembru 2020. pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji.

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 – lokal 3541 – dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 – Institut za sudsku medicinu – pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .