Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Tri Hita Karana

MediaSfera

 

Piše: Milica Cincar-Popović

 

 

“Tri” znači tri​, “hita” znači prosperitet​, “karana” znači  uzrok.​ Baležanska životna filozofija zove se tri hita karana​ – tri uzroka prosperiteta, a govori o tri harmonije: harmoniji s bogovima (Parahyangan​), harmoniji s drugim ljudima (Pawogan​) i harmoniji sa okolinom prirodom, tj. svime što živi na Zemlji i iz nje nastaje (Palemahan​). Beli čovek ne posmatra svoje okruženje kao sveukupnost; ako kaže “priroda”, isključio je puteve i fabrike; ako kaže “civilizacija”, isključio je i floru i faunu; ako kaže “ukućani”, isključio je životinje koje su takođe deo njegovog domaćinstva, kao i biljke koje gaji. Zato Palemahan ​ nisam mogla da prevedem jednom rečju, već jedino opisno.
Ove godine je 13. Januara bilo slavlje i na Baliju, ali nije imalo veze ni s Novom godinom, ni s Julijem Cezarom. Baležani praznuju dva puna meseca u godini a prvi od njih je u 2021. pao na 13. Januar. Ovde je to bio veoma mirišljav dan, jer su svaka zelena leja, svaki bazen i svaki trem bili ukrašeni korpicama od lista banane, sa pirinčem i cvećem, iz kojih su se dimili mirišljavi štapići. To su ponude bogovima, koje se svakodnevno mogu naći u hramovima i na malim baštenskim oltarima, a za velike praznike se postavljaju posvuda.

Kombinacija pirinča i cveća nije tako čudna ponuda kao što na prvi pogled izgleda. Baležani razllikuju nivoe ishrane u zavisnosti od pročišćenosti tj. produhovljenosti. Običan svet ne jede govedinu i svinjetinu ali sve ostalo je, o čemu sam već pisala, deo njihovog jelovnika. Međutim, čovek koji je krenuo stazom pročišćenja, odbacuje najpre meso i životinjske proizvode, potom ribu, zatim mahunarke. Kada sve to odbaci, svom jelovniku dodaje cveće i počinje sa restrikcijom povrća a zatim i voća, sa ciljem da na kraju živi isključivo od cveća koje je najčistija hrana. Ne znam ima li sada tih svetih ljudi koji se hrane samo cvećem i ako ih ima gde su, ali tek sam stigla i predstoji  mi da to istražiim.

Budući da je baležanska religija varijanta hinduizma, ponude su namenjene panteonu na čijem je čelu trojedinstvo Brahma, Višnu i Šiva. Međutim, biću vrlo obazriva da sada o tome ne napišem ni slovce i to, iz prostog razloga što se još ni izbliza nisam tako dobro upoznala sa specifičnostima ovdašnje religije. Možda nisam ni sa specifičnostima života prema principu tri hita karana​, ali one su vidljive u svakoj komunikaciji, arhitekturi, odnosu između dece i roditelja… Zanimljivo je da je tako tradicionalno društvo od prve pihvatilo ekološke regulative koje mi često uzimamo za meru civilizacijskog napretka. Otpaci se recikliraju i nikome, bez obzira na status i nivo obrazovanja, ni na kraj pameti ne bi palo da ne razvrsta đubre. Ili, ne daj bože, da baci pikavac na ulicu. Koristi se eko-benzin. Kuće ne smeju biti više od tri sprata. Deca su lepo vaspitana, rado se brinu o svojim ljubimcima i ne tuku se među sobom. Nije to zato što se na Baliju rađaju drukčije bebe nego u Srbiji, već je tako zato što baležanske bake i deke ne provode vreme gledajući “Zadrugu”, več pričajući svojim unucima priče koje govore o tri harmonije.

Kako u svakodnevnom životu izgleda vladati se u skladu sa principom tri hata karana​? Na pimer, ovako: naša domaćica nije danas došla na posao, jer se loše osećala. Međutim, kad je bilo vreme da popijem lek, poslala mi je poruku, kako ne bih zaboravila da ga uzmem. Egocentrična bića ne mogu ostvariti harmoniju.

Čovek koji je  u harmoniji sa svojim okruženjem nikad se ne stidi svog porekla, već poznaje, voli i neguje svoju tradiciju. Igrači i izvođači tradicionalnih baležanskih plesova su ovde zato posebno cenjeni, mada mnogima to nije glavna profesija. Jedan od sledećih nastavaka posvetću  Ulici umetnosti u Ubudu i baležanskom likovnom stvaralaštvu i obrazovanju koje objedinjuje tradicionalno umeće sa savremenim zapadnim trendovima. Ali za sada, evo malo plesa – devojke koje ćete videti na snimku su lekari, arhitekte, turistički vodiči, nastavnici… Plesovi su teški, zahtevaju mnogo vežbe i one često nakon posla, čak i svakodnevno, odlaze u studio da vežbaju. Valjda je to normalno, kad voliš svoju zemlju i svoju kulturu.

https://www.youtube.com/watch?v=WTha8T3u1qE&list=RDWTha8T3u1qE&start_radio=1&rv= WTha8T3u1qE&t=16

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .