Zdravlje

Počela onlajn prijava za vakcinaciju protiv korona virusa

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Prijava za vakcinisanje protiv korona virusa za građane je moguća na portalu E-uprave od ponedeljka, 11. januara.
Da bi koristili ovu uslugu na Portalu eUprava građani ne moraju da budu registrovani korisnici.

Da bi se popunio upitnik potrebno je kliknuti na obeleženo polje „Pokreni uslugu“, nakon čega se otvara formular koji treba popuniti i uneti tražene podatke.

Kako se navodi da na portalu E-uprave, građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv korona virusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

O terminu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani putem imejla ili SMS poruke. Od četvrtka kreće i kontakt centar putem kojeg će građani moći takođe da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv Covida-19.

Upitnik se može popuniti i za bliže članove porodice. Potrebno je navesti njihove podatke i ostaviti kontakt. Ukoliko član porodice, za kojeg popunjavate uslugu, nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.

Kako je najavila premijerka Ana Brnabić, Srbija u ovom trenutku ima dogovore sa različitim proizvođačima za ukupno osam miliona vakcina protiv korona virusa, odnosno za vakcinisanje četiri miliona ljudi, s obzirom na to da su za vakcinisanje potrebne dve doze.

Kako da popunite upitnik

  • Posetite link u nastavku euprava.gov.rs (kliknuti na plava slova).
  • Da biste iskazali interesovanje i popunili upitnik kliknite na dugme ”Pokreni uslugu”.
  • Nakon toga potrebno je da popunite formular i navedete tražene podatke.
  • Imejl i kontakt telefon je neophodno da ostavite, zbog informacija o terminu vakcinacije.
  • Možete da odaberete bilo koji tip vakcine za koji je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet, ili možete da odberete željenog proizvođača vakcine (jednog ili više).
  • Nakon što uspešno popunite upitnik na imejl i putem SMS poruke dobićete potvrdu sa detaljima.
  • Nakon što iskažete interesovanje, putem imejla i SMS-a dobijate informaciju o terminu i mestu vakcinacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Insitut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Da li može da se bira vakcina?

U ponudi u formularu na sajtu eUprave su vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, ruski Sputnik V, kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna.

Može se izabrati jedno ili više polja, odnosno proizvođača vakcina.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je 23. decembra upotrebu vakcine Fajzer-Biontek, nakon što je dan ranije prvi kontingent vakcina američko-nemačkog proizvođača stigao u Srbiju.

Prvu dozu ove vakcine je 24. decembra javno primila premijerka Ana Brnabić.

Dozvolu za upotrebu ruske Sputnik V vakcine Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala je poslednjeg dana 2020. godine, nakon što je 30. decembra stigao i prvi kontingent ove vakcine.

Nju su 6. januara primili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kineski Sinofarm, britanska AstraZeneka i američka Moderna još nemaju dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, niti su te vakcine dopremljene u zemlju.

Kina je odobrila svoju vakcinu 31. decembra. Ova vakcina zvanično je registrovana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za hitnu upotrebu odobrena je u još nekoliko zemalja.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina američkog proizvođača Moderna je, uz Fajzer-Biontek, dobila dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Imunizacija vakcinom farmaceutske kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oksford počela je 4. januara u Velikoj Britaniji, ali još nema dozvolu EMA i FDA.

Kada će početi vakcinacija?

Na portalu eUprava navodi se da će o terminu i mestu vakcinacije građani biti obaveštavani preko imejla ili SMS poruke „u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje Batut“, kao i da građani upitnik mogu popuniti i za članove porodice.

„Batut“ je 9. januara objavio „Operativni plan za imunizaciju protiv COVID-a 19“ koji predviđa tri faze.

Prema tom planu, u prvoj fazi vakcinišu se zaposleni u zdravstvenim ustanovama, domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite. Među prioritetima u ovoj fazi su i osobe starije od 65 godina koje borave u domovima, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, kao i osobe od 65 do 74 godine sa višestrukim faktorima rizika.

Izvor: Danas/Slobodna Evropa/MediaSfera
Dodaj komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .